Αρχική Ειδήσεις Αθανάσιος Κάλτσος, Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ) : «Ο Κάρολος Σκυριανός ήταν ένας ασυμβίβαστος...

Αθανάσιος Κάλτσος, Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ) : «Ο Κάρολος Σκυριανός ήταν ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής, παθιασμένος ζωγράφος και άνθρωπος που ήταν αφοσιωμένος στη Γνώση».

0

Αθανάσιος Κάλτσος, Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ) : «Ο Κάρολος Σκυριανός ήταν ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής, παθιασμένος ζωγράφος και άνθρωπος που ήταν αφοσιωμένος στη Γνώση».

Του Σωτήρη Κ. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Κάρολου Σκυριανού, ενός σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 27-4 -2023 έως και 10-5-2023! 

Πρόκειται, για μια πολύ ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη έκθεση που επιμελήθηκε με πολλή φροντίδα κι αγάπη ένας νέος, ελπιδοφόρος  κι άξιος καλλιτέχνης, ο Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ), κ. Αθανάσιος Κάλτσος. 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης και μέσα σε μια πλημυρισμένη από κόσμο αίθουσα, όλοι όσοι βρεθήκαμε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είχαμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε τα εξαιρετικά έργα ζωγραφικής του Έλληνα δημιουργού, Κάρολου Σκυριανού. Ταυτόχρονα, με την άκρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση του σπουδαίου έργου του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη και την πληρέστατη  ξενάγηση – πληροφόρηση του πλούσιου έργου του, από τον αξιολογότατο Ιστορικό Τέχνης  κ. Αθανάσιο Κάλτσο, που επιμελήθηκε με άρτιο τρόπο τη συγκεκριμένη έκθεση, ζήσαμε   μια όμορφη κι ευχάριστη βραδιά! 

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αθανάσιου Κάλτσου, Ιστορικού Τέχνης (ΑΣΚΤ) από τα εγκαίνια της ανωτέρω έκθεσης :

«Ο Κάρολος Σκυριανός ήταν ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής, παθιασμένος ζωγράφος και άνθρωπος που ήταν αφοσιωμένος στη Γνώση.

Παράλληλα ήταν  ένας άνθρωπος που λάτρευε τον πολιτισμό ενώ διετέλεσε και διευθυντής της Αμερικάνικης Εγκυκλοπαίδειας.

Όταν βρέθηκα μπροστά στο έργο του Σκυριανού και χωρίς να έχω συνομιλήσει ποτέ μαζί του για τα έργα του, αντιμετώπισα  μια μεγάλη πρόκληση. Ξέρετε, οι ιστορικοί Τέχνης τείνουμε να αυθαιρετούμε πολλές φορές, χωρίς να υπολογίζουμε τους δημιουργούς ,ειδικά όταν αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, και δεν μπορούν να φέρουν αντίρρηση. Η ταξινόμηση ή κατηγοριοποίηση των έργων του Σκυριανού μπορεί να έχει στοιχεία από διάφορα ρεύματα ,όπως ο αφηρημένος εξπρεσσιονισμός και ο κυβισμός, αλλά η τεχνοτροπία του, όπως και η φόρμα του, σπάει συνεχώς τα όρια των κατηγοριών, κινείται ανάμεσά τους. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά οι άνθρωποι αυτού του είδους, των τελευταίων Εγκυκλοπαιδιστών, και των ανθρώπων της εξορίας, είναι άνθρωποι που δεν μπόρεσε τίποτα να φυλακίσει το πνεύμα τους, πόσω μάλλον να περιχαρακωθούν πίσω από μια συγκεκριμένη κατηγορία ή από την δήθεν “μη-κατηγοριοποίηση” των μετα-μοντερνιστών. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έργο ανεπιτήδευτο και ειλικρινές, που δεν είχε σκοπό να εκτεθεί ,παρά τις παροτρύνσεις μεγάλων καλλιτεχνών, φίλων του δημιουργού. 

 

Αιτία για την έκθεση δεν είναι τίποτε άλλο απ’ την ανάγκη να γίνει γνωστό το έργο ενός καλλιτέχνη ,που δεν γνώρισε ποτέ το ευρύ κοινό. Η δυνατότητα που δίνει η Τέχνη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, σε οποιαδήποτε εποχή, να αναγνωριστεί η αξία ενός έργου, είναι κάτι το μοναδικό και αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για κάποιον ιστορικό Τέχνης.

 

Ο θεατής μέσα από τα έργα μπορεί να ξεναγηθεί στην οπτική ενός μεγάλου ζωγράφου, ενός καταγραφέα της Ιστορίας μέσα από το δικό του ξεχωριστό πρίσμα. Παράλληλα θα βρεθεί μπροστά σε μια ξεχωριστή έκπληξη, αφού πολλά από τα έργα του δημιουργήθηκαν 60-70 χρόνια πριν, και φαίνονται τόσο δυναμικά και σύγχρονα και ίσως περισσότερο ορμητικά από σύγχρονους καλλιτέχνες».

 

Αθανάσιος Κάλτσος 

Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ)

 

Υ.Γ. Αγαπημένε Νάσο, σπουδαίε Καλλιτέχνη κι αληθινέ φίλε, σου εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα στο νέο ξεκίνημά σου κι ο δρόμος της Τέχνης  που διάλεξες, νάναι πάντα γεμάτος από επιτυχίες, γιατί τις αξίζεις!!!

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθροΑνδρέας Κτενάς: «Χαραγμένη ανεξίτηλα μέσα μου η μοναδική στιγμή της εισόδου στον Άγιο Σπυρίδωνα Λευκάδας μετά από δεκαετίες»
Επόμενο άρθροΗ αθλητική Λευκάδα στο προσκήνιο!  Είμαστε πια πρωταθλητές…