Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας: Δημοτικά Τέλη, Πώς και Γιατί

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας: Δημοτικά Τέλη, Πώς και Γιατί

0
antarsya logo

antarsya logo

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών.

Πολύ στενοχωρημένος φαινόταν ο Δήμαρχος στην ανακοίνωση που έβγαλε για την αύξηση των δημοτικών τελών. Επειδή όμως είναι και υπεύθυνος, και προκειμένου να συνεχίσει ο κόσμος να πίνει νερό, να πλένεται και να πετάει τα σκουπίδια του σε κάδους αντί να τα χώνει στην αυλή του, θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα δημοτικά τέλη σ’ συτή τη δυσμενή συγκυρία για τη χώρα. Δεν περίμενε ότι οι χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) θα περιοριζόταν σε τέτοιο βαθμό που δε θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείματα των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Μας δουλεύει κανονικά ο Δήμαρχος. Ήξερε πολύ καλά από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε ο Καλλικράτης ότι όταν σου δίνουν περισσότερες αρμοδιότητες και ταυτόχρονα μειώνουν την κρατική ενίσχυση κάποια στιγμή θ’ αναγκαστείς να ζητήσεις τη διαφορά από τους πολίτες σου. Μια χαρά κατάφερε ο Ραγκούσης να μεταφέρει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον περιορισμό των κοινωνικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση στους ντόπιους άρχοντες. Ο Δήμαρχος όμως? Πότε διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία τους πόρους που αυτή οφείλει προκειμένου να λειτουργεί ο Δήμος, πριν αποφασίσει να «ξυρίσει» τους δημότες του? Πότε ψέλισε μια λέξη εναντίον της πολιτικής των μνημονίων που, επιβάλλοντας απλά την πολιτική της Ε.Ε. για την τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγούν με πρωτοφανή ακρίβεια στη συντριβή κάθε ίχνους κοινωνικής παροχής προς τους δημότες? Ή μήπως φοβάται ότι δε θα φαινόταν έτσι αρεστός στους μέντορές του, αυτός που βιάστηκε πρώτος απ’ όλους να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αναμένοντας τα παράσημα για την προθυμία του αυτή.

Εμείς όμως, ο απλός λαός, οι δοκιμαζόμενοι πολίτες που πριν ακόμα μάθουμε τι νέα μαρτύρια έχει συμφωνήσει αυτή η πολιτικά άθλια ομάδα που υποτίθεται ότι κυβερνά την Ελλάδα προκειμένου οι φαληρημένοι τραπεζίτες να τσεπώσουν μερικές δεκάδες δις που θα πληρώσουμε πάλι εμείς στο μέλλον, εμείς μόνο μαθαίνουμε ότι τα χαράτσια πλέον θα ξεκινούν από τη Φραγκφούρτη και δε θα σταματούν στην Αθήνα αλλά θα φτάνουν μέχρι τη Νηρά. Οι φόροι που θ’ αποτελειώσουν μια και καλή το όποιο επίπεδο ζωής μας έχει απομείνει δε θα επιβάλλονται πλέον μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από την ντόπια διοίκηση, σε κάθε περίπτωση βέβαια με τη συμφωνία και την εντολή της Τρόικα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Δε θέλουμε ούτε να σκεφτούμε τι ακόμα μας περιμένει σε περίπτωση που το νέο ευρωπαϊκό «κεκτημένο», το παρατηρητήριο των ΟΤΑ, διαπιστώσει αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του Δήμου, οπότε θα πρέπει αυτόματα ν’ αυξηθούν εκ νέου τα δημοτικά τέλη. Φοβόμαστε δε ότι τα πράγματα τότε θα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί όταν διατάζει κατευθείαν η Ε.Ε. δεν ξέρουμε καν πόσοι απ’ ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο θα θελήσουν ν’ αντιδράσουν! Κι επειδή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι το πρόγραμμα συνεργασίας για τους ΟΤΑ που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της υφυπουργού εξωτερικών της … Γερμανίας θα είναι υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων επιβάλλεται να οργανώσουμε την αντίδρασή μας.

Τα πράγματα για το λαό χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Αυτά που γίνονται σήμερα είναι απόλυτα αναμενόμενα και μεθοδευμένα. Η δημοτική αρχή μπορούσε, κι έπρεπε, ν’ αντιδράσει σ’ οποιοδήποτε σχέδιο περιορισμού της χρηματοδότησής της απ’ το κεντρικό κράτος, δηλαδή από τους φόρους που εμείς πληρώνουμε. Ήξερε ότι σε τέτοια περίπτωση μαζί της θα ήταν όλοι οι Λευκαδίτες, αριστεροί και δεξιοί. Δεν το έκανε. Για μια ακόμα φορά, μετά το φιάσκο της ΕΥΔΑΠ, προτίμησε να σταθεί απέναντι από την κοινωνία της Λευκάδας, συμπαρατασσόμενη με το μέτωπο των βασανιστών του ελληνικού λαού.

Το δρόμο που οφείλουμε ν’ ακολουθήσουμε εμείς τον ξέρουμε, μας τον έδειξαν οι περυσινές κινητοποιήσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Μόνο που πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι όσο περνά ο καιρός όσοι είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα γίνονται πιο αποφασισμένοι. Ποιος όμως μπορεί να είναι πιο αποφασισμένος από μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία που δεν παλεύει πλέον για να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής της αλλά για την ίδια της τη ζωή?

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Νίκου Μανωλίτση στο Real.gr
Επόμενο άρθροΦοιτητική βραδιά στο Karma