Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Θ. Σολδάτος : Γιατί σχεδιάστηκε η κατάργηση του ΤΕΙ

Θ. Σολδάτος : Γιατί σχεδιάστηκε η κατάργηση του ΤΕΙ

3
soldatos-tei

soldatos-tei

Ενημέρωση από τον Βουλευτή Λευκάδας.

04-02-2013

Τ.Ε.Ι. ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η πρόθεση κατάργησης των πέντε τμημάτων ΤΕΙ στα Ιόνια, αλλά και των 74 πανελληνίως, οφείλεται σύμφωνα με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», στη μη βιωσιμότητά τους, (σελ. 15), δηλαδή στην αναντιστοιχία προγραμμάτων με διδακτικό προσωπικό, στη χωρική διασπορά, στην ανορθολογική ανάπτυξη υποδομών, στα ελλιπή προγράμματα σπουδών κ.λ.π., (σελ.2).
Υπάρχει λοιπόν ευθύνη σε όσους σχεδίαζαν επί χάρτου, σχολές χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι παραπάνω προϋποθέσεις. Κυβερνήσεις, Υπουργεία Παιδείας και βέβαια οι τότε τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.

Το ΤΕΙ στη Λευκάδα, στεγάστηκε προσωρινά στο κτίριο του 4ου Δημοτικού. Πριν ακόμη εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις βιωσιμότητάς του, (όχι μόνο κτιριολογικές), αποφασίστηκε η ίδρυση 2ο τμήματος.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια, αφού υπήρχαν μεν αποφάσεις αλλά δεν υπήρχαν υποδομές, ξεκίνησε το 2ο τμήμα κατά το τέλος της 1ης μου θητείας και στη συνέχεια αναζητήθηκε νέα προσωρινή στέγη.
Αυτό γιατί οι οικογένειες των παιδιών του 4ου Δημοτικού, ζήτησαν το σχολειό τους για να φύγουν από τα λυόμενα που τους είχαν στείλει οι …σημερινοί κατήγοροι.
Όποιοι λοιπόν βιάζονται να κατηγορήσουν, ας αναζητήσουν τις ευθύνες πρώτα στον εαυτό τους.

Το ενδεχόμενο ωστόσο να πετύχουμε οριστική λειτουργία τμήματος στη Λευκάδα, εξαρτάται τόσο από τη βιωσιμότητα της πρότασης που θα υποβάλλουμε, όσο και από τη διάθεση του Υπουργείου να την αποδεχθεί. Το παραγοντιλίκι περισσεύει…

Αναφέρομαι στη διάθεση του Υπουργείου, έχοντας υπόψη μου, τόσο τις δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Σ. Σπύρου, «Τα σχέδια του Υπουργείου ήταν επτασφράγιστο μυστικό, δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη…», όσο και τις δηλώσεις του μέχρι πρότινος προέδρου του ΤΕΙ και πρώην Υπουργού, (μαζί με το σημερινό Υπουργό Παιδείας), κ. Ν. Μαραβέγια, «…και εγώ ως πρόεδρος παραπλανήθηκα!».

Είναι προφανές ότι ο αγώνας εκ μέρους μου δίνεται, τόσο σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς εκπρόσωπους της Λευκάδας και των Ιονίων, όσο και κοινοβουλευτικά, δεδομένου ότι σύντομα το σχέδιο θα έλθει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την 1η συζήτηση.

 

Προηγούμενο άρθροΤο Εργατικό Κέντρο για την κατάργηση του ΤΕΙ
Επόμενο άρθροΝέα τμήματα ζωγραφικής ενηλίκων