Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ερωτήσεις του Θοδωρή Σολδάτου

Ερωτήσεις του Θοδωρή Σολδάτου

0
https://www.mylefkada.gr/2012/August/soldatos-vouli.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2013/01/soldatos-vouli.jpg

Ενημέρωση από τον Βουλευτή Λευκάδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
22-1-2013
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Διεύρυνση χωρικής αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας»

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανασυγκροτήθηκε σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 94/2012 (ΦΕΚ Α΄ 149) από τις υπηρεσίες που ανήκαν στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπως αυτό είχε συσταθεί με το ΠΔ 205/2007 (ΦΕΚ Α’ 231), μεταξύ αυτών και από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην οποία υπάγονταν όλες οι υπηρεσίες, τα όργανα και το προσωπικό που ανήκαν στο παλαιότερο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ως εκ τούτου, το ανασυσταθέν Υπουργείο έχει την ευθύνη χάραξης, εκπόνησης και εξειδίκευσης πολιτικών μόνο στις νησιωτικές περιοχές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ιδρυθέντος με το ΠΔ 1/1986 (ΦΕΚ Α’ 1) Υπουργείου Αιγαίου, δηλαδή τους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Εκτός της χωρικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εξακολουθούν , δηλαδή, να βρίσκονται νησιά στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους όπως οι Σποράδες, η Σκύρος, η Θάσος, η Σαμοθράκη καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα).

Ο περιορισμός αυτός όπως και η μη υπαγωγή των Ιόνιων Νησιών και της Κρήτης δεν επιτρέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών με εθνική διάσταση. Η ανάγκη ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής προϋποθέτει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και τη μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας. Σε μια χώρα με περίπου έξι χιλιάδες νησιά η διατήρηση του ισχύοντος γεωγραφικού διαχωρισμού -με ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων – ακυρώνει εξ αρχής κάθε έννοια ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών μας. Άλλωστε η ιδιαιτερότητα του «νησιωτικού χαρακτήρα», βάσει της οποίας οι νησιωτικές περιοχές πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης, αναγνωρίζεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αναλάβει τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση της χωρικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας, με την τροποποίηση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές επιτυχόντων φοιτητών και σπουδαστών, κατά τις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου, του σχολικού έτους 2010-2011.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Με το σχέδιο νόμου, «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 22-10-2013, δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής στους επιτυχόντες φοιτητές και σπουδαστές, κατά τις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου, του σχολικού έτους 2011-2012.
Ως γνωστόν, μέχρι και το 2010, ίσχυε για δεκαετίες νομοθεσία, η οποία χορηγούσε τη δυνατότητα μετεγγραφής σε όσους φοιτητές και σπουδαστές πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που έθετε η πολιτεία.
Από παράλειψη προφανώς, εξαιρέθηκαν από την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, όσοι φοιτητές και σπουδαστές πέτυχαν στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του 2011 και οι οποίοι μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 3966/2011 δεν είχαν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν.
Έχουμε επομένως το φαινόμενο, να δίνεται η δυνατότητα της μετεγγραφής σε όσους επιτυχόντες πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθετε η πολιτεία για ολόκληρες δεκαετίες μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση μόνο τους επιτυχόντες του 2011.
Επειδή
1. κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος, «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»,
2. Η κατάσταση στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένη, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, να αποκαταστήσει την αδικία που αφορά στους εισαχθέντες του 2011, δευτεροετείς σήμερα φοιτητές και σπουδαστές, χορηγώντας και σε αυτούς τη δυνατότητα μετεγγραφής, όπως στους επιτυχόντες του 2012;

Ημερομηνία Υπογραφή

23-01-2013

 


24-01-2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α.
«Μετεγγραφές Φοιτητών και Σπουδαστών».

Με το σχέδιο νόμου, «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 22-10-2013, δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής στους επιτυχόντες φοιτητές και σπουδαστές, κατά τις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου, του σχολικού έτους 2011-2012, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Έτσι δικαιώθηκε η πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει ο βουλευτής Θ. Σολδάτος από το Σεπτέμβριο του 2012, και την οποία πλαισίωσαν δεκάδες βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Παρέμειναν ωστόσο χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής οι εισαχθέντες το 2011, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής Θ. Σολδάτος, όπως και άλλοι βουλευτές, είχαν ζητήσει να συμπεριληφθούν.
Για το θέμα των δευτεροετών ο κ. Σολδάτος επανήλθε με την κατάθεση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, επικαλούμενος το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και επομένως η εξαίρεση κρίνεται αντισυνταγματική.

Β.
Ερώτηση Γκερέκου – Σολδάτου

Συμπερίληψη των Ιονίων Νήσων στην αρμοδιότητα
νέου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Με ερώτηση που κατέθεσαν η Άντζελα Γκερέκου και ο Θοδωρής Σολδάτος από τα Ιόνια Νησιά, την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές, ζητείται η ουσιαστική υπαγωγή των Ιονίων Νήσων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών με εθνική διάσταση.
Οι βουλευτές ζητούν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τη μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς επίσης και τη συμπερίληψη των Ιονίων Νήσων στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Προηγούμενο άρθροΕκδρομή στην Τουριστική Έκθεση της Σόφιας
Επόμενο άρθροΓραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στα Ιόνια Νησιά