Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας

0
nosokomeio

nosokomeio

Σχετικά με τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Λευκάδας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 10-4-2013
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σήμερα Τετάρτη 10-4-2013 συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ιατρικού συλλόγου με θέμα τις αποφάσεις που ελήφθησαν, από τη Διοικητή του Γ.Ν.Λευκάδας, τον Προέδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και οι οποίες αφορούν:
1. Την ανεπαρκή στελέχωση της μονάδας τεχνητού νεφρού (Μ.Τ.Ν.) του Γ.Ν.Λευκάδας μετά την παραίτηση του διευθυντή του τμήματος.
2. Την τρίμηνη μετακίνηση παθολόγου, στελέχους της παθολογικής κλινικής, στη Μ.Τ.Ν. ώστε να συνεπικουρεί την μοναδική νεφρολόγο του τμήματος.
3. Την αδυναμία κατάρτισης ασφαλούς προγράμματος εφημεριών της παθολογικής κλινικής για τους επόμενους μήνες από τον συντονιστή Διευθυντή της κλινικής, λόγω αναρρωτικής άδειας ενός εκ των τεσσάρων παθολόγων και ουσιαστικά της υποστελέχωσης της κλινικής με δύο παθολόγους.
4. Την κατάρτιση προγράμματος εφημεριών της παθολογικής κλινικής με την επιλογή της Διευθύντριας πνευμονολόγου ως παθολόγου στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα λόγω της οικονομικής συγκυρίας ζούμε σε μια εποχή όπου η κοινωνία μας πληρώνει λάθη του παρελθόντος. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας πλήττεται βάναυσα καθημερινά. Η αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και η διασφάλιση της είναι χρέος όλων μας παρότι σήμερα αυτό φαντάζει δύσκολο. Υπάρχει όμως έντονος προβληματισμός από μέρους μας και εκφράζουμε την ανησυχία μας και την πλήρη αντίθεση μας σε αποφάσεις που δεν πληρούν νομιμότητας και δημιουργούν σύγχυση τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς. Αναφερόμαστε στις αποφάσεις της διοικήσεως του Γ.Ν.Λευκάδας οι οποίες ουσιαστικά δεν δίνουν λύσεις αλλά δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα. Συγκεκριμένα:
1. H ανεπαρκής στελέχωση της μονάδας τεχνητού νεφρού (Μ.Τ.Ν.) τους τελευταίους δύο μήνες αποτελεί μείζων πρόβλημα. Η μοναδική ιατρός νεφρολόγος είναι αυτονόητο ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αφού οι ανάγκες λειτουργίας της μονάδας επιβάλλουν την παρουσία ιατρού νεφρολόγου έξι ημέρες την εβδομάδα κάθε μήνα. Πρόσκαιρες λύσεις όπως αυτή της μετακίνησης του ιατρού παθολόγου στη Μ.Τ.Ν. σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα, απεναντίας μάλιστα θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ιατρούς όσο και τους νεφροπαθείς.
2. Η τρίμηνη μετακίνηση του ιατρού παθολόγου στη Μ.Τ.Ν., ο οποίος δεν έχει την προαπαιτούμενη τρίμηνη εκπαίδευση που ορίζει ο νόμος ώστε να συμμετέχει ασφαλώς και ακινδύνως στην πρωινή λειτουργία και στις εφημερίες της Μ.Τ.Ν. ως βοηθός νεφρολόγου και επίσης δεν κατέχει πιστοποιητικό εκπαίδευσης στο οποίο να φαίνεται ότι είναι ικανός να αναλάβει την ευθύνη παρακολούθησης ασθενών σε αιμοκάθαρση, αποτελεί παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας και της κείμενης νομοθεσίας. Επιπρόσθετα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τόσο της Μ.Τ.Ν. όσο και της παθολογικής κλινικής.
3. Η αδυναμία κατάρτισης ασφαλούς προγράμματος εφημεριών της παθολογικής κλινικής για τους επόμενους μήνες αποτελεί μείζων πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της κλινικής και θέτει σε κίνδυνο τόσο τους εναπομείναντες δύο ιατρούς όσο και τους ασθενείς που κατά περίπτωση νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική.
4. Η επιλογή της πνευμονολόγου ως παθολόγου στο πρόγραμμα εφημεριών της παθολογικής κλινικής αντίκειται στη κείμενη νομοθεσία αφού ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με βάση την ειδικότητά του, χωρίς εξαιρέσεις.

Είναι δεδομένο για εμάς ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, χωρίς ουσιαστικά να αποδίδουν μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, απαξιώνουν το λειτούργημα του ιατρού, συνθλίβουν και ποδοπατούν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά του αφήνοντας τον έρμαιο στην αδηφάγο όρεξη του καθενός, δημιουργούν σύγχυση και ασάφεια στον ξεκάθαρο εξ ορισμού διαχωρισμό των ιατρικών ειδικοτήτων, υποβαθμίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και αποτελούν παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας και της κείμενης νομοθεσίας.

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια της έκθεσης της Σοφίας Βλάχου-Πρωτόπαππα στα Ιωάννινα
Επόμενο άρθροΤα θέματα των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου