Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Το Επιμελητήριο για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ

Το Επιμελητήριο για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ

epimelitirio logo

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ.Π.Α. ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστή στα μέλη του την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% στους κλάδους εστίασης, η οποία αναμένεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Ο φορέας μας θεωρεί απαράδεκτη και οικονομικά καταστροφική την εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας. Κατ’ αρχήν η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες αυτές, άμεσο επακόλουθο της αναπροσαρμογής του Φ.Π.Α., θα έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση του τζίρου των υπηρεσιών αυτών, οι οποίες απασχολούν σημαντικότατο αριθμό εργαζομένων συντελώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην καταπολέμηση της ανεργίας και ενισχύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με την καταβολή εισφορών για τα άτομα που απασχολούν.

Επιπροσθέτως, το πλήγμα για τον τουρισμό θα είναι μοιραίο. Δεν είναι δυνατόν στις ανταγωνιστικές χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, κτλ) ο Φ.Π.Α. να διαμορφώνεται από 8% έως 10%, ενώ η χώρα μας της οποίας τα κύρια έσοδα προέρχονται ως επί το πλείστον από τον τριτογενή τομέα, να υιοθετεί τέτοιου είδους μέτρα.

Το Επιμελητήριό μας κατανοεί απόλυτα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, καθώς και την προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι, που θα ενισχύσουν την εθνική οικονομία. Ωστόσο, ο προβληματισμός μας έγκειται στο ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα ωφελήσουν ουσιαστικά την οικονομία μας και δεν θα την καταστρέψουν όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα

Ο Πρόεδρος
Αντώνιος Ι. Δουβίτσας