Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Μηνύματα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λευκάδος

Μηνύματα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λευκάδος

0

Διαβάστε παρακάτω τα μηνύματα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λευκάδος & Ιθάκης κ.κ Θεόφιλου, για τα Χριστούγεννα και την Πρωτροχρονιά. 


 

 

ΜΗNΥΜΑ

Σεβασμιωτατου μητροπολιτου λευκαδος & ιθακης

κ.κ. θεοφιλου

 

Επι τη κοσμοσωτηριω εορτη τησ χριστου γεννησεωσ 2009

 

 

Προς

τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙ ΓΗΣ ΥΨΩΘΗΤΕ !

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Χριστούγεννα! Εορτάζουμε την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά και τη θέωση του ανθρώπου, την κάθοδο του Θεού στη γη, αλλά και την ανύψωση του ανθρώπου στον ουρανό.

Η Γέννηση του Χριστού πραγματώνεται ως ανθρώπινο γεγονός και βεβαιώνεται η ιστορική αναγκαιότητά του. Η ιστορική παρουσία του Θεού ξεδιπλώνεται στον ανθρώπινο χώρο και γίνεται εσωτερικό βίωμα. Ένας νέος κόσμος γεννιέται, που ξεκινά από το «και επί γης ειρήνη» για να κορυφωθεί στο «αγαπάτε αλλήλους». Γεννιέται η ειρήνη μέσα απ’ την ουρανόσταλτη ατμόσφαιρα της αγάπης και ανοίγεται μπροστά στον άνθρωπο ο δρόμος της Χάριτος του Θεού. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος και ειρηνικά εισάγεται στον ιστορικό χώρο, για να τον οδηγήσει στην τελειότητα, για να τον ιεροποιήσει. Ο άνθρωπος τότε αφουγκράζεται τα βήματα του ζώντος Θεού και ετοιμάζεται να δεχτεί τον επισκέπτη, ανοίγοντας διάπλατα την καρδιά του.

Η νέα ζωή αρχίζει να γεννιέται, αναποδογυρίζοντας κάθε εμπόδιο και προετοιμάζοντας το δρόμο της Βασιλείας του Θεού. Ιδού η Βασιλεία του Θεού είναι κοντά μας και έχει ήδη σημάνει η στράτευση για τον αγώνα της επικράτησής της. Ο Χριστός γεννιέται «ως παιδίον νέον» και φέρνει στον άνθρωπο το καινούργιο. Αυτόν τον καινούργιο τρόπο υπάρξεως και ζωής.

Η Εκκλησία παρουσιάζει σε τόνους δοξολογικούς και με τρόπους λατρευτικούς τη γέννηση του «νέου παιδίου». Ομιλεί για την ενανθρώπηση του Θεού και ξεναγεί τον άνθρωπο στο βηθλεεμικό περιβάλλον, διευκολύνοντας τη βιωματική προσέγγιση του γεγονότος.

Η Εκκλησία μας, μαζί με τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, μας καλεί τις άγιες αυτές ημέρες να δοξάσουμε τον ουράνιο επισκέπτη μας, τον Θεάνθρωπο Κύριο και παράλληλα, μας υπενθυμίζει το χρέος της πνευματικής ανόδου και της ανυψώσεως πάνω απ’ τα γήινα, τα πεζά και τα φθαρτά. Προορισμός του ανθρώπου δεν είναι η γη και, επομένως, ο θάνατος και το τέρμα της ζωής πάνω σ’ αυτή. Προορισμός του ανθρώπου είναι ο ουρανός, η αιώνια Βασιλεία του Θεού, για την οποία μας έπλασε ο Θεός Δημιουργός. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος μας παραγγέλλει: «Τα άνω σκοπείτε, τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης» (Κολ. 3, 2), αφού «ημών το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλ. 3, 20). «Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», υπογραμμίζει ο Μέγας Αθανάσιος. Έγινε εκείνος άνθρωπος, όχι απλά για να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου, αλλά για να γίνουμε θεοί κατά χάριν.

Αδελφοί μου,

Χωρίς τη γέννηση του Σωτήρος Χριστού θα ήμαστε «λαός πορευόμενος εν χώρα και σκιά θανάτου». Θα ήμαστε αλύτρωτοι. Απελπισμένοι μελλοθάνατοι, χωρίς την ελπίδα της αιώνιας ζωής, αιχμάλωτοι του Διαβόλου, δούλοι των παθών και της αμαρτίας.

Τα Χριστούγεννα μας υπενθυμίζουν το χρέος και το καθήκον να στρέψουμε τα βλέμματά μας προς τα πάνω, να υψώσουμε το νου και την καρδιά μας προς τα υψηλά. Μας καλεί, να ανεβούμε στην ουράνια Βασιλεία της αιώνιας και μακαρίας ζωής, που έχει ετοιμάσει ο Θεός για όλους εκείνους, οι οποίοι θα θελήσουν να αγαπήσουν το θείο της Βηθλεέμ βρέφος και να το κάνουν κυβερνήτη της καρδιάς και της ζωής τους.

Μακάριος ο άνθρωπος που θα ανοίξει αυτή την άγια νύχτα την καρδιά του να φιλοξενήσει τον Δημιουργό και να κλείσει μέσα του για πάντα τη χαρά του κόσμου και την ελπίδα της ζωής, τον Χριστό!  

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΩΘΕΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ!

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

 

  ο λευκαδοσ και ιθακησ θεοφιλοσ

 

 

 


ΜΗNΥΜΑ

 

Σεβασμιωτατου μητροπολιτου λευκαδος & ιθακης

κ.κ. θεοφιλου

 

ΓΙΑ τΟ νεο ετοσ 2010

 

 

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης

 

 

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου,

 

Τί είναι δυνατόν να σημαίνει για τον καθένα η είσοδος σε μια νέα χρονιά;

Ποια μπορεί να είναι τα αιτήματα ή τα καθήκοντα όλων σ’ ένα ξεκίνημα σαν της Πρωτοχρονιάς;

Ποιες πρέπει να είναι οι επιδιώξεις των ανθρώπων στο χρόνο που ανέτειλε, ώστε όταν φθάσουν στο κλείσιμό του, αν το επιτρέψει ο Δημιουργός και πλάστης μας, να αισθάνονται ικανοποιημένοι;

Πρωταρχικό χρέος όλων μας είναι να ευχαριστήσουμε τον Θεό με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας για όλες εκείνες τις πολυάριθμες ευεργεσίες που δεχθήκαμε στη ζωή μας ως πρόσωπα και ως οικογένειες. Αλλά και να παρακαλέσουμε, ως παιδιά απευθυνόμενα προς στοργικό πατέρα, τον Θεό, να ευλογήσει και να προστατεύσει όλους μας, με την παντοδυναμία Του, διότι οι ημέρες μας είναι δύσκολες και κρίσιμες. Όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά ότι, όχι μόνο κοινωνία μας, αλλά και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας, λαοί ολόκληροι πιέζονται από οικονομικές δυσχέρειες και από την αγωνία και το άγχος που δημιουργεί στις σχέσεις των ανθρώπων η έλλειψη της ειρήνης, που 0 αιτία της έχει την απουσία του Θεού από τη ζωή τους.

Βέβαια, τώρα, στην αρχή της χρονιάς, έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε νέα σχέδια και να θέσουμε νέους στόχους, επιδιώξεις και οραματισμούς στην καθημερινή μας πορεία. Εδώ όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επειδή οι τυχόν αποφάσεις μας θα έχουν καθοριστικό ρόλο και ανάλογες επιπτώσεις στο τέλος, είτε του χρόνου που άρχισε είτε στη διάρκεια της ζωής μας. Καλό, λοιπόν, είναι να βεβαιώσουμε τους εαυτούς μας, ότι η ύπαρξή μας δεν είναι μόνο σάρκινο σώμα με ανάγκες πολυάριθμες, αλλά είναι και ψυχή με αιώνιο προορισμό. Αυτή την αλήθεια, αφού πρώτα τη δεχθούμε εμείς οι Χριστιανοί, ύστερα χρειάζεται να την μεταλαμπαδεύσουμε και να την κάνουμε πεποίθηση και στους γύρω μας, διότι «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» (Μτθ. 4,4).

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές δραστηριοποιούμεθα και αναπτύσσουμε τα σχέδιά μας αποβλέποντας μόνο σε μια άνετη ζωή με μοναδικό στόχο την καλοπέραση. Διαγράφουμε από την καθημερινότητα των έργων μας τις πνευματικές μας ανάγκες, υποσιτίζοντας έτσι την αιώνια ζωή μας. Πολιτισμός, πνευματικές αξίες, ιδανικά, ψυχικές ανατάσεις, σχέσεις με Εκκλησία και Χριστό, συμπεριφορά στους συνανθρώπους και μάλιστα σ’ εκείνους που η κοινωνία τους έχει λησμονήσει, όλα αυτά αν δεν έχουν απορριφθεί, σε πολλούς υπάρχουν στο είναι τους υποτονικά, ξεθωριασμένα, έτσι ώστε να τα δέχονται μόνο αν δεν στέκονται εμπόδια στις αμαρτωλές και υλιστικές επιδιώξεις τους.

Οι στόχοι και οι οραματισμοί εδώ περιορίζονται στο «φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν» (Α΄ Κορ. 15,32). Οι ψυχές έτσι των πολλών παραμένουν χωρίς ελπίδα, περνούν εσωτερικές τρικυμίες, οι καρδιές κτυπούν από αγωνία, συγκλονίζονται από αβεβαιότητα.

Γεννάται όμως το ερώτημα: Θέλουμε όλοι μας να είμαστε μαθητές του Χριστού; Δέχονται οι ταραγμένοι στην καρδιά και το νου να μείνουν πλησίον του ειρηνοποιού Χριστού και να του εμπιστευθούν τους εαυτούς τους; Αν ναι, τότε θα έλθει στη ζωή του κόσμου εκείνο που τού χρειάζεται. Θα λείψει η αγωνία και η ταραχή. Θα κατασιγάσει η τρικυμία των ψυχών. Θα σταματήσουν οι πόλεμοι. Θα μετασχηματισθεί η κοινωνία και θα γίνει πιο ανθρώπινη. Το μήνυμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ευσπλαχνίας, της καλοσύνης και της αγάπης θα απλωθεί και θα περιβάλει τα πάντα

Εκείνος, στα χέρια του οποίου είναι η ζωή μας, η ζωή του σύμπαντος κόσμου, δεν έπαυσε σαν πατέρας στοργικός να προσκαλεί όλους τους ανθρώπους κοντά Του, με την ίδια πάντοτε αγάπη, απευθύνοντας προς τον καθένα χωριστά και προς όλους μαζί τα θεία λόγια της καρδιάς Του: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς» (Μτθ. 11,28).

Εμείς θα ανταποκριθούμε κατά τη νέα χρονιά, πού ήδη τις πρώτες ώρες της διανύουμε, στο κάλεσμά Του;

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

                                                     ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2010!                                   

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

 

  ο λευκαδοσ και ιθακησ θεοφιλοσ

 


 

 

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα αγώνων Λυκείων Α΄φάσης
Επόμενο άρθροΜαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας Νομου Λευκάδας