Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Νομό Λευκάδας

Αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Νομό Λευκάδας

1
DSC00670

DSC00670

Ενέργειες του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Νομό Λευκάδας διοργάνωσε την Τρίτη 21/5/2013 συνάντηση στα γραφεία του φορέα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Στην συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο Βουλευτής Λευκάδας, κ. Θεόδωρος Σολδάτος, ο Ανιπεριφερειάρχης, κ. Θεόδωρος Βερύκιος και ο Αντιδήμαρχος, κ. Ελευθέριος Αραβανής. Επίσης, παρευρέθηκαν ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, Αντιστράτηγος ε.α. κος Δημήτριος Μπουλούκος, ο Λιμενάρχης Λευκάδας, κ. Άγγελος Κιούσης, o λιμενικός, κ. Τάσος Βεργίνης, ο Αστυνόμος Β΄, κ. Βελισάριος Γαντζούδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Λευκάδας, κ. Ιωάννα Πολίτη καθώς και εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κος Κομνηνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Σκιαδαρέσης, τόνισαν ιδιαίτερα ότι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς είναι αδιανόητο να δραστηριοποιούνται παράνομα και ανεξέλεγκτα όσοι ασχολούνται με το πλανόδιο εμπόριο εις βάρος μάλιστα των καταστηματαρχών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με όλα τα νόμιμα έξοδα που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει μια επιχείρηση. Υπογραμμίστηκε ότι πέραν των οικονομικών λόγων που επιβάλλουν την πάταξη του παρεμπορίου πολύ σημαντικοί είναι οι λόγοι της υγιεινής και της ασφάλειας, διότι τα προϊόντα που εμπορεύονται οι παράνομοι πλανόδιοι είναι τουλάχιστον αμφίβολης ποιότητας και μπορούν πολλές φορές να βλάψουν ακόμη και την υγεία των αγοραστών.
Οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Λευκάδας ανέφεραν ότι δυστυχώς η κατάσταση είναι δραματική –ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη θερινή περίοδο- επισημαίνοντας ότι σε περιοχές όπως στον Άγιο Νικήτα οι καταστηματάρχες δέχονται ακόμη και επιθέσεις από τους πλανόδιους εμπόρους, ενώ υπογράμμισαν την αναποτελεσματικότητα των αστυνομικών και λιμενικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Απαντώντας οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού υποστήριξαν πως την κύρια ευθύνη φέρει η Δημοτική Αστυνομία, ενώ η δική τους συνδρομή -παρά την έλλειψη προσωπικού- είναι δεδομένη, όπως εξάλλου γνωστοποιούν με επιστολές τους προς την Δημοτική Αστυνομία κάθε χρόνο, όμως ο Δήμος δεν ζητάει την συνδρομή τους.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουμε τα λόγια και με πράξεις να αποδείξουμε ότι όντως επιθυμούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Επίσης, κάλεσε τον Δήμο και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται και επιβάλλονται, ώστε φέτος να παταχθεί το παραεμπόριο στο νησί. Απέδωσε μάλιστα την ευθύνη για την μη επίλυση του προβλήματος στην έλλειψη πολιτικής βούλησης καταρχήν του Δήμου και δευτερευόντως της Περιφέρειας.
Ο κύριος Σκιαδαρέσης υπενθύμισε στον κύριο Γενικό ότι επανειλημμένως έχει ζητήσει την αντιμετώπιση του παραεμπορίου να την αναλάβουν τα Επιμελητήρια θεωρώντας βέβαιο ότι ειδικά σε μικρές περιοχές, όπως η Λευκάδα, θα υπήρχε λύση του προβλήματος σε μερικές μόνο εβδομάδες. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τόνισε δε κλείνοντας ότι το Επιμελητήριο είναι αποφασισμένο να αναλάβει όποιες πρωτοβουλίες χρειαστούν, για να προστατέψει τα μέλη του απέναντι στους παράνομους μικροπωλητές και δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

DSC00668

Προηγούμενο άρθροΣυλλήψεις στη Λευκάδα και στο Βλυχό
Επόμενο άρθροΣεισμός 4,7 R στη Λευκάδα