Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ο Νίκος Μπρατζουκάκης για την επαναλειτουργία Πυρηνελαιουργείου

Ο Νίκος Μπρατζουκάκης για την επαναλειτουργία Πυρηνελαιουργείου

1
mpratzoukakis ergostasio

mpratzoukakis ergostasio

Ανακοινωση του Δημοτικού Συμβούλου Νικόλαου Μπρατζουκάκη.

Επαναλειτουργία Πυρηνελαιουργείου Νοτίου Λευκάδας

Με την υπ’αρίθμ. 31/2012 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, με την οποία είχε διακοπεί η λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου που βρίσκεται στη Νότια Λευκάδα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, το συγκεκριμένο Εργοστάσιο λειτούργησε πρώτη φορά το έτος 1988 έως το 1995 υπό την διεύθυνση του Τ.Α.Ο.Λ.. Κατά την περίοδο αυτή η λειτουργία του ήταν προβληματική με πολύ καπνό και έντονες οσμές που ενοχλούσαν τους κατοίκους της περιοχής, έως ότου και βγήκαν αγανακτισμένοι στο δρόμο και αποφασισμένοι να μην αφήσουν το συγκεκριμένο εργοστάσιο να λειτουργήσει. Η λειτουργία σταμάτησε τo 1995 έως το 2007, όταν το ΤΑΟΛ το πούλησε στην εταιρεία GRECOLIO ΕΠΕ.

Με πολλούς δικαστικούς αγώνες και πάρα πολλά έξοδα από τους κατοίκους της Νότιας Λευκάδας το συγκεκριμένο εργοστάσιο με την νέα διεύθυνση δεν λειτούργησε, διότι δεν πήρε άδεια έως την 13-12-2010, οπότε τελικά πήρε την άδεια από τον τότε Νομάρχη Λευκάδας και σημερινό Δήμαρχο, επικαλούμενος σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που φυσικά την διάβασε. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή το πυρηνελαιουργείο έπρεπε να πληρεί τους περιβαλλοντικούς όρους της συμπληρωματικής μελέτης, όπως να τοποθετηθεί υδρομετρητής στην γεώτρηση για την καταγραφή της παροχής και τα αποτελέσματα να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο που θα κοινοποιούνται κάθε χρόνο στην Δ/νση Υδάτων της ΠΙΝ, η ποιότητα του νερού να παρακολουθείται τακτικά με ελέγχους και να καταγράφονται.. Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη για κατασκευή πλευρικών τοιχίων, ώστε να εμποδίζονται οι διαρροές του πυρήνα στις γειτονικές σούδες, κ.α..

Το εργοστάσιο άρχισε την λειτουργία του με τα ιδία ακριβώς προβλήματα όπως και παλιά, με πολύ καπνό και δυσοσμία που ήταν αφόρητη. Πάλι οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας που ήρθε και διαπίστωσε με έκθεση αυτοψίας ότι δεν υπάρχει σε όλο το μήκος περιμετρικά του στεγασμένου χώρου στο οποίο αποθηκεύεται ο πυρήνας τοιχίο, δεν υπάρχει βιβλίο καταγραφής αποτελεσμάτων μετρήσεων της γεώτρησης, δεν γίνονται μετρήσεις τακτικά της ποιότητας του νερού της γεώτρησης, δεν υπάρχει όργανο μέτρησης καυσαερίων για έλεγχο της καλής λειτουργίας των καυστήρων κ.α.. Κάτι, που ο πρώην Νομάρχης και σημερινός Δήμαρχος, έπρεπε να ελέγξει πριν του δώσει την άδεια λειτουργίας, διότι οι υπηρεσίες που τον έλεγξαν από την Περιφέρεια, πριν, ανήκαν στην διεύθυνση της Νομαρχίας.

Οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Νοτίου Λευκάδας και σχεδόν όλοι οι φορείς του Νησιού εξέδωσαν αποφάσεις που δεν συμφωνούσαν με την λειτουργία του Εργοστασίου στην Νότια Λευκάδα. Ζητήθηκε δε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας να αποφανθεί σχετικά, για το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την λειτουργία του Εργοστασίου.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας απεφάνθη ότι δεν επιθυμεί τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.

Στη συνέχεια η Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη κ. Βερύκιο και τον Αντιπεριφεριάρχη κ. Μαλακάση που ήταν και οι μόνοι (μαζί και με τον Βουλευτή Λευκάδας κ. Μαργέλη) που στάθηκαν δίπλα στους κατοίκους, έλεγξε πάλι το εργοστάσιο βάση της περιβαλλοντικής μελέτης και διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, όπως ότι ο τελικός αποδέκτης και ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν ήταν στεγανός, με αποτέλεσμα την διαρροή των αποβλήτων στις διπλανές σούδες.

Με αυτά τα στοιχεία, η Περιφέρεια ανέστειλε τη άδεια, έως ότου η εταιρία προβεί σε κατασκευή στεγανού τελικού αποδέκτη και Βιολογικού καθαρισμού και παράλληλα προσκομιστεί άδεια διάθεσης λυμάτων.

Εκτός από την Περιφέρεια και με την βοήθεια του Βουλευτή κ. Μαργέλη, ήρθε από την Αθήνα κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και έλεγξε κι αυτό την λειτουργία του εργοστασίου και με το έγγραφό της με αριθ. Πρωτοκόλλου 1549/26-4-2011 κοινοποιεί με το χαρακτηρισμό επείγον στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λευκάδας που παρακαλεί για την άσκησης ποινικής δίωξής για παράβαση διατάξεων περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και να ανακοινωθεί στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για παράσταση πολιτικής αγωγής. Η ως άνω υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών.

Παράλληλα, απεστάλη πράξη βεβαίωσης παράβασης με αριθ. Πρωτοκόλλου 1548/26-4-2011, με την οποία διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις που αφορούσαν τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης. Καταλήγοντας η πράξη βεβαίωσης παράβασης του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την κείμενη Περιβαλλοντική Νομοθεσία. Συνεπώς η εταιρία και οι κατά τον Νόμο υπεύθυνοι (σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 28 του Ν. 1650/86 όπως αυτός ισχύει), υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Όλα αυτά ήταν σε γνώση του Δημάρχου.

Στην συνέχεια η εταιρία αποστέλλει έγγραφο στον Δήμαρχο Λευκάδας την 17-10-2011 με αρ.πρωτ.138/17-10-2011 το οποίο Δήμος παραλαμβάνει την 21-10-2011 με αρ.πρωτ. 52599/12469 και ζητάει να ρίχνει τα απόβλητα του εργοστασίου στον Βιολογικό Καθαρισμό της Βασιλικής ή όπου αλλού τους υποδείξετε (δηλαδή ζητάει άδεια διάθεσης λυμάτων από τον Δήμο αυτό που έλειπε από την εταιρεία για να λειτουργήσει).

Η απάντηση του Δημάρχου μέσων των υπηρεσιών του Δήμου με το υπ’αριθμ. 31464/10-11-2011 έγγραφό της ήταν ότι για να δεχθεί τα λύματα πρέπει η μονάδα να λειτουργήσει προκειμένου να γίνουν δειγματοληψίες των λυμάτων για ικανό χρονικό διάστημα και αν είναι κατάλληλα να τα πάρει. Σημειωτέων ότι ο Δήμαρχος είχε δει την απάντηση της υπηρεσίας του και έδωσε την έγκριση του για να σταλεί το έγγραφο στην εταιρία, διότι ρωτήθηκε από εμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν το αρνήθηκε.

Δηλαδή δεν ήξερε ο Δήμαρχος ότι μικροί βιολογικοί καθαρισμοί όπως της Βασιλικής και της Λευκάδας δεν δέχονται βιομηχανικά απόβλητα; Αν δεν ήξερε δεν διάβασε την αλληλογραφία της Περιφέρειας που ο Αντιπεριφερειάρχης με την πράξη 13167/3241/15-4-2011 -που την κοινοποιεί στο γραφείο Δημάρχου και στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου- και αναφέρεται ότι στους βιολογικούς καθαρισμούς της Βασιλικής και Λευκάδας απαγορεύεται σύμφωνα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εισέρχονται βιοτεχνικά-βιομηχανικά απόβλητα;

Και αν δεν τα ήξερε αυτά, πως αγνοεί την θέση του Δημοτικού του Συμβουλίου -που και ο ίδιος υιοθέτησε – σύμφωνα με την οποία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στη λειτουργία του εργοστασίου;

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και πριν εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ζήτησα από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει το έγγραφο που έστειλε στην εταιρία GRECOLIO, διότι το έγγραφο αυτό στην ουσία έδινε το πράσινο φως για επαναλειτουργία του εργοστασίου όπως και έγινε. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστάλθηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων περί διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου και με την οποία το εργοστάσιο σήμερα λειτουργεί στηρίζεται στο έγγραφο που έστειλε ο Δήμος Λευκάδας. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να το ανακαλέσει λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να ρίξει τα λύματα η εταιρία στους Βιολογικούς καθαρισμούς του Δήμου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο δηλαδή άλλα του λέμε εγγράφως και αλλά λέμε προφορικά. Όμως ο Δήμαρχος πρέπει να ξέρει -και το ξέρει- ότι τα λόγια φεύγουν τα γραπτά μένουν και να σταματήσει επιτέλους να κοροϊδεύει τον κόσμο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με επιστολή που έστειλα στην ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΠΕ (σύμβουλοι του ΥΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ για έργα και λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών της Αθήνας (Ψυτάλια) και Θεσσαλονίκης.), αν βιολογικοί καθαρισμοί δυναμικότητας 20.000 χιλιάδων κατοίκων μπορούν να δέχονται λύματα Πυρηνελαιουργείου, η απάντηση από τον κ. Δ. Αδρακτά είναι σαφής ότι απαγορεύεται να δέχονται Βιολογικοί Καθαρισμοί τέτοια λύματα. Κάτι που θα μπορούσατε κι εσείς κ. Δήμαρχε να το ζητούσατε από οποιαδήποτε εξειδικευμένη εταιρία, αν σας ενδιέφερε, και να μην βιαστείτε να απαντήσετε στην εταιρία.

Τελικά κ. Δήμαρχε θα ήθελα πραγματικά πολύ, να δηλώσετε ποιο είναι το μέλημα της ασκούμενης πολιτικής σας στο θέμα αυτό. Οι κάτοικοι της Νοτίου Λευκάδας, οι φορείς της Λευκάδας, το Δημοτικό Συμβούλιό σας ή μήπως η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

Μπραντζουκάκης Νικόλαος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέχεια της Σχολής Γονέων στο Nομό Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣτα λευκά και οι Σκάροι