Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Τοποθέτηση στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Τοποθέτηση στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

0

Τοποθέτηση του Γεράσιμου Aραβανή δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Λευκάδας για το έτος 2011

Το συζητούμενο σχέδιο δεν είναι ούτε τεχνικό ούτε πρόγραμμα, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε.. Πιο πολύ μοιάζει με μια λίστα έργων και προμηθειών που εκφράζουμε την ευχή κάποιες εξ αυτών να υλοποιηθούν, να υλοποιηθεί δηλαδή ένα κάποιο μέρος τους.

Ένα πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει όχι απλά έναν πίνακα με έργα και κάποιο ποσόν συνήθως ενδεικτικό αλλά

πρώτον  να περιγράφει μια ολοκληρωμένη λογική, ένα πλαίσιο αρχών, στόχων και κριτηρίων που θα έχουν ως κοινό παρανομαστή μια αντίληψη για την ανάπτυξη του δήμου θα που να εκφράζει τη δημοτική αρχή, ει δυνατόν, το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου. Περιλαμβάνει παραμέτρους κοινωνικές, αναπτυξιακές κ.τ.λ. . 

Δεύτερον   πολύ συγκεκριμένα τους πόρους που διατίθενται, σαφώς καθορισμένους, πηγή από όπου προέρχονται, αν έχουν εξασφαλιστεί με αποφάσεις συγκεκριμένου προγράμματος ή αρχής η οποία χρηματοδοτεί. Και όλα αυτά φυσικά για το έτος για το οποίο το τεχνικό πρόγραμμα καταρτίζεται. Στην περίπτωση μας για τη τρέχουσα χρονιά, το 2011.
Τρίτον . Έργα έτοιμα (ώριμα) ώστε να ενταχθούν και να εκτελεστούν, αν δηλαδή υπάρχουν μελέτες τους,  εξασφάλιση των όρων κατασκευής τους (Απόλλων πλήρωσαν απαιτούνται πρόσβαση κ.λπ.)

. Τέταρτον.  Επεξεργασία  και παράθεση κριτηρίων, στόχων και φιλοσοφίας που διέπουν το πρόγραμμα και στη βάση των οποίων κατανέμονται οι πόροι και τα εκτελούμενα έργα. Όπως μεγάλα έργα άμεσης αναγκαιότητας και πνοής, άμεσες πιεστικές ανάγκες, εξυπηρέτηση κοινωνικών κατηγοριών του πληθυσμού που περνούν σε προτεραιότητα, κατανομή των πόρων σε ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο. Φυσικά δεν θέλουμε μια απόλυτη διασπορά των πόρων και άρα αδυναμία να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι σε έργα μεγάλης σημασίας. Σκεφθείτε όμως ποιο θα είναι το αίσθημα και ποια μηνύματα θα πάρουν οι κάτοικοι δημοτικών κοινοτήτων και τοπικών κοινοτήτων όταν δεν θα αναφέρονται πουθενά στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του δήμου.

Το πρόγραμμα που συζητάμε, δεν έχει ούτε μία λέξη, ούτε μια σκέψη, δεν βάζει καμιά προτεραιότητα και καμιά ιδέα ή καμία άμεση ανάγκη για το νησί παρά μόνο πίνακες, έργα και νούμερα. Απαριθμεί έργα  των οποίων η συντριπτική  πλειοψηφία δεν θα εκτελεστεί. Κάποια εξ αυτών  μπορεί να αρχίσουν, τα περισσότερο όμως όχι, μπορεί κάτι να τελειώσει τα πολλά σε καμιά περίπτωση, κάποια μπορεί να χρηματοδοτηθούν τα πολλά όμως όχι, ορισμένα από αυτά μπορεί να κάνουν 2,3,4,6 ή 20 χρόνια για να ολοκληρωθούν ή να μην τελειώσουν  πότε. Δεν είναι δεσμευτικός σε καμιά περίπτωση.

Συνυπολογίστε τα εξής:
Τα νεοπροτεινόμενα έργα αναφέρονται στο ποσόν των   
119.072.026 εκατομμύρια ευρώ
21.188.049   συνεχιζόμενα 1.941.120   ΣΑΤΑ  2011
Συνολικά δηλαδή 142.201.195 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2011 οποίος εκτός από παραφουσκωμένος που είναι, περιλαμβάνει και κάθε είδους δαπάνες του δήμου από μισθοδοσία, προμήθειες διαφόρων ειδών πληρωμές φτάνει στο ύψος των  44.071.735 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ουσία  συμβαίνει το εξής. Μια και πρέπει να γίνει τεχνικό πρόγραμμα τα βάζουμε όλα μέσα, βάζουμε πράγματα και θαύματα, που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ και με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιούνται, ιδιαίτερα όσοι θέλουν από κάπου να αντλήσουν επιχειρήματα και αισιοδοξία για ολόκληρη τη χρονιά και για κάθε χρόνο, να μπορούν να προπαγανδίζουν το έργο ή τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και κάθε φορά που θα ρωτούν οι κάτοικοι κάποιου συνοικισμού για κάποιο έργο ή πρόβλημα να έρχεται πειστική η απάντηση  το έχουμε ενταγμένο «στο τεχνικό μας πρόγραμμα».

Οι πόροι προέρχονται από την ΣΑΤΑ του 2011 καθώς και από έξι προγράμματα.
Για τη ΣΑΤΑ να σημειώσουμε τα εξής: Θα ανέλθει στο ύψος των 2.300.000, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι και φέτος το σύνολο της θα δοθεί. Θα έχει δηλαδή περικοπεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Με δεδομένο ότι τα χρέη του δήμου ανέρχονται τουλάχιστον στα 6,5 εκ. € και πρέπει, έστω σταδιακά να αποπληρωθούν, αυτό σημαίνει ότι η ΣΑΤΑ είναι  υποθηκευμένη για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Άρα δεν είναι δυνατόν να δοθεί ούτε ένα ευρώ, ή θα δοθούν ελάχιστα σε βάρος της εξόφλησης των χρεών του δήμου τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές κ.λπ..

Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΠΠΕΡΑΑ υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτηθούν έργα
50 εκ.  ευρώ και
33 εκ.  ευρώ αντίστοιχα,
δηλαδή συνολικά 88 εκατ. ευρώ.

Από τα έργα αυτά, κανένα δεν είναι ενταγμένο, κανένα δεν έχει μελέτη και ουδείς ξέρει αν κάποιο θα προγραμματιστεί και θα ενταχθεί και με πόσα κονδύλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 50 έργα που περιέχονται στο πρόγραμμα μόνο τρία είναι σχετικά ώριμα και μπορούν με μικρή διαδικασία να ενταχθούν. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση να ενταχθούν τρία έργα και να εκτελεστούν τμήματά τους και είναι πολύ ελάχιστες πιθανότητες και κάποιο άλλο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα προγράμματα τα οποία αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά έργα συνεχιζόμενα και ενταγμένα σε προγράμματα που έχουν διακοπεί, όπως π.χ. το πρόγραμμα Θησέας, δεν είναι καθόλου δεδομένου ποιο ποσό θα δοθεί για αυτή τη χρονιά, και για ποια έργα μέσα στο 2011. Ούτε φυσικά για τη ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι θα δοθεί κάποιο τμήμα της. Ίσα -ίσα που μάλλον πρέπει να πιστέψουμε ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών κοινοτήτων και δημοτικών κοινοτήτων δεν υπάρχει το η παραμικρή αναφορά στο πρόγραμμα, αντίθετα πρέπει βάσιμα να υπολογίζουμε ότι δεν θα δοθεί σε αυτές ούτε ένα ευρώ για κάποιο έργο. Και εδώ περιλαμβάνεται πολύ μεγάλος καταλόγος χωριών όπως Τσουκαλάδες, Βλυχο, Σύβρος, Χορτάτα, Δρυμώνας, Εξάνθεια, Κομηλιό, Δράγανος, Αθάνι, Βουρνικάς, Φτερνό , Χαραδιάτικα, Μανάσι, Νικολής και άλλα. Φαίνεται ότι μέσα στο 2011 δεν μπορούν να υπολογίζουν στο παραμικρό όσον αφορά έργα και ανάγκες που αντιμετωπίζουν.

Η άποψη του κόσμου ότι ο Καποδίστριας υποβάθμισε εξαιρετικά τις κοινότητες, συντηρώντας απλώς την έδρα κάθε δήμου και ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει σήμερα με τον Καλλικράτη, θα συντηρηθεί δηλαδή η πόλη και δύο τρεις έδρες πρώην δήμων και θα ισοπεδωθεί παράλληλα το σύνολο των οικισμών θα αποδειχθεί προφητική.
Υπάρχει επίσης ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο ολόκληρων τμημάτων φιλέτων της περιουσίας και των λειτουργιών του δήμου με τεράστιο κόστος για το λαό του νησιού.

Στο τεχνικό πρόγραμμα αναφέρεται η παραχώρηση σε ιδιώτες με 17 εκατ. € της κατασκευής της εισόδου της παραλίας της πόλης όπου και θα κατασκευαστεί υπόγειος (καλύτερο θα ήταν να πούμε υποθαλάσσιος) χώρος στάθμευσης, τον οποίο φυσικά θα εκμεταλλεύεται για πολλά χρόνια ο ιδιώτης. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί μελέτη και  όροι παραχώρησης και εκμετάλλευσης. Επίσης περιλαμβάνεται «σχέδιο αστικής ανάπτυξης του δήμου Λευκάδας» που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα JESICA, το οποίο προβλέπει εμπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η πρόθεση εκχώρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και για τις δύο περιπτώσεις  θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση όσων δημοτικών δραστηριοτήτων είναι, ή  μπορούν να γίνουν κερδοφόρες. Θα γυρίσουμε ουσιαστικά σχεδόν έναν αιώνα πίσω στην εποχή της Ούλεν και της Πάουερ, τώρα όμως στην ολοκληρωτική τους μορφή. Οι επιπτώσεις στους δημότες και στο λαό και ιδιαίτερα στη μεγάλη του πλειοψηφία  αυτούς που τα βολεύουν δύσκολα θα είναι τραγικές.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι: Η δημοτική αρχή και όχι μόνη της  ετοιμάζεται να παραδώσει την ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού στην ΕΥΔΑΠ, προχωρεί ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών με τεράστιο κόστος. Μόνο του κόστος για την τελική εναπόθεση των σκουπιδιών  θα προσεγγίσει το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Ανακοινώθηκε και φαίνεται ότι προωθείται η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας -Ακαρνανίας και ο δρόμος σύνδεσης του νησιού με το Άκτιο και την Ιωνία οδό. Όλα αυτά φυσικά θα είναι έργα που θα εκμεταλλευθεί για πολλές δεκαετίες  το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο εργαζόμενος δεν θα πλήττεται πλέον μόνο από την ανεργία, τους κατακρεουργημένους μισθούς, την ακρίβεια, τις ακριβές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες που του παρέχονται, οι οποίες παλαιότερα ήταν σε σημαντικό βαθμό δημόσιες και δωρεάν , όπως υγεία ή , παιδεία, ο πολιτισμός….. Δίπλα στο αντιλαϊκό κράτος θα έχει ένα εξίσου αντιλαϊκό δήμο που θα τον αναγκάζει να πληρώνει πανάκριβα τα πάντα. Η ζωή του θα καταντήσει κόλαση. Εδώ φυσικά κανείς πρέπει να προσθέσει τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή τους.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αμείλικτο. Είναι αυτός ο δρόμος, αυτή η πολιτική που σήμερα συμφέρει το Λευκαδίτη, τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο, το νέο, τη γυναίκα; Μεγάλα έργα εκ των  οποίων τα πιο σημαντικά και τα πιο ακριβά θα έχουν παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο,  ισχυρή ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών, τεράστια επιβάρυνση του λαού του νησιού, μεγάλο πάρτι για τους εργολάβους, τις τράπεζες, τις διευκολύνσεις και τις μίζες και παράλληλα παραγωγική ερήμωση του νησιού,  υπονόμευση  και υποθήκευση του μέλλοντος του λαού και της νεολαίας, καθώς και της προοπτικής του δήμου.

Πόσο διαφέρει ο δρόμος αυτός από το δρόμο της χρεοκοπίας που διάνυσε το νησί και η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες; Ουσιαστικά είναι ο ίδιος.

Αυτός ο δρόμος που χαράσσει η δημοτική αρχή με τις αποφάσεις της πρέπει ασυζητητί να απορριφθεί. Το τεχνικό πρόγραμμα να αποσυρθεί και να συνταχθεί ένα άλλο που θα αντανακλά την πραγματική κατάσταση, θα είναι στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου για το 2011 και μαζί θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι διεκδικήσεις μας για τη χρονιά αυτή. Πρέπει οπωσδήποτε να  αφαιρεθεί και να μην προταθεί ξανά η παραχώρηση και κατασκευή από το ιδιωτικό κεφάλαιο της παραλιακής εισόδου της πόλης και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, καθώς και το έργο του προγράμματος JESICA.

Οι δημότες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία μας πρέπει να πάρουν την υπόθεση της πορείας του δήμου και του προϋπολογισμού καθώς και του τεχνικού προγράμματος του στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν ένα δημοτικό προϋπολογισμό και ένα τεχνικό πρόγραμμα με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, όπου θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες ότι τους αναλογεί και θα στηρίζονται αποφασιστικά οι κοινωνικές δαπάνες που ανακουφίζουν το λαό, ιδιαίτερα τους πιο ασθενείς.

Προηγούμενο άρθροΟ Πασχάλης Τσαρούχας τα είπε «Όλα στον αέρα»
Επόμενο άρθροΤρεις μήνες Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στα Ιόνια Νησιά