Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Περιποίηση Ιπποειδών

Περιποίηση Ιπποειδών

0

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η περιποίηση των ιπποειδών του νησιού μας.

Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας Laws σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων “GAWF” πραγματοποίησε σήμερα το πρόγραμμα περιποίησης των ιπποειδών της Λευκάδας. Από νωρίς το πρωί το συνεργείο του  “GAWF” που απαρτίζονταν από την κτηνίατρο κ. Γκέσκου Ελίζα από τον Βόλο και τον πεταλωτή κ. Βλαχάκη Άρη από την Κρήτη, επισκέυθηκαν αρκετά από τα χωριά του νησιού μας και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε γαϊδουράκια και άλογα εντελώς δωρεάν. Οι ιδιοκτήτες των ζώων είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη του συνεργείου, από τα μέλη του σωματείου ζωόφιλων της Λευκάδας και έτσι σχεδόν σε κάθε χωριό είχε ορισθεί ένας τόπος συγκέντρωσης των ζώων .

Η κτηνίατρος κ. Γκέσκου Ελίζα η οποία είναι ειδικευμένη σε ιπποειδή, εξέταζε τα ζώα και έδινε συμβουλές στους ιδιοκτήτες τους ενώ στα περισσότερα από αυτά πρόσφερε τις υπηρεσίες της λιμάρωντας τα δόντια τους τα οποία όπως μας εξήγησε και μας έδειξε , μεγαλώνουν δημιουργώντας μεγάλες ακίδες οι οποίες πληγώνουν το ζώο και το δυσκολεύουν στο μάσημα της τροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις , που είναι συχνές, αν δεν γίνει επέμβαση στα δόντια του ζώου οι ακίδες μεγαλώνουν τόσο πολύ που το ζώο φτάνει να μην μπορεί να φάει με αποτέλεσμα να πεθαίνει από ασιτία. 

Τα πόδια, τις οπλές και τα νύχια των ζώων εξέταζε ο πεταλωτής από την Κρήτη. Ο κ. Βλαχάκης Άρης ανέλαβε την περιποιήση των ποδιών των ζώων που είναι πολύ σημαντική για την υγεία τους καθώς εαν για παράδειγμα σε ένα ζώο δεν έχει τοποθετηθεί σωστά το πέταλο μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην υγεία του λόγω της μη σωστής στάσης του σώματος του ή ακόμα και από μόλυνση. Στα περίσσοτερα ιπποειδή ο κ. Βλαχάκης έκοψε και λυμάρισε τα νύχια των ζώων ενώ σε μερικά άλογα τοποθέτησε με μεγάλη προσοχή πέταλα. Επίσης έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους ιδιοκτήτες σε θέματα σχετικά με τα πόδια των ζωων ενώ τους έδειξε και τον σωστό τρόπο για την φροντίδα τους.

 Το συνεργείο μέσα σε μια μέρα φρόντισε περισσότερα από 20 άλογα και γαϊδούρια στα χωριά Μαραντοχώρι, Άγιος Πέτρος, Πόρος, Νυδρί και Νικιάνα. Όπως μας είπαν πάντως το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν μικρού βαθμού. Επίσης τους ευχαρίστησε η αντιμετώπιση που είχε ο κόσμος απέναντι τους και η μεγάλη συμμετοχή που είχε το πρόγραμμα. Τα μέλη του συνεργείο του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων θα μείνουν και την Τετάρτη στο νησί μας συνεχίζοντας την φροντιδα των ιπποειδών του νησιού μας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η πολιτεία ήταν απών από αυτή την προσπάθεια και τα έξοδα όπως η διαμονή το φαγητό και η μετακίνηση της κτηνιάτρου και του πεταλωτή καλυφθηκαν από τα μέλη του σωματείου Λευκάδας.

Δείτε τις φωτογραφίες και σύντομα θα αναρτηθεί και το σχετικό βίντεο. 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτομαγιά στον Αϊ Λιό
Επόμενο άρθροΤης Βαυκερής … το κάγκελο