Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

0

http://mylefkada.fatcow.com/2010/May/kounoupia.jpg 
Στα πλαίσια των συντονισμένων ενεργειών ολοκληρωμένης διαχείρισης για την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2010, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί έως και τις αρχές Δεκεμβρίου.

H Δ/νση Υγείας – Πρόνοιας Ν.Α. Λευκάδας θα ήθελε να γνωστοποιήσει στους πολίτες του νομού μία σειρά από απλές ενέργειες, μέσω των οποίων μπορούν και αυτοί να συμβάλλουν ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και οι οποίες συνίστανται στα ακόλουθα :

· Άδειασμα του νερού που συγκεντρώνεται σε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων ή στα θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών ή σε πεταμένα κονσερβοκούτια.
· Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών ώστε να μην λιμνάζει το νερό.
· Συντήρηση των κατεστραμμένων καλυμμάτων των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σήτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.
· Άμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.
· Εφαρμογή καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
· Συνεχής ανανέωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών, επαρκής χλωρίωση του νερού τους και άδειασμα αυτών όταν δεν χρησιμοποιούνται.
· Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους.
· Διαχείριση των αποβλήτων και λυμάτων σε κάθε οικία και επιχείρηση σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες αντιμετώπισης των αποβλήτων. Να αποφεύγεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση αυτών καθώς και η δημιουργία βούρκων από αυτά.
· Ανανέωση του νερού στις ποτίστρες των ζώων και στις δεξαμενές και στέρνες νερού. Να μαζεύονται τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια τους. Το ανοίγματα δεξαμενών συλλογής νερού να καλύπτονται με λεπτή σήτα.
· Αποστράγγιση χωραφιών και άλλων επιφανειών, μετά την άρδευση ή βροχή, για αποφυγή λιμναζόντων υδάτων.
· Καθορισμός αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού. Να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων όπου είναι δυνατόν
· Συνεχής καθαρισμός δικτύου όμβριων υδάτων και διευκόλυνση της ροής των νερών.
· Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών.
· Αποφυγή διάνοιξης λάκκων.
· Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών.
· Άδειασμα του νερού, μετά το πότισμα, από τα πιατάκια των γλαστρών.
· Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στο αρμόδιο συνεργείο καταπολέμησης κουνουπιών, στα τηλέφωνα: 801 11 22 884 , 22610 88284
· Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας όπως τοποθέτηση λεπτών σητών στις πόρτες και στο παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά την διάρκεια του ύπνου.
· Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, οικιακών σπρέι ή άλλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση εντόμων. Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους. Η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εντομοκτονίας να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.

Η Δ/νση Υγείας Πρόνοιας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων ή οδηγιών. Η συνεργασία όλων μας κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή : http://studiolefkatas.gr

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια από την “Ζαΐρα”
Επόμενο άρθροΒίντεο από τον αγώνα της Δόξας