Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη

0
pin-thesniki

pin-thesniki

Συζήτηση για τη χάραξη της πολιτικής της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                      Κέρκυρα, 2 Μαΐου 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Σαμάρα 13
Τ.Κ.: 49100 Κέρκυρα
Τηλέφωνο: 26613 – 62300/301
Fax: 26610 – 32525
E- mail: antipin.ker@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στις 30/4/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος και στελέχη της Διαχειριστικής Interreg, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφέρειας Ηπείρου και εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας.
Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο κ. Σκούρτης, Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής ΠΕΠ Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Οικονόμου, το στέλεχος της Διαχειριστικής κ. Λίνα Ρούσσου και την κ. Αγγελική Ρουβά, Επιστημονική Συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη.
Στη συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση για τη χάραξη της πολιτικής της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου, και προσδιορίσθηκαν οι προδιαγραφές για την κατάρτιση του Master Plan που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι περιοχές που θα ενταχθούν στην Μακροπεριφέρεια θα έχουν ενισχυμένες δυνατότητες χρηματοδότησης.
Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε από τη Διαχειριστική το Πρόγραμμα SouthEast Gateway που θα προκύψει από τη συνένωση δύο υφιστάμενων προγραμμάτων του Adriatic και του SouthEast Europe, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η Ελλάδα, ως χώρα έχει λάβει την απόφαση να διεκδικήσει την έδρα της Διαχειριστικής στην Ελλάδα, διαμέσω κάποιας ελληνικής Περιφέρειας. Εντονότερο ενδιαφέρον και διεκδίκηση της Διαχειριστικής υπέβαλαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Μετά από έντονες πολιτικές ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις, ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας κ. Σκούρτης με τους συνεργάτες τους, κατάφεραν να επιτύχουν την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ως έδρα της Διαχειριστικής.
Το πρόγραμμα Southeast Gateway θα περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, FYROM, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Σερβία, χώρες με τις οποίες θα έχει συνεχή συνεργασία.
Η νέα Διαχειριστική θα ενταχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με τη συγκρότηση της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος.
Η επιτυχία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έρχεται μετά από προσπάθειες που εκκίνησαν από την έναρξη της θητείας Σπύρου, και θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς καθιστά την Περιφέρειά μας και την Κέρκυρα, επίκεντρο της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με όλες τις θετικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στο τοπικό εισόδημα, την απασχόληση και την αναγνωρισιμότητα της Περιφέρειάς μας.
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα υποβληθεί στις 20/5/2013, ενώ για τη λήψη απόφασης θα ψηφίσουν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Το προσεχές διάστημα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προετοιμάζουν το φάκελο, ενώ ξεκίνησαν οι έντονες διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες για την ψηφοφορία.

 

Προηγούμενο άρθροΣτον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων η Πρέσβειρα της Αυστρίας
Επόμενο άρθροΆφησε την Microsoft για να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στην Γκάνα