Αρχική Άλλες ειδήσεις Συνέδριο στις Βρυξέλλες παρουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Συνέδριο στις Βρυξέλλες παρουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

0

pin-logo-ionian-sea

«Δημιουργικότητα και Καινοτομία: Μοχλοί για την οικονομική ανάπτυξη. Ο ρόλος του πολιτισμού και των περιοχών».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                              Κέρκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ

Τηλ.: 26610-39606

Email:grafeio_typou@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δημιουργική οικονομία και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών και εμπεριέχονται σε όλα τα νέα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, εθνικά, περιφερειακά, διακρατικά, κ.α.  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες  Συνέδριο με θέμα «Δημιουργικότητα και Καινοτομία:  Μοχλοί για την οικονομική ανάπτυξη  Ο ρόλος του πολιτισμού και των περιοχών» που οργάνωσαν από κοινού η Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε. και η Επιτροπή των Περιφερειών.

Ως καινοτομία δεν ορίζονται μόνο οι δράσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία αλλά και εκείνες που εκφράζουν ένα όραμα, που ανοίγονται στην ψηφιακή αγορά και που δημιουργούν δίκτυα με τα έργα της τέχνης.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου επισημάνθηκε από πολλούς εισηγητές ότι η επένδυση στον Δημιουργικό και Πολιτιστικό τομέα αποδίδει πολλαπλάσια και δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας.  Άλλωστε αποτελεί σύγχρονη τάση που ενισχύεται ιδιαίτερα από τα προγράμματα της Ε.Ε. η δημιουργία «εκκολαπτηρίων» (incubators) νέων δημιουργικών επιχειρήσεων, κόμβων επιχειρήσεων (hubs) και συνεργατικών σχηματισμών (clusters).  Ο δημιουργικός τομέας περιλαμβάνει, εκτός των κλασσικών μορφών τέχνης, το design, τον κινηματογράφο, τα γραφιστικά, τη μόδα, τα οπτικο-ακουστικά (sound & video art), την αρχιτεκτονική.

Εκπρόσωποι Δήμων, Περιφερειών και Πολιτιστικών οργανισμών από διάφορες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Βένετο, Πούλια και Μπασιλικάτα από την Ιταλία, Μουσείο Σονμπρούν της Βιέννης, Οικομουσεία της Τοσκάνης, Φεστιβάλ Οπερας Μπασσάνο Ιταλίας, Εκκολαπτήριο Δήμου Μπολόνια, κ.α.) παρουσίασαν προγράμματα και δράσεις που υλοποιούν στον τομέα της δημιουργικής οικονομίας και του πολιτιστικού τουρισμού, στη διάρκεια 4 θεματικών συνεδριάσεων:

Ο Πολιτισμός ως μοχλός τοπικής και χωρικής ανάπτυξης
Ο ρόλος των οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών στις στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης
Νέα επιχειρηματικά μοντέλα
Διάχυση της Δημιουργικής και Πολιτιστικής βιομηχανίας: τα οφέλη μιας διατομεακής προσέγγισης.
Σε συνέχεια του Συνεδρίου θα δημιουργηθεί μια άτυπη πλατφόρμα που θα συγκεντρώσει τις Ευρωπαϊκές περιφέρειες, τις επιχειρήσεις και τα δίκτυα και θα ενθαρρύνει τη συζήτηση για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα ανάμεσα στους διάφορους εμπλεκόμενους  φορείς της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας της Δημιουργικής οικονομίας έχει περιληφθεί στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και σχετικές δράσεις προβλέπονται να υλοποιηθούν μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020.

Το Συνέδριο αυτό παρακολούθησαν το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ Λ. Ρούσσου καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ του Δήμου Κέρκυρας Σ. Απέργης.

Προηγούμενο άρθροΈκθεση βιβλίου και χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο της Ερανικής Επιτροπής του Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης Κατωχωρίου