Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Τ.Α.Ο.Λ: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη λήψη μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης των...

Τ.Α.Ο.Λ: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη λήψη μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης των ανθρώπων που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και που πλήττονται εξαιτίας του κορωνοϊού.

0

           Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ & ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΤΑΟΛ» διαμαρτύρεται για τη μη λήψη μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης των ανθρώπων που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και που πλήττονται εξαιτίας του  κορωνοϊού. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα που σε περιόδους κρίσης και μνημονίων απέδειξε ότι είναι ο στυλοβάτης της οικονομικής ζωής της υπαίθρου κα εν γένει της οικονομίας.  Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για μια ακόμη φορά εξαιρούνται από τα μέσα στήριξης. Οι εξαγγελίες για να πληρωθεί η εισφορά του ΕΦΚΑ δύο μήνες αργότερα ή η παράταση του ΟΣΔΕ που ούτως ή άλλως γίνεται κάθε χρόνο αποτελούν «στάχτη στα μάτια τους».

          Για το λόγο αυτό ΖΗΤΑΜΕ:

  1. Ένταξη των ελαιοπαραγωγικών, αμπελουργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης της άμεσης ενίσχυσης  των 800 ευρώ.
  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων που τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
  2. Στήριξη των ελαιοπαραγωγών, αμπελουργών και κτηνοτρόφων μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (deminimis).
  3. Εξαίρεση των κτηνοτρόφων από την παράταση των μεταχρονολογημένων επιταγών κατά 75 ημέρες.
  4. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων  ανά 30 ευρώ ανά αμνοερίφιο, ηλικίας μέχρι 4 μηνών και το οποίο έχει μεταφερθεί από την εκτροφή στο σφαγείο μεταξύ 14-3-2020 και της ημέρας που θα τελειώσει η κατάσταση συναγερμού στη χώρα.
  5. Λήψη εθνικών και κοινοτικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ελλήνων αμπελουργών και ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 216 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 για την απόσταξη κρίσης, σε τιμή που θα καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής.
  6. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση από τον κορωνοϊό και  κάλυψη αυτών από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  7. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης. Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
  8. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Καμιά διακοπή σε αγροτικό ή οικιακό ρεύμα.
  9. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών , κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.
  10. Ενταξη  των αγροτικών-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο πρόγραμμα «επιστρεπτέας προκαταβολής» με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενους.
  1. Ενεργοποίηση του άρθρου 226 του ΚΑΝ. (ΕΕ) 1308/2013 για τη μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων στο αποθεματικό για τις κρίσεις του γεωργικού τομέα.

          Η πανδημία που ζούμε  απαιτεί την άμεση  λήψη των ανωτέρω μέτρων με την επέκταση της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και σίγουρα στη φυτική παραγωγή και κτηνοτροφία  για να μη φτάσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε οικονομική καταστροφή μη αναστρέψιμη. 

                                                                            Λευκάδα 14-4-2020

                                                                               Το Δ.Σ «ΤΑΟΛ»

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Κέντρου Κοινότητας για προνομιακά αναπηρικά επιδόματα
Επόμενο άρθροΑπόφαση Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας σχετικά με το θέμα της υβριστικής έκφρασης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13/04/2020.