Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα “Στάση πληρωμών” από ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου

“Στάση πληρωμών” από ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου

0

«Κόκκινο» χτύπησε το ΝΑΤ, δεδομένου ότι εξαντλήθηκαν τα αποθεματικά και οι προθεσμιακές καταθέσεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό ταμείο των ναυτικών να μην μπορεί να καλύψει πλέον τις συντάξεις του μηνός Μαΐου, ούτε τις επικουρικές συντάξεις αλλά ούτε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, των ναυτικών και των προστατευόμενων μελών τους.

Ο λόγος είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «έκοψε» 98 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση το δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος και, αντί να δώσει 258 εκατ. Ευρώ, κατέθεσε στα ταμεία του ΝΑΤ το ποσό των 160 εκατ. ευρώ! Έτσι, το ΝΑΤ, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις του Απριλίου και το δώρο του Πάσχα, μετέτρεψε σε ευρώ ποσό 10 εκατ. δολαρίων, καθώς και τις προθεσμιακές καταθέσεις 50 εκατ. δολαρίων.

Επίσης, για να συμπληρώσει το ποσό για τις συντάξεις και το δώρο Πάσχα μετέφερε από την Τράπεζα της Ελλάδος άλλα 14 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια «ξόδεψε» από τα αποθεματικά για τις συντάξεις του Απριλίου 60 εκατ. δολάρια και 14 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δεν ανήκαν στο κλάδο των συντάξεων, αλλά στο Επικουρικό Ταμείο, στο Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων, στον Οίκο Ναύτου και στα Ταμεία Προνοίας των αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων.

Επισημαίνεται ότι, για την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων του ΝΑΤ και του Κεφαλαίου Ασφάλισης και Ανεργίας Ναυτικών, έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό του 1,342 δισ. Ευρώ, από το οποίο 1.119.856.600 ευρώ είναι για τις συντάξεις και τα 222.1444.000 ευρώ για την ανεργία και την περίθαλψη των ναυτικών.

Το όλο θέμα της τραγικής κατάστασης του ΝΑΤ ανέδειξε ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτου Θανάσης Βαρίνος, ο οποίος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΝΑΤ Γρηγόρη Τιμαγένη και την Υπουργό Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, διαμήνυσε ότι το συμβούλιο του Οίκου Ναύτου δεν συνηγορεί στην επιπλέον περικοπή των χρηματικών ποσών από το ΝΑΤ «κατά 20% και να ζητήσει από το ΝΑΤ την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων για μείωση 10% του προϋπολογισμού και μείωση 8% του ποσού ανά μήνα που διαθέτει το ΝΑΤ  από τον προϋπολογισμό του Κεφαλαίου Ασθενείας και ανεργίας Ναυτικών στον Οίκο Ναύτου», έτσι μέχρι το τέλος του έτους ο Οίκος Ναύτου να πάρει 264 εκατ. ευρώ, αντί 306 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Οίκος Ναύτου, με τις περικοπές στις οποίες προχωρεί το ΝΑΤ, θα αδυνατεί να πληρώσει τους γιατρούς, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία από τον προσεχή Μάιο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους ναυτικούς οι γιατροί και τα νοσοκομεία, ενώ τα φαρμακεία θα σταματήσουν να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του Ταμείου.

(Απόσπασμα από ρεπορτάζ του Σάββα Ν. Αθανασίου στην εφημερίδα «ΚτΕ», Σάββατο 24.04.2010)
Από την εφημερίδα “Ο κόσμος του Επενδυτή”

Προηγούμενο άρθροΟ Sankara στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΠορτραίτα της Λευκάδας