Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζήτησε ο πρωθυπουργός

0

http://meganisinews.files.wordpress.com/2010/04/papandreou_g2.jpg

Το μεσημέρι μεταδόθηκε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης .

“Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι μας περιμένει με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

Ουσιαστικά από εδώ και πέρα ο μηχανισμός θα περνά από κόσκινο τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες, τα έσοδα και τις προμήθειες του κράτους, θα ασκεί έλεγχο σε ό,τι κάνουμε και όποτε το κάνουμε.  Θα πρέπει δηλαδή να κινούμαστε σε απόλυτη ταύτιση με αυτά που θέλει η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Φορολογικό

Για το 2010 αποκλείονται νέα μέτρα, ωστόσο για το 2011 θεωρούνται δεδομένα αφού ο κύριος στόχος είναι να μπουν λεφτά στα ταμεία και να μειωθεί με γοργούς ρυθμούς το έλλειμμα.

Ωστόσο, μέσα στο 2010 αναμένονται σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό είναι δεδομένο οτι οι συντάξεις θα δίνονται πολύ αργότερα απ’ οτι δίνονται σήμερα, οτι θα ανέβουν τα όρια ηλικίας και μάλιστα με έμμεσο και όχι με άμεσο τρόπο, αφού θα αναγκάζεται ο εργαζόμενος εκ των πραγμάτων να παραμείνει στην εργασία του.

Αμεσα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στην δομή των ασφαλιστικών ταμείων με το κράτος να τα χρηματοδοτεί σε πολύ μικρότερο βαθμό και αναλογία απ’ οτι γίνεται σήμερα.

Εργασία – Ιδιωτικός τομέας

Αναμένονται μειώσεις μισθών και επιδομάτων με την δικαιολογία οτι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο 2010 παρά το γεγονός οτι η κυβέρνηση τονίζει με κάθε ευκαιρία οτι αυτό δεν είναι το πρόβλημα της εργασίας.

Αναμένεται επίσης ελαστικοποίηση των εργασικών σχέσεων που πρακτικά σημαίνει κατάργηση του ορίου απολύσεων και αλλαγή εκ βάθρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το σενάριο που εξετάζεται είναι να μπορούν οι εργοδότες να ελαστικοποιήσουν το ωράριο εφαρμόζοντας την εβδομάδα 3-4 ημερών.

Εργασία – Δημόσιος τομέας

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο θα επιχειρηθεί συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με κάθε μέσο. Αυτό μπορεί να σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση κατάργηση θέσεων όπου μένουν κενές ή μετατάξεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες και οργανισμούς που καταργούνται.

Στην χειρότερη περίπτωση, σημαίνει ελεύθερες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Τράπεζες – Επενδύσεις

Οι τράπεζες από εδώ και πέρα θα είναι πιο σφικτές στον δανεισμό τους, ενώ οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις θα αξιολογούνται πριν χορηγηθούν 2 και 3 φορές.

http://www.meganisinews.gr/

Προηγούμενο άρθροΠρώτη συνάντηση νέας Διοικούσας Επιτροπής
Επόμενο άρθροΟ Sankara στην Λευκάδα