Αρχική Ειδήσεις 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος

5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος

0

Θέμα: Δελτίο τύπου για την 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στη Δράμα και τη Θάσο η 5ηΟλομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας. Η Ολομέλεια αυτή ήρθε να προστεθεί στις εξαιρετικά πετυχημένες,προηγηθείσες, Ολομέλειες, που έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης και να συμπληρώσει, με τον τρόπο της, τις διαπιστώσεις, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τα συμπεράσματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του θεσμού, ήτοι της διασύνδεσης των Περιφερειών της χώρας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της εξωστρέφειας των αυτοδιοικητικών δομών του δεύτερου βαθμού και της ανάδειξης του θεσμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων ήταν καινοτόμα, διότι πέρα από τις εργασίες των παριστάμενων Προέδρων,περιελάμβανε δράσεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές για το ευρύ κοινό και σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς. Η επιλογή των ημερομηνιών διεξαγωγής της δεν ήταν τυχαία, αφού συνδέθηκε με τα Ελευθέρια της Δράμας και έτσι οι φιλοξενούμενοι Πρόεδροι λάμπρυναν με την παρουσία τους τις σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η 5η Ολομέλεια ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Ιουνίου, με τη συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου Δράμας. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποίαςδιεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019, ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαπιστώθηκε η συνολική δυσλειτουργία των γραμματειών των συλλογικών οργάνων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναδείχθηκαν τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή με τις Τροπολογίες Κυβερνησιμότητας του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και ορισμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα. Τη σύσκεψη απασχόλησε επιπλέον η λειτουργία των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect και οι προοπτικές που αυτή δημιουργεί, τόσο στην Α.Μ.Θ., όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας.

Στο τέλος, επισκέφθηκε τις εργασίες της Ολομέλειας ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος μίλησε στους φιλοξενούμενους Προέδρους για τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής και δέχθηκε δώρα από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Δράμας, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων παρέστησαν στη Δοξολογία και στις εορταστικές εκδηλώσεις, με αντιπροσωπεία των Προέδρων να καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα της Ελευθερίας. Αμέσως μετά, είχαν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο αντάλλαξαν θέσεις και προβληματισμούς, σχετικά με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τη ζητούμενη Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον αναπτυξιακό νόμο, κατά το σκέλος που αφορά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Επόμενες στάσεις της Ολομέλειας ήταν το Σπήλαιο του Αγγίτη, το μοναδικό, στην Ευρώπη, ποτάμιο σπήλαιο και πραγματικό στολίδι για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όπου οι Πρόεδροι είχαν συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, ο οποίος τους παρουσίασε το προφίλ του Δήμου Προσοτσάνης και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, η τελετή λήξης της,αφιερωμένης στη Μικρασιατική καταστροφή,έκθεσης φωτογραφίας του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού, η παρουσίαση της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του εμβληματικού κτιρίου του «Γυμνασίου Αρρένων» και οι συναντήσεις των Προέδρων με το Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και το Σάββατο 2 Ιουλίου με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θάσου και με την Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Α.Μ.Θ. Μαρία Πολυμέρου.

Πραγματοποιήθηκαν δύο ανοιχτές για το ευρύ κοινό ημερίδες, μία στη Δράμα, με θέμα: «Η χρήση των social media στην Πολιτική και την Οικονομία- Κίνδυνοι παραπληροφόρησης- Επιρροή- Διαμόρφωση κοινής γνώμης» και μία στη Θάσο με θέμα: «Η Θάσος ως τουριστικό προϊόν».

Ανάμεσα στα ζητήματα της Ολομέλειας ξεχώρισε αυτό της τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων εκάστης Περιφέρειας. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα της φετινής τουριστικής περιόδου, όχι μόνο για τη Θάσο αλλά για ολόκληρη τη χώρα, επιβεβαίωσαν την πρωταγωνιστική θέση του τουρισμού στη συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όπου διαπιστώθηκε η επιτυχία της 5ης Ολομέλειας και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης του θεσμού και στο μέλλον. Η παγιωμένη, πλέον, άριστη συνεργασία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και μέσο της αναγκαίας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Για την Ολομέλεια των Προέδρων

των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιονίων Νήσων
Νικόλαος Μουζακίτης

Προηγούμενο άρθροΤΕΡΨΙΧΟΡΗ – Παρουσίαση Θεατρικού Έργου “ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ” του Άλμπερτ Καμύ
Επόμενο άρθροPower Pass: Ποιοι και πόσο κερδίζουν από την επιδότηση για το ρεύμα