Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Στον Περιφερειάρχη Ι.Ν. εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στον Περιφερειάρχη Ι.Ν. εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

0
P4110664

P4110664

Mε αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                       Κέρκυρα 11 Απριλίου 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού
49100, Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, είχε η κ. Sabine Bourdy, Προϊσταμένη της Ελληνικής Μονάδας στην Ε.Ε., εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και θα είναι εισηγήτρια στο αναπτυξιακό συνέδριο της Π.Ι.Ν. που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κέρκυρα.

Η συνεργασία του κ. Σπύρου με την κ. Bourdy επικεντρώθηκε αφενός στα προβλήματα του ΕΣΠΑ και αφετέρου στο όραμα της Περιφέρειας για το προσεχές χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2014 – 2020.

Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στο τρέχον ΕΣΠΑ, παρουσίασε τη συνολική εικόνα της Περιφέρειας από την έναρξη της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, καθώς και στις ενέργειες που έπρεπε να κάνει, προκειμένου να προχωρήσουν τα δρομολογημένα έργα του ΕΣΠΑ.

Να εργαστούν οι ντόπιοι στα μεγάλα έργα

Παρά ταύτα, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στην κ. Bourdy, πολλές από τις αδυναμίες του συστήματος συνεχίζουν να υπάρχουν, λόγω των πολλαπλών διαδικασιών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός έργου, της μείωσης του υπαλληλικού προσωπικού, του «μειωμένου» ρόλου του Περιφερειάρχη, σε σχέση με τις αρμοδιότητες, κυρίως δε και λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής Περιφέρειας.
Ο κ. Σπύρου έκανε λόγο για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, για τον κόσμο που δεν εισπράττει άμεσα οφέλη από τα έργα και την αδυναμία της Περιφέρειας να παρέμβει στα επείγοντα θέματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια των μικρών νησιών κ. ά.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα έργο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, λίγο έως ελάχιστα γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες, όταν οι ίδιοι δε συμμετέχουν και δεν εργάζονται σε αυτά και, επιπλέον, δεν είναι ακόμη ορατά στο ευρύ κοινό.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από την κ. Bourdy, να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιφερειακά προγράμματα για τη νέα προγραμματική περίοδο, να αναγνωριστεί ουσιαστικός ρόλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως αρμόδιο όργανο ανάπτυξης, να υπάρχει η δυνατότητα χάραξης στρατηγικού σχεδιασμού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Βαρύτητα στην απασχόληση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό

Το όραμα της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο, είπε ο Περιφερειάρχης, δεν μπορεί να αποποιηθεί την τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας, ωστόσο, πρόσθεσε, ο Πρωτογενής Τομέας, η σύνδεσή του με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η συμμετοχή όλων των φορέων και παραγόντων των νησιών μας στο πρόγραμμα, η κατάρτιση και, κυρίως, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αποτελούν βασικούς άξονες και προτεραιότητες για την Π.Ι.Ν.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο κ. Σπύρου στο φυσικό περιβάλλον και την προστασία του, στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων των νησιών μας, καθώς και στη δημιουργία υποδομών για τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, καθώς, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό ότι αναφερόμαστε σε κατοίκους μικρών νησιών που είναι αποκομμένα και ξεχασμένα.

Να επιμείνουμε για το έργο των φραγμάτων

Με αφορμή της σύνδεσης του ονόματος της κ. Bourdy, στην αλληλογραφία που είχε με την Ε.Ε. για το έργο των φραγμάτων στην Κέρκυρα, ο Περιφερειάρχης την ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των απαλλοτριώσεων, καταθέτοντας ταυτόχρονα το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για το έργο αυτό, καθώς και για έργα υδροδότησης των άλλων νησιών.
Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της κ. Bourdy, για το έργο αυτό, σημειώνοντας ότι οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να τεκμηριώσει τις δαπάνες, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο και πολυδάπανο έργο και προέτρεψε τον Περιφερειάρχη να επιμείνει για την κατασκευή του στη νέα προγραμματική περίοδο.

Θέλουμε Περιφερειακό Πρόγραμμα και όχι τομεακά

Θέλουμε, κατέληξε ο Περιφερειάρχης, Περιφερειακό Πρόγραμμα που να το σχεδιάζουμε εμείς για εμάς, να το παρακολουθούμε και να το ελέγχουμε, να το συνδέσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της, έχοντας ένα άμεσο και λειτουργικό αποτέλεσμα και όχι τομεακά προγράμματα των Υπουργείων που δε γνωρίζουν τις ανάγκες και δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι στη συνεργασία του Περιφερειάρχη με την κ. Bourdy, συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ Κ. BOURDY ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Προηγούμενο άρθροΕπαγγελματικός Κατάλογος Λευκάδας 2013
Επόμενο άρθροΦίλανδρος: Πολλαπλές συμμετοχές σε πολλαπλές εκδηλώσεις