Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας

0
parents.parent

parents.parent

Με άνεργους «εθελοντές εκπαιδευτικούς» προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λευκάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με άνεργους «εθελοντές εκπαιδευτικούς» προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων και Κηδεμόνων του νομού μας δηλώνει ομόφωνα την αντίθεσή του:

– στην προσπάθεια εξωθεσμικής παρέμβασης στην ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση από υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα

– στην καταστρατήγηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας σ’ αυτήν

– στη χρήση των δημόσιων κτιρίων για εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος ιδιωτικού φορέα

– στην ανάληψη της ευθύνης της υγείας των παιδιών από τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες, προτάθηκε στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας η εφαρμογή ειδικού προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α για την κοινωφελή εργασία μέσω «εθελοντών» δασκάλων και ψυχολόγων, σαν μία προσπάθεια να υπάρξει πρόσθετη διδακτική στήριξη σε αδύναμους και με μαθησιακές δυσκολίες μαθητές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνυπογράψει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την (Μ.Κ.Ο) ΙΜΕ – Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Με αποδοχές για τους εργαζόμενους το μέγιστο 625 ευρώ το μήνα (25 ευρώ ημερησίως), το επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα αποτελεί χρηματοδότηση της ΕΕ με μοναδικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, χωρίς συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα, χωρίς επιστημονικούς συμβούλους, χωρίς στόχους υλοποίησης και πρόγραμμα δουλειάς.

Χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις χώρου εργασίας των μαθητών (π.χ.: θέρμανση, ασφάλεια κλπ) με περισσή βιασύνη και ζήλο πρότειναν την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Επίσης κάνουν διάκριση μεταξύ των Σχολείων της πόλης και των Σχολείων του υπόλοιπου νησιού, μιας και το πρόγραμμα δεν διαθέτει οδοιπορικά.

Με αυτό το πρόγραμμα μεταθέτουν την υπόθεση της μόρφωσης στις επιχειρήσεις, μεταφέρουν τις ευθύνες του κράτους για τα κενά και τις ελλείψεις στα Σχολεία στους ιδιώτες και τις Μ.Κ.Ο.

Επιπλέον – στο όνομα της επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας – η επίσημη Πολιτεία δημιουργεί πάμφθηνους εκπαιδευτικούς, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες στους νέους μας, και δείχνοντάς τους με εντελώς ψευδή και αήθη τρόπο πως αυτό είναι το μοναδικό μέλλον που τους επιφυλάσσεται, σε αντίθεση μ’ εκείνο, το οποίο οραματίστηκαν οι γονείς τους, όταν με τον καθημερινό τους μόχθο τους σπούδαζαν.

Με αυτόν τον τρόπο, ούτε την ανεργία χτυπάει στη ρίζα της – αφού η τρίμηνη ή πεντάμηνη παροδική εργασία μόνο ανασφάλεια για την αυριανή ημέρα επιφέρει – ούτε λύνει με μόνιμο και εποικοδομητικό τρόπο τα προβλήματα των Σχολείων και των μαθητών, τα οποία μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο.

Μας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την προώθηση υλοποίησης του προγράμματος από υπηρεσιακούς παράγοντες της δημόσιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που υπάρχουν φορείς της ίδιας της δημόσιας εκπαίδευσης που μπορούν να παρέμβουν επικουρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία (ΚΕΔΔΥ).

Ως Ένωση γονέων, για όλους τους παραπάνω λόγους και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο θέλουμε να τονίσουμε ότι, το Δ.Σ. της ένωσης ομόφωνα απέρριψε την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, που δεν εποπτεύεται και δεν υλοποιείται από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο που δεν είναι άλλο από το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας και πιστεύουμε ότι πρέπει, με ευθύνη και πρόγραμμα σπουδών της διεύθυνσης εκπαίδευσης, να λειτουργούν τα Τμήματα Ένταξης καθώς και τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Ως ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και θα αντισταθούμε στις πιθανές προσπάθειες για την δημιουργία κερκόπορτας στα σχολεία μας, φορέων άσχετων με αυτό το δημόσιο χαρακτήρα.

Τέλος σαν ένωση θέλουμε να παροτρύνουμε όλους όσους υπηρετούν την δημόσια εκπαίδευση, από όποια θέση και αν βρίσκονται, να επαγρυπνούν και να υπερασπίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της.

Το ΔΣ της Ένωσης.

Λευκάδα, Ιανουάριος 2013

Προηγούμενο άρθροΟ Άγγελος Διγκόζης είναι ο νέος προπονητής του Τηλυκράτη
Επόμενο άρθρο21 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη σε παραλία της Κέρκυρας!