Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

0
P4120674

P4120674

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κέρκυρα 12 Απριλίου 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού
49100, Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Στρατηγική για την περίοδο 2014-2020

Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Κυριάκου Βιρβιδάκη, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργου Γιαννούση, καθώς και της εκπροσώπου της Ε.Ε. Sabine Bourdy, άρχισε σήμερα στην Κέρκυρα το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τις εργασίες του οποίου κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ι. Ν. Σπυρίδων Σπύρου.

Στόχος του συνεδρίου αυτού, το οποίο, σημειωτέον, είναι το πρώτο που γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, μετά το Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ήταν η παρουσίαση του γενικού πλαισίου της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-202, οι νέες προοπτικές και προκλήσεις, κυρίως δε οι προτεραιότητες που τίθενται για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) η ονομασία του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ε.Ε.

Καθώς, το αργότερο, μέχρι το τέλος του 2013, θα πρέπει να κατατεθούν προς έγκριση από την Ε.Ε. τα Περιφερειακά Προγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν του Συνεδρίου αυτού είναι η πραγματοποίηση ημερίδων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με σκοπό την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα σε Περιφέρεια και κοινωνικούς εταίρους, η κατάθεση προτάσεων και ιδεών για το σχηματισμό του προγράμματος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής καινοτόμων ενεργειών στη βάση ενός κοινού οράματος.

Αξίζει, δε να σημειωθεί ότι τα Περιφερειακά Προγράμματα για τη νέα προγραμματική περίοδο θα είναι 13 (!), όσα δηλαδή και ο αριθμός των Περιφερειών της χώρας και όχι 7, όπως με το τρέχον ΕΣΠΑ.

Αγροδιατροφή + Γαστρονομία + Φιλοξενία + Τουρισμός

Σε επίπεδο διαδικασιών που πρέπει να γίνουν μέχρι τη διαμόρφωση του προγράμματος, σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις τόσο του Υφυπουργού, Κ. Βιρβιδάκη όσο και του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων, Γ. Γιαννούση, ενώ η κ. Bourdy, μιλώντας με βάση την επεξεργασία στοιχείων που έγιναν από ομάδα εργασίας στα Ιόνια Νησιά, αναφέρθηκε στην εισήγησή της τόσο σε παρατηρήσεις που αφορούν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και στο μέλλει γενέσθαι.
Ειδικότερα, η κ. Bourdy, έκανε λόγο για κουλτούρα αξιολόγησης, για όραμα και στόχο (για το πώς θέλουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο μέλλον), για βελτίωση της παραγωγικότητας, για ιεράρχηση αναγκών, ενώ, επίμονα, αναφέρθηκε στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Να δούμε», είπε χαρακτηριστικά, «τις ξεχωριστές δυνατότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να ενισχύσουμε την καινοτομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον εναλλακτικό τουρισμό, τη διάσταση της τεχνολογίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρηστή διαχείριση των κονδυλίων».

Η Αγροδιατροφή + Γαστρονομία + Φιλοξενία + Τουρισμός θα μπορούσε, τόνισε η εκπρόσωπος της Ε.Ε., να αποτελούν στρατηγικό σχεδιασμό για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και πρότεινε τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και νέοι επιστήμονες, οι οποίοι θα καταθέσουν προτάσεις και τους οποίους θα πρέπει να στηρίξουμε, για να μην απογοητευτούν από το αποτέλεσμα.

Εισήγηση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων – Το αναπτυξιακό όραμα

Στις βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέχρι το 2020, αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης, Σπ. Σπύρου.

«Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα», είπε εισηγούμενος το θέμα ο Περιφερειάρχης, «Κεντρικό Στρατηγικό Αναπτυξιακό Στόχο και Όραμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2020 αποτελεί «η Ορθολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη με Αναγνωρίσιμη Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Ταυτότητα και Διασφάλιση της Κοινωνικής Ευημερίας και Συνοχής».

«Το Όραμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «καθώς και οι Αναπτυξιακοί Άξονες Προτεραιότητας της ΠΙΝ, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και των 11 θεματικών στόχων της περιόδου 2014-2020, δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες, προτεραιότητες και αναπτυξιακές δυνατότητες της ΠΙΝ και των πολιτών της».

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων

Κριτική τόσο για τη διαδικασία προγραμματισμού, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και για την κατεύθυνση που κινείται η στρατηγική ανάπτυξης και για το ποιους ωφελεί αυτή, άσκησε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θ. Γαλιατσάτος, ενώ ο επικεφαλής της «Αριστερής Κίνησης Ιονίου, Σ. Βλάχος, έκανε λόγο για στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν, να μη γίνει κατάτμηση κονδυλίων σε πολύ μικρά έργα αλλά σε λίγα και ουσιαστικά.

Κατεβάστε την εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Προηγούμενο άρθροΚονσέρτο πιάνου στην Artηρία
Επόμενο άρθροΕνημερωτική ημερίδα από την Equal Society