Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Μήνυμα του Θοδωρή Σολδάτου

Μήνυμα του Θοδωρή Σολδάτου

0

Μήνυμα του Θοδωρή Σολδάτου Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής


Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Ο Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Σολδάτος προέβη στην ακόλουθη δήλωση, για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα:

« Η 21η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο και την Ανάπτυξη. Πρόκειται για μία ημέρα αφιερωμένη στο δικαίωμα συνύπαρξης και σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών ανά τον κόσμο, στην ανάπτυξη ειλικρινούς διαλόγου και αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες και νοοτροπίες.
Ο πολιτισμός, η τέχνη και η ελευθερία έκφρασης, έχουν αποδειχθεί αξίες οι οποίες δρουν ενοποιητικά μεταξύ των λαών και διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες.
Ο διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και ο σεβασμός στις αλήθειες κάθε λαού, είναι βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.
Άλλωστε, μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας, είναι ο σεβασμός της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο ΙΙ – 82, της Συνταγματικής Συνθήκης αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «η Ένωση σέβεται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία». Η πολυσυλλεκτική και πλουραλιστική ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελεί το φυσικό χώρο για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης των κατοίκων της.
Η εντατικοποίηση και ο πολλαπλασιασμός των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλει στην επίταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η ανάπτυξη, όμως, μίας αποτελεσματικής επικοινωνίας, τόσο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς των μεταναστευτικών κοινοτήτων, όσο και μεταξύ αυτών και των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμικού πλαισίου,  συνδέεται δομικά με την αποτελεσματική ενσωμάτωση των μεταναστών στο ευρωπαϊκό και εγχώριο πολιτισμικό πλαίσιο.
Η αποτελεσματική όμως ενσωμάτωση των μεταναστών της χώρας μας στο εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμικό πλαίσιο, έχει αφεθεί στην τύχη της και αντ’ αυτής, η κυβέρνηση νομοθέτησε, με καθαρή στόχευση το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος και την αριθμητική λογική της ψηφοθηρικής προσέγγισης.
Απουσιάζει και δε φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες, η αναγκαιότητα θεσπίσεως ενός συγκροτημένου και λειτουργικού πλαισίου μεταναστευτικής πολιτικής, που να τοποθετεί τον άνθρωπο, ως πρώτη και απόλυτη αξία. Με την παράδοση  και την ιστορία μας για οδηγό. Με τη δημιουργική αλληλεπίδραση, της συμβατής προς το δυτικό πολιτισμό πολιτισμικής ποικιλομορφίας, εις όφελος τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των μεταναστών.
Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται πολύ δουλειά, επιμονή και συνέπεια. Ώστε να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Και αυτό σήμερα στην Ελλάδα δεν γίνεται ».


 

Προηγούμενο άρθροΣύλληψη για ναρκωτικά
Επόμενο άρθροΗ.. επέλαση των Harley