Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Απάντηση της ΦΕΛ στον Θωμά Κρητικό

Απάντηση της ΦΕΛ στον Θωμά Κρητικό

1
fel logo

fel logo

“Συνεχίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της Φ.Ε.Λ. στη μουσική εκπαίδευση των εφήβων μας”

Απάντηση στο δημοσίευμα του Θωμα Κρητικού που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας την 1η Αυγούστου 2013 [εδώ], λάβαμε σήμερα από την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας, την οποία και παραθέτουμε παρακάτω.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1850
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡ. 21 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στη Λευκάδα σήμερα στις 19/8/2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 21:30 στα Γραφεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας και ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής.

Αφού βρέθηκε σε νόμιμη απαρτία με παρόντα μέλη τους :
1. Πανταζή Κηρολίβανο Πρόεδρο
2. Κρητικό Σπυρίδωνα Αντιπρόεδρο
3. Ανθή Καζολή Γενική Έφορο
4. Μανίνα Στεφάνου Γραμματέα
5. Κοντοπρία-Κρητικού Καίτη Μέλος
6. Βρεττό Παύλο Μέλος
7. Δημήτριο Λάμπρη Μέλος
8. Ηλία Σγουρόπουλο Μέλος
και απών μέλος το Φίλιππο Μελά, Μέλος άρχισε τη συνεδρίαση.

ΘΕΜΑ 1ο της αρ. 21/19-8-2013 Συνεδρίασης του Δ.Σ. :

“ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (ΛΕΥΚΑΔΑ ΧΑΛΑΡΑ) ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ “Μy Lefkada””

Η σύμβουλος κ. Ανθή Καζολή υποβάλλει στο Δ.Σ. δακτυλογραφημένο κείμενο ως απάντηση στο αναρτηθέν στο δικτυακό κανάλι ‘My Lefkada” την 1/8/2013 κείμενο-ρεπορτάζ που αφορούσε τη συναυλία του μουσικού συνόλου “Σύνολο Λευκαδίων Καλλιτεχνών και φίλων” υπογεγραμμένο από τον εκδότη της εφημερίδας “Λευκάδα χαλαρά” κ. Θωμά Κρητικό και εισηγείται τη δημοσίευσή του κειμένου αυτού στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.
Ακολουθεί διαλογική συζήτηση του Δ.Σ. και ψηφοφορία.
Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν συνολικά 6 σύμβουλοι.
Κατά της εισήγησης ψήφισε ο κ. Πανταζής Κηρολίβανος
Παρών ψήφισε η κ. Καίτη Κρητικού.
Μετά τα παραπάνω το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη την παραπάνω εισήγηση,

Κατά πλειοψηφία αποφασίζει

1. Εγκρίνει τη ως απάντηση του Δ.Σ. στο ανωτέρω δημοσίευμα το ακόλουθο κείμενο:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (ΛΕΥΚΑΔΑ ΧΑΛΑΡΑ)

Την Τρίτη 30 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», πραγματοποίησε τη συναυλία του το μουσικό σύνολο «Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων». Την Πέμπτη, 1η Αυγούστου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ομιλία της κας Χρυσούλας Γεωργάκη (μια εκ των υπευθύνων του συνόλου), η οποία συνοδευόταν από σχόλια του κ. Θωμά Κρητικού (Λευκάδα χαλαρά). Με αφορμή το παραπάνω κείμενο τα μέλη του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, αισθάνονται την ανάγκη να τοποθετηθούν.

Ξεκινώντας από το σχόλιο του κ. Θωμά Κρητικού, για τη μη παραχώρηση της αίθουσας της Φιλαρμονικής για τις πρόβες του συνόλου «Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων», ενημερώνουμε ότι η αίτηση έγινε μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δ. Σ. της Φιλαρμονικής, στην οποία ήταν παρών ο κ. Κώστας Μεσσήνης (ο δεύτερος εκ των υπευθύνων του συνόλου), ο οποίος, στην ερώτηση, γιατί απευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο και όχι στη Φιλαρμονική, που είναι ο φυσικός τους χώρος, απάντησε ότι, είναι επιλογή τους η μη ανάμειξη της Φιλαρμονικής στην εκδήλωση αυτή (αριθμός πρακτικού 17 /19-6-2013) .

Αν και γνωρίζαμε ότι δεν επιθυμούσαν την ανάμειξη της Φιλαρμονικής, έχοντας μία ελπίδα συνεννόησης, περιμέναμε αυτή τη συνάντηση με το κ. Μεσσήνη για να απαντήσουμε. Μετά από αυτό, μέλος του Δ.Σ. παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου επιστολή, που κατέληγε ως εξής: «Θα σας παρακαλέσουμε λοιπόν να μην επιμείνετε στο αίτημά σας αυτό, δεδομένου ότι δε μπορούμε να συμμετάσχουμε με οποιονδήποτε τρόπο, σε μια εκδήλωση, που οι βασικοί συντελεστές της δεν το επιθυμούν. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία». Φυσικά η άρνηση δεν αφορά σε τίποτα το Πνευματικό Κέντρο, με το οποίο η Φιλαρμονική έχει πάντα άριστες σχέσεις, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Ο κ. Θωμάς Κρητικός αναφέρεται έντονα στην απουσία της Φιλαρμονικής.
Η Φιλαρμονική δεν ήταν απούσα, ήταν εκεί. Όλοι οι Λευκαδίτες μουσικοί, που συμμετείχαν στη συναυλία, ξεκίνησαν τη μουσική τους καριέρα από τη Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας, Πήραν επίσης μέρος μουσικοί που δραστηριοποιούνται στη Φ.Ε.Λ. όλο το χρόνο, (τακτικά μέλη Μπάντας). Η Φιλαρμονική ήταν παρούσα με τους μουσικούς της, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έντονη διάθεση συνεργασίας. Χωρίς τη συμμετοχή τη δική τους, η συναυλία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί; Η Φιλαρμονική ήταν απούσα μόνο στη σκέψη και τις ενέργειες των δύο υπευθύνων του συνόλου, αλλά αυτό δεν αφορά τους υπόλοιπους μουσικούς, που πήραν μέρος στη συναυλία.

Η κα Χρυσούλα Γεωργάκη αναφέρει στην ομιλία της ότι : «ποτέ και κανένας, όχι μόνο δε μας προσκάλεσε να δραστηριοποιηθούμε καλλιτεχνικά στον τόπο μας, αλλά και κάθε μας πρόταση απορρίφθηκε πανηγυρικά».

Αναρωτιόμαστε αρχικά αν η κ. Γεωργάκη Χρυσούλα με την φράση της «ποτέ και κανένας» αναφέρετε αποκλειστικά στην ΦΕΛ ή εννοεί και τους άλλους φορείς της Λευκάδας όπως Δήμο –Πνευματικό κέντρο.

Σε ότι αφορά την ΦΕΛ , αυτό που με τόσο στόμφο λέγεται «ποτέ και κανένας δεν μας έχει προσκαλέσει να δραστηριοποιηθούμε καλλιτεχνικά » είναι απόλυτα ψευδές, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από την μακροχρόνια παρουσία των παλαιότερων μουσικών μας οι οποίοι:
• συμμετέχουν σε εκδηλώσεις (συναυλίες), τελετές (λιτανείες)
• παράγουν και ενισχύουν το εκπαιδευτικό έργο της Φ.Ε.Λ.
• παρουσιάζουν προσωπική τους δουλειά στο χώρο της Φ.Ε.Λ.
• βοηθούν μαθητές και γενικότερα το έργο της Φ.Ε.Λ………. αφιλοκερδώς.

Οι δύο βασικοί υπεύθυνοι του μουσικού συνόλου «Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων» γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω , γιατί μέχρι πρότινος ήταν έμμισθοι προγυμναστές – υπεύθυνοι σχολών στην ΦΕΛ.

Η «πανηγυρική απόρριψη» των καλλιτεχνικών προτάσεων , προκύπτει απλά και μόνο από την άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΦΕΛ το τελευταίο διάστημα , η οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις που ήταν απαραίτητες για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων.

Ο κ. Θωμάς Κρητικός στα σχόλιά του ασκεί σκληρή κριτική και αναφέρει ηχηρές λέξεις όπως ότι η Φ.Ε.Λ. αποθαρρύνει – απομακρύνει την προσπάθεια, ότι η Φ.Ε.Λ. βρίσκεται απέναντι από τα δικά της πετυχημένα παιδιά, ότι η Φ.Ε.Λ. πραγματοποιεί μεγάλο σφάλμα, ότι η Φ.Ε.Λ. οφείλει να προχωρήσει στον επαναπατρισμό – εναγκαλισμό όλων των μουσικών της, που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί.

Η Φ.Ε.Λ. τιμά και σέβεται τα μουσικά της παιδιά, τα οποία στιγμή δεν έχουν λείψει από το σύνολο της δραστηριότητάς της. Τιμά και σέβεται τους καταξιωμένους της μουσικούς, οι οποίοι, με απόλυτο πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία της. Τιμά και σέβεται τους μουσικούς της, οι οποίοι αγκαλιάζουν τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν όλο το χρόνο τα παιδιά των Λευκαδιτών που δραστηριοποιούνται στα μουσικά της σύνολα. Τιμά και σέβεται τους μουσικούς της, που στόχος τους δεν είναι η προσωπική τους προβολή, αλλά το καλό του Σωματείου.

Κανένας μουσικός που διέπεται από τις παραπάνω αξίες δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη Φ.Ε.Λ.

Η λίστα 70 περίπου ονομάτων μουσικών (μη τακτικών μελών) στους οποίους η Φ.Ε.Λ. μπορεί να απευθυνθεί άμεσα, οποιαδήποτε στιγμή, αποδεικνύει τα προηγούμενα. Η συμμετοχή επίσης ενός αριθμού καταξιωμένων μουσικών στην τελευταία μας συναυλία – 4 Αυγούστου, καθιστά τα παραπάνω σχόλια άτοπα.

Τους ευχαριστούμε όλους ολόθερμα – έναν έναν ξεχωριστά και περιμένουμε με χαρά την επόμενη επίσκεψή τους, στο σπίτι τους τη Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας.

Συνεχίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της Φ.Ε.Λ. στη μουσική εκπαίδευση των εφήβων μας, την ανακάλυψη και προώθηση νέων ταλέντων, ώστε μέσα από το φυτώριο της Φ.Ε.Λ., να αναδειχθούν οι νέοι επαγγελματίες μουσικοί του αύριο. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, απευθύνουμε πρόσκληση στον επί χρόνια συνεργάτη και φίλο της Φ.Ε.Λ., κ. Θωμά Κρητικό σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., προκειμένου να μιλήσουμε άμεσα και να λύσουμε τυχόν απορίες, παρόλο που η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της δημοσίευσης του κειμένου του.

Σας ευχαριστούμε πολύ και δεσμευόμαστε η Φ.Ε.Λ. να είναι πάντα κοντά στο λευκαδίτικο κοινό με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας.

Το Δ.Σ της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας.

2. Το παρόν να διαβιβαστεί με ευθύνη του Προέδρου προς δημοσίευση στο διαδικτυακό κανάλι “My Lefkada” και την εφημερίδα “Λευκάδα-Χαλαρά”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πανταζής Κηρολίβανος Κρητικός Σπυρίδωνας
Ανθή Καζολή
Κοντοπρία-Κρητικού Καίτη
Βρεττός Παύλος
Δημήτριος Λάμπρης
Ηλίας Σγουρόπουλος
Μανίνα Στεφάνου

Προηγούμενο άρθροΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΛιτάνευση Ι. Λάρνακας Αγίου Σπυρίδωνα στα Λαζαράτα