Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Συνάντηση του Δημάρχου Μεγανησίου στην Αθήνα

Συνάντηση του Δημάρχου Μεγανησίου στην Αθήνα

0

Συνάντηση είχε χθες (25.04. 2010) ο Δήμαρχος Μεγανησίου με τους Μεγανησιώτες στην Αθήνα με θέμα το πολεοδομικό του νησιού σε αίθουσα του ξενοδοχείου “ΤΙΤΑΝΙΑ”, η οποία ήταν σχεδόν γεμάτη, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως άκρως ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων Μεγανησιωτών.

Ο δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα:
α) στον οικιστικό ιστό,
β) στο θέμα των δρόμων εντός και εκτός οικισμών,
γ) σε νομικά ζητήματα που χρήζουν λύσεως,
δ) στην επιβράδυνση του πολεοδομικού σχεδίου και την επιτάχυνση του χωροταξικού,
ε) στο ζήτημα της Τεχνικής Υποστήριξης.

Ειδικότερα:
Οικισμοί – δρόμοι: Κατέστη σαφές ότι, εντός του συνεκτικού ιστού του οικισμού δεν θα υπάρξει καμια απολύτως παρέμβαση, εκτός και αν κάτι τέτοιο προκύψει λόγω κάποιας κοινωνικής αναγκαιότητας. To ίδιο και σε ό,τι αφορά τους δρόμους εντός και εκτός οικισμού, όμως προηγουμένως θα πρέπει να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εμμένοντας στην αναγκαιότητα της συζήτησης.
Χωροταξικό και πολεοδόμηση: Παρά το ότι δεν απαιτείται σχέδιο χωροταξικής οικιστικής οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ), λόγω του ότι η πολεοδομική μελέτη έχει ανατεθεί το 1992, κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσει το χωροταξικό, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα επιστημονικής τεκμηρίωσης της όποιας επέκτασης, αλλά κυρίως να μπορεί να συνδυαστεί η επιβράδυνση, όχι το πάγωμα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, της πολεοδόμησης με την επιτάχυνση του ΣΧΟΟΑΠ. Μέσα από αυτό το σκεπτικό θα  καταστεί δυνατή η δικαιολόγηση ή μη της επέκτασης, η δημιουργία ή μη της πολεοδόμησης και να υπάρξει η απαραίτητη τεκμηρίωση.
Σε σχέση με τα νομικής φύσεως ζητήματα που συνδέονται ή ανακύπτουν, ο δήμαρχος αναφέρθηκε (α) στις περιορισμένες δυνατότητες που έχει ο Δήμος Μεγανησίου, λόγω του ότι δεν διαθέτει εκείνη την υπηρεσία που θα μπορεί να αντιμετωπίζει και, κυρίως, να τα τεκμηριώνει και (β) στην ίδια τη μελέτη.
Αιγιαλός, ρέματα: Στο σχέδιο πολεοδόμησης, το οποίο, όπως είπε, επιφέρει, ως φυσικό, εντάσεις, «δεν πρέπει να αφήνει σκοτεινές γραμμές», ενώ θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. το ζήτημα της ζώνης αιγιαλού – παραλίας, που, όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος, «στο σχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου». Κατά συνέπεια οι γραμμές αυτές χρήζουν επαναπροσδιορισμού. Ως δεύτερο ζήτημα τέθηκε από τον κ. Ζαβιτσάνο αυτό το ρεμάτων, που είναι καταγραμμένα, διασχίζουν τα χωριά του Μεγανησίου και είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί, να διευκρινιστεί. Όμως, μένει να αποσαφηνιστεί ένα πλέγμα νομικών ζητημάτων, τα οποία που αφορούν τη μελέτη αυτή καθεαυτή.  «Μέχρι όλα τα νομικά ζητήματα να ξεκαθαριστούν, είναι σαφές ότι δεν θα γίνει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάθεση τεχνικής υποστήριξης: Η τεχνική υποστήριξη ανατέθηκε στον Επίκουρο Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Σταθάκη, ο οποίος είναι στην μελετητική ομάδα του ΣΧΟΟΑΠ.
Πολεοδομικό Σπαρτοχωρίου: Αναμένεται εντός των επόμενων 15, 20 ημερών. Όμως, και αυτό θα έχει σίγουρα προβλήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μη επικαιροποίησή του, αφού, «ό,τι έγινε μέσα στον οικισμό του Σπαρτοχωρίου από το 1993 και μετά, δεν αναφέρεται». Και αυτό το σχέδιο θα τεθεί σε συζήτηση, τόνισε.

Ο Επίκουρος Καθηγητής και μέλος του ΣΧΟΟΑΠ κ. Σταθάκης

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής κ. Σταθάκης, στον οποίο και ανατέθηκε η τεχνική υποστήριξη,  διευκρίνισε ότι τα όρια των οικισμών ορίζονται από τον ΣΧΟΟΑΠ και η ενδεδειγμένη λύση είναι η προτεινόμενη, δηλ. να επιβραδυνθεί η πολεοδόμηση και να επιταχυνθεί το χωροταξικό. Ένα καίριο ζήτημα είναι η γενικότερη φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθηθεί για ολόκληρο το νησί, το οποίο ως τέτοιο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα και από  τον παράγοντα της «τουριστικής πίεσης» που δέχεται πλέον το Μεγανήσι και που αναμένεται να εντατικοποιηθεί. Υπό αυτό το σκεπτικό, προκύπτει άμεσα η αναδιοργάνωσή του νησιού κατά κάποιο τρόπο και η πολεοδομική μελέτη καθίσταται αναγκαία. Σε ό,τι αφορά δε τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, πρότεινε την καταγραφή τους και κατόπιν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αντιμετώπισης και λύσης τους.

Αρκετά σημαντική ήταν και μια παρέμβαση, κατά την οποία επισημάνθηκε η «έλλειψη της νομικής συμπαράστασης στο συγκεκριμένο σχέδιο», δηλ. δεν ελήφθησαν υπόψη  από τους εκπονητές της μελέτης οι υπάρχουσες ιδιοκτησίες και δεν είχε προηγηθεί το κτηματολόγιο, η κτηματογράφηση. Και επειδή έγινε από τον δήμαρχο, στην τελευταία φάση της τοποθέτησής του,  αναφορά στους 5 άξονες, με εξαίρεση τον τελευταίο που αφορά την ανάθεση της τεχνικής υποστήριξης, οι υπόλοιπες (σ.σ. βλ. εισαγωγή ανάρτησης) έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη και πάνω σε αυτές να βασιστεί η μελέτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα θετική εντύπωση, πέρα από το γεγονός της ενεργούς συμμετοχής των Μεγανησιωτών στη συζήτηση,  προκάλεσε  ότι Μεγανησιώτες Μηχανικοί -και μη- ανέλυσαν και τεκμηρίωσαν την ανεπάρκεια της πολεοδομικής μελέτης, έτσι όπως αυτή κατατέθηκε. Στην πορεία της συζήτησης προτάθηκε η αξιοποίηση των Μεγανησιωτών Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων που έτυχε μάλλον της επιδοκιμασίας των παρευρισκομένων.

Πηγή : http://meganisinews.gr/

Προηγούμενο άρθροΣτη Βουλή η ομαδική παραίτηση γιατρών
Επόμενο άρθροΜαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας