Αρχική Ειδήσεις Διαβεβαίωση του Λευκαδιου Αρχιερέως Δημητρίου Αργυρού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διαβεβαίωση του Λευκαδιου Αρχιερέως Δημητρίου Αργυρού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

0

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΕΒ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

του Θεοδοσίου Απ. Κάτσενου

Θεολόγου – Μουσικού

Μελετητή Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΕΗ

Την από τον νόμο προβλεπόμενη διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου έδωσε χθες 02-11-2015 ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος (Αργυρός), εκ Φτερνού Λευκάδας ορμώμενος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη. 

Mε τον καταστατικό Χάρτη της Ιεράς Συνόδου της 9ης Ιουλίου 1852 καθιερώθηκε να δίνουν διαβεβαίωση  οι  Αρχιερείς στην αρχιερωσύνη τους. Κατά την Διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αρχιερεύς θέτει το δεξί του χέρι στο στήθος και δίνει την υπόσχεση ότι θα τηρεί τους “Ιερούς Κανόνες” και τους Νόμους του Κράτους.

Η διαβεβαίωση, έχει ως εξής:

«Διαβεβαιούμαι  επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Στο μεταξύ όπως ορίζουν οι τυπικές διαδικασίες στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε ο ορισμός των νέου Μητροπολίτη. Εκεί αναφέρονται τα εξής:

« Αναγνώριση και ορισμός Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, ο οποίος εξελέγη σύμφωνα με τους νόμους και τους Ιερούς Κανόνες και χειροτονήθηκε σε Αρχιερέα κατά την τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και παραγγέλλουμε στις αρχές του Κράτους να του απονέμουν τις τιμές που αρμόζουν στο αξίωμα του. »

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ενθρόνισή του έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 στην Κεφαλονιά. Ο νέος Μητροπολίτης με τιμές θα φθάσει στον Πόρο και μετέπειτα στη κεντρική πλατεία όπου θα τον περιμένει κλήρος και λαός. Ακολούθως, μέσω Λιθοστρώτου θα μεταβεί με πομπή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας στο Αργοστόλι.

Προηγούμενο άρθροΆντρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν νεκρό αγνοούμενο κάτοικο στην Καρυά (video)
Επόμενο άρθροΚατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας