Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη

Ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη

0

Ενημέρωση από την ι> Μητρόπολη Λευκάδος & Ιθάκης σχετικά με τις αναστάσιμες ακολουθίες στα παλιά Μοναστήρια του νησιού.

 


 

Ελληνικη δημοκρατια
Ιερα μητροπολις λευκαδος και ιθακης
311 00 λ ε υ κ α ς
τηλ. 2645022415 – φαξ. 2645025354

Τελέσθηκαν αναστάσιμες ακολουθίες και στα παλιά Μοναστήρια μας
 

 

Μέσα στην ατμόσφαιρα της αναστάσιμης χαράς, με τον θρίαμβο του Αναστημένου Χριστού πάνω στην φθορά και το θάνατο ιδιαιτέρως αισθητό τις ημέρες αυτές, πολλοί κληρικοί και πιστοί Χριστιανοί – μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, με επικεφαλής τον πνευματικό τους πατέρα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο είχαν την ευκαιρία να τελέσουν τις αναστάσιμες ακολουθίες της Διακαινησίμου Εβδομάδος σε πολλά από τα παλιά μοναστήρια της Λευκάδας.
Ο θριαμβευτικός παιάνας «Χριστός ανέστη!» αντήχησε και πάλι ανάμεσα στα ερείπια των παλαίφατων Ιερών Μονών μας, που γνώρισαν ένδοξες μέρες στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν όμως σήμερα την έσχατη κατάπτωση της ερήμωσης και της διάλυσης.
Ξεκινώντας με την υπαίθρια ακολουθία του Εσπερινού την Τρίτη της Διακαινησίμου στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας στην Απόλπαινα, όπου για πρώτη φορά τελέσθηκε ιερά ακολουθία μετά από πενήντα και πλέον χρόνια, το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων συνεχίσθηκε με Θείες Λειτουργίες στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Καρυάς, Ασωμάτου Μιχαήλ στη Βαυκερή, Ευαγγελιστρίας –  Κόκκινης Εκκλησιάς στα Πλατύστομα, αλλά και με υπαίθριο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους, πλάι στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου.
Σε κάθε λειτουργική σύναξη μνημονεύονταν τα ονόματα των κεκοιμημένων κτιτόρων και μοναχών κάθε Ιεράς Μονής, ενώ οι παρευρισκόμενοι πιστοί ενημερώνονταν δι’ ολίγων για την ιστορία της, ψηλαφώντας νοερά τα ευδιάκριτα ίχνη των μακαρίων ψυχών που ασκήθησαν στα ιερά αυτά σκηνώματα.

Θα ακολουθήσουν οι πανηγύρεις των Ιερών Μονών Αγίου Γεωργίου στον Πισά Μαραντοχωρίου (Παρασκευή, 23 Απριλίου το πρωί – Αρχιερατική Θ. Λειτουργία), Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Ροδάκι Βουρνικά (Σάββατο, 8 Μαίου το πρωί-  Αρχιερατική Θ. Λειτουργία) και Αγίου Νικολάου στην Ιρά Αθανίου (Δευτέρα, 10 Μαίου –  Αρχιερατική Θ. Λειτουργία).
Η Ιερά Μητρόπολίς διατηρεί αμείωτα πάντοτε το ενδιαφέρον και την αγωνία για την τύχη των διαλελυμένων, αλλά ιστορικών Ιερών Μονών του νησιού μας. Προέχει να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη τους στη συλλογική συνείδηση όλων μας, των τοπικών κοινωνιών μας, και να ενθαρρυνθούν οι πιστοί, Λευκάδιοι και μη, να τα επισκέπτονται ως χώρους προσευχής και ασκήσεως, αλλά και ως μνημεία ιστορικά και εστίες αξιόλογης κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς στον τόπο μας.
Ήδη γίνεται προσπάθεια να εκπονηθούν μελέτες και να πραγματοποιηθούν σωστικές και αναστηλωτικές εργασίες για τα μεγαλύτερα από αυτά, ξεκινώντας από την Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους. Χρειάζεται στην προσπάθεια αυτή η ουσιαστική συνεισφορά και η έμπρακτη βοήθεια όλων!

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)


 

Προηγούμενο άρθροΈκκληση βοήθειας για την Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου
Επόμενο άρθροΤο My Lefkada στο ALTER