Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Άρχισε σήμερα στην Κέρκυρα το Διεθνές Σεμινάριο EUSAIR

Άρχισε σήμερα στην Κέρκυρα το Διεθνές Σεμινάριο EUSAIR

0
pin-logo-ionian-sea

pin-logo-ionian-sea

Χαιρετισμός–Ομιλία του Περιφερειάρχη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού Κέρκυρα 18 Νοεμβρίου 2013
49100, Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές Σεμινάριο στην Κέρκυρα – Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο

Με ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, άρχισε σήμερα στην Κέρκυρα το Διεθνές Σεμινάριο EUSAIR – Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο: “Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες”, που γίνεται στην Κέρκυρα στις 18 & 19 Νοεμβρίου.
Το Διεθνές Σεμινάριο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Διάσκεψη των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης.
Στο σεμινάριο συμμετέχουν εκπρόσωποι χωρών – μελών της Μαρκοπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, ενώ μεγάλος αριθμός ομιλητών καταθέτει προτάσεις για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Ειδικότερα, στο σεμινάριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Τζόγια Γρουζή, Μαρία Καταβάτη, Χρ. Ανθης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Μηλιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημ. Καρύδης και Αλίκη Λούβρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, Γ. Πανταζής, Παύλος Δαμιανίδης, Αντιπρόεδρος της ΔΠΠΕ, εξουσιοδοτημένος για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της ΔΠΠΕ, Νάσσος Σοφός, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Περιφερειακή και Αστική Πολιτική DG, Βασίλειος Τσέλιος, από το Τμήμα Εθνικής Επικοινωνίας της EUSAIR του Υπουργείος Εξωτερικών της Ελλάδας, Vana Vojinovic, από το Τμήμα Εθνικής Επικοινωνίας της EUSAIR, Επικεφαλής Γραμματέας, Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης του Μαυροβουνίου, Χρήστος Βασσιλάκος, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ιωάννης Φίρμπας, Διευθυντής Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Αντιπρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» στην Επιτροπή Περιφερειών, Δημήτρης Δημητριάδης, από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Ιvana Novak, Ανώτατο Εξειδικευμένο Στέλεχος, Υπουργείο Οικονομικών της Κροατίας, Χάρης Μαρτίνος, Σύμβουλος της ΔΠΠΕ, Δρ Kai Böhme, Χωρικός Αναλυτής Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης, ειδικό στη DG REGIO, Maxhid Cungu, Περιφερειάρχης της Σκόδρα, Αλβανία, Αλέξανδρος Σαμαράς, Επικεφαλής της Μονάδας Διοίκησης και Πληροφορικής, Διαχειριστική Αρχή για Προγράμματα ETC στην Ελλάδα, Αντώνης Φυσεκίδης, Ειδικός στην Καινοτομία και τις Στρατηγικές για Έξυπνη Εξειδίκευση στη DG Regio, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Χρήστος Θεοφίλου, Πολιτικός Προϊστάμενος – Υπεύθυνος για την περιβαλλοντική ενσωμάτωση και τη θαλάσσια πολιτική της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, DG MARE, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κωνσταντίνος Πλατυκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Λιμενικών Αρχών της Πάτρας, Δέσποινα Παναγιωτοπούλου, Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. ά.

 


 

Κέρκυρα 18 & 19 Νοεμβρίου 2013

Διεθνές Σεμινάριο EUSAIR – Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο: “Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες”

Χαιρετισμός – Ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη νησιωτική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στη φιλόξενη έδρα της, την Κέρκυρα.

Από τη θέση αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους που συνεργάστηκαν για την οργάνωση αυτού του σεμιναρίου και να ευχηθώ την επιτυχία του, καθώς πιστεύω ότι η συνεύρεση ανθρώπων, η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων και γνώσης είναι ωφέλιμη και πρακτικά αποδίδει καρπούς, όταν ο στόχος είναι κοινός.

Η Θάλασσα που περιβάλει τα νησιά μας, το Ιόνιο Πέλαγος, που «αγκαλιάζεται» με τη γειτονική Αδριατική, είναι σημείο ένωσης και όχι διαχωρισμού, είναι χώρος μετακίνησης και διευκόλυνσης, είναι κοιτίδα συνύπαρξης λαών και πολιτισμών.
Σε αυτό το σταυροδρόμι – ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση – παλέψαμε από κοινού για να διαφυλάξουμε τις ευρωπαϊκές αξίες, τα πολιτισμικά μας χαρακτηριστικά, την ανεξαρτησία μας και την ευημερία μας.
Οι μάχες αυτές ανέπτυξαν τους δεσμούς μας με τους γείτονες λαούς με τους οποίους είναι περισσότερα εκείνα που μας συνδέουν και ανύπαρκτα εκείνα που μας χωρίζουν.
Αν δούμε τις θάλασσές μας, ως πλουσιοπάροχη φυσική πηγή, πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτό το σημείο του Πλανήτη.
Οφείλουμε, όμως να δούμε και να εξετάσουμε και σε αυτό το σεμινάριο, τις αδυναμίες μας να αναπτύξουμε ιδανική σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον, να το «εκμεταλλευτούμε» σε βαθμό που δεν θα το καταστρέψουμε, να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση αμοιβαίας εξυπηρέτησης.

Η Αδριατική Θάλασσα και το συνεχόμενο με αυτήν Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν σημαντική θαλάσσια και ναυτιλιακή περιοχή στην Ευρώπη, αν και έχουν αρκετή ποικιλομορφία από οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σκοπιάς.
Οι οικονομικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ χωρών και περιοχών υπήρξαν ιστορικά έντονες και σήμερα ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τη διαδικασία προσχώρησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι υφιστάμενες θαλάσσιες συνδέσεις δεν ικανοποιούν τις ανάγκες κινητικότητας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των τουριστών, με αποτέλεσμα αντί η θάλασσα να μας ενώνει φαίνεται ως ένα εμπόδιο στη μεταξύ μας ενδοεπικοινωνία.
Ο Ιόνιος χώρος και η Δυτική Ελλάδα αποτελούσαν ανέκαθεν στρατηγικής σημασίας κόμβοι και εξυπηρετούσαν τους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους που ξεκινούσαν από την Τεργέστη (Ιταλία), περνούσαν από την Κέρκυρα και την Πάτρα και κατέληγαν στο λιμάνι της Σύρου, δίνοντας και αξία στις συναλλαγές και το εμπόριο.
Ο τουρισμός που αναπτύχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να ήταν η αφορμή στο να διακοπούν εν μέρει αυτές οι εμπορικές σχέσεις, αφού η Βιομηχανία άρχισε να περνάει κρίση, ωστόσο αποτέλεσε και την απαρχή για την ανάπτυξη επιβατικών γραμμών, μέσω των οποίων διακινούνταν ετησίως χιλιάδες επισκέπτες.
Όπως συμβαίνει, όμως σχεδόν πάντα με κάθε μορφής ανάπτυξη, που υπακούει στους νόμους της εξέλιξης, ακόμη και αυτοί οι θαλάσσιοι δρόμοι άρχισαν σταδιακά να μειώνονται όχι τόσο γιατί οι επισκέπτες δεν επιθυμούσαν να κινηθούν προς το Ιόνιο και την Αδριατική αλλά, διότι αναπτύχθηκαν άλλα μέσα μεταφοράς.
Ωστόσο, από τη θέση μου ως νησιώτης κρίνω ότι οι θαλάσσιοι δρόμοι πρέπει να παραμείνουν ενεργοί, να αναπτυχθούν περαιτέρω και να συνδέσουν όλες τις παράκτιες Περιφέρειες της Αδριατικής και του Ιονίου.
Έχω μάθει, στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με την Πολιτική, ότι η εξωστρέφεια, η επικοινωνία των λαών μεταξύ τους, η ανταλλαγή, η συνεργασία και η αμοιβαιότητα μόνο οφέλη μπορούν να προσφέρουν.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι καμία Στρατηγική όσο καλά σχεδιασμένη κι αν είναι, αν, πρώτον δε λάβει υπόψη της τις τοπικές ανάγκες, αν δεν αποτελεί επεξεργασία περιφερειακών προτάσεων κι αν, τέλος, δε χρηματοδοτηθεί, θα παραμείνει ένα ευχολόγιο.

Λέμε, ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα μεγάλο ΝΑΙ στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας στην κατεύθυνση διαμόρφωση μιας κοινής Στρατηγικής και ελπίζουμε ότι οι συνομιλητές μας θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους τόσο στη συνέχιση των δεσμών μας όσο και στην ενδυνάμωσή τους.
Και παραπέρα: Είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε πρακτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας κοινής Στρατηγικής που είναι και το ζητούμενο.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει μια προϊστορία σε ότι αφορά στις επαφές της με τις γείτονες χώρες όσο και πρόσφατα μέσω των 17 προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας και Διασυνοριακών στα οποία και συμμετέχει ενεργά.
Η προοπτική μας είναι να υπάρξει συνεχής αύξηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών ανάμεσα στις περιοχές μας, η διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ανάπτυξη τεχνικής ικανότητας για τη εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων και των παράκτιων περιοχών μας.

Όσοι ζούμε σε νησιά έχουμε κατανοήσει πλήρως ότι τόσο οι θάλασσες όσο και οι παράκτιες περιφέρειες είναι περίπλοκα και διασυνδεδεμένα συστήματα. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι χώρες της περιοχής που βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος αποφάσισαν να επιταχύνουν τη συνεργασία τους ξεκινώντας από τη θάλασσα, που αποτελεί το κύριο κοινό τους φυσικό πλεονέκτημα.
Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει ήδη εκτενής συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους, η οποία προέρχεται εν μέρει από ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα και από άλλες πρωτοβουλίες όπως είναι η Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου, που εξελίχτηκε σταδιακά σε Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου.

Συγχαίρω όλα εκείνα τα άτομα που διέκριναν ότι η δημιουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου θα φέρει αφενός τους λαούς μας πιο κοντά και θα τους βοηθήσει στο δρόμο προς την ανάπτυξη και την αλληλοκατανόηση.

Έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι τόσο το Ιόνιο όσο και η Αδριατική είναι οι θάλασσες που μας ενώνουν, ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά αλλά και ανθρωπιστικά.

Σπυρίδων Σπύρου

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Νίκης Φούντα στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Επόμενο άρθρο5η Αγωνιστική Β΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας