Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Εργατικο Κεντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: ΔΤ για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κύβερνησης

Εργατικο Κεντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: ΔΤ για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κύβερνησης

0
https://www.mylefkada.gr/2013/September/ergatiko-kentro-lefkadas-vonitsas.JPG

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Με το συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε στις 5/5/2020 από την κυβερνητική πλειοψηφία, καταργείται το όποιο πλέγμα προστασίας υπήρχε στο περιβάλλον και εντάσσει όλα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην περιβαλλοντική πολιτική καταστρέφοντας ότι ανήκει στο λαό.

Συγκεκριμένα:

  • Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura
  • Γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.
  • Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο ….επενδυτής.
  • Υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης και φύλαξης προστατευόμενων περιοχών.
  • Προβλέπονται «διευκολύνσεις» υπέρτων βιομηχανιών ΑΠΕ για την επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων.
  • Με το άρθρο 84 ο σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών αφαιρείται τώρα από τα δημοτικά συμβούλια και η έγκρισή του παραδίνεται υποχρεωτικά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων.
  • Με το άρθρο 85 στοχεύεται η ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτειάδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Με το άρθρο 93 προβλέπεται η ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Η ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.
  • Καμία πρόβλεψη, ούτε καν νύξη δεν γίνεται για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού και υγειονομικού προβλήματος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

            Στόχος του νόμου είναι να επιταχύνει παραπέρα την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιχειρηματικών σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να διευρύνει το πεδίο δράσης τους και να εγγυηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια τα κέρδη τους. Ώστε να χωροθετούνται με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία και σε περισσότερες περιοχές έργα σε βάρος οικοσυστημάτων και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας περιοχών και να υλοποιούνται χωρίς πολλά από τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, που κρίνονται δαπανηρά για το κεφάλαιο.

Επίσης, η ίδρυση με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων σημαίνει την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο ήταν και θα παραμείνει στο πλάι των εργαζομένων καθαριότητας, ήταν και θα παραμείνει στον αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών του φυσικού περιβάλλοντος που επιχειρείται από την κυβέρνηση.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα έβαλαν στο μάτι τα δάση, τις παραλίες, τις θάλασσες,  οικοσυστήματα ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας που ανήκουν στο κράτος για να βγάλουν κι άλλα κέρδη. Λογαριάζουν με τις πλάτες τις κυβέρνησης, χωρίς όμως τον λαό. Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιο έγκλημα.

Επίσης, είμαστε βέβαιοι ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό και νομικό, αλλά κυρίως πολιτικό.

Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η διαχείρισή τους να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Παλεύουμε για:

  • Καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Όχι στις ΣΔΙΤ.
  • Ενάντια στην οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του “πληρώνω όσο πετάω” που οδηγεί στην απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Μείωση στα ανταποδοτικά τέλη για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Την πρόσληψη του απαραίτητου μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετρά υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Κανένας ιδιώτης καμιά εταιρεία ή ΜΚΟ στη διαχείριση των σκουπιδιών και των αποβλήτων.

Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος!

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Προηγούμενο άρθροΠ.Ι.Ν: Ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού και την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του
Επόμενο άρθροΥπέρ της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο