Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πάγωσε η ονοματοδοσία οδού προς τιμή του Γέροντα Αμβρόσιου Λάζαρη

Πάγωσε η ονοματοδοσία οδού προς τιμή του Γέροντα Αμβρόσιου Λάζαρη

0

Ο Καλλικράτης “πάγωσε” την απόφαση του πρώην Δήμου Σφακιωτών.

 

Τις 21-12-2010 είχαμε φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα μας άρθρο [εδώ] που μας είχε στείλει ο Θεοδόσιος Απ. Κάτσενος (Θεολόγος-Μελετητής Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΕΗ Α.Ε.), για το γέροντα Αμβρόσιο όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρονταν, η απόφαση έπειτα από εισήγηση του κου Κάτσενου, του πρ. Δήμου Σφακιωτών για ονοματοδοσία οδού στα Λαζαράτα προς τιμή του. Επειδή ακολούθησε η συνένωση των Δήμων το θέμα πάγωσε και η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα παρά τις υποσχέσεις από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο ότι το θέμα θα λύνονταν τον περασμένο Αύγουστο.

Τον Νοέβρη του 2011 ο συγγραφέας – φιλόλογος κ. Μιχ. Λεβέντης κυκλοφόρησε μέσω των Εκδόσεων ΄΄Π. Κυριακίδη΄΄ τον Β΄ Τόμο του βιβλίου του για τον π. Αμβρόσιο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και νεότερες πληροφορίες. Ο Α΄ Τόμος για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον Γέροντα Αμβρόσιο διατίθεται από το εκθετήριο της Ι.Μ.Φανερωμένης Λευκάδας.

Ο συμπατριώτης μας αείμνηστος Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης αποτελεί μία από τις αγιασμένες μορφές της εποχής μας και είναι καρπός της σαρκώσεως του Χριστού. Υπήρξε μία ιερατική μορφή, που κράτησε από τη θέση της διακονίας του αναμμένη τη δάδα της πνευματικής ζωής και φώτισε τα πέρατα του κόσμου. Άφησε μνήμη αγίου ιερομόναχου και απήλθε τιμώμενος από όλους. Συμπληρώθηκαν ήδη (02/12/2010) 4 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του π. Αμβροσίου ο οποίος γεννήθηκε το 1912 στα Λαζαράτα από ευσεβή και πολύτεκνη οικογένεια. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως εύζωνας και με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε στη συνέχεια στο Άγιον Όρος και στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Κατέληξε ως ιερέας σε ενορίες της Αττικής (Καισαριανή, Γλυκά Νερά) και τελικά ως αποκορύφωμα της πνευματικής του δραστηριότητας υπήρξε δεύτερος κτήτωρ και πνευματικός επί 50ετία και μέχρι της κοιμήσεως του της Γυναικείας Κοινοβιακής Μοναστηριακής αδελφότητος Γενεσίου Θεοτόκου (Δαδίου) Αμφίκλειας Φθιώτιδας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία του οποίου ανήκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο π. Αμβρόσιος, αναφέρει ότι τήρησε στη ζωή του «απαραποίητον την εκ των αγίων πατέρων ευσέβειαν» , ήταν απεσταλμένος του Θεού και αποτελούσε «αρετών πολυτίμητο σκεύος». Διέθετε το προορατικό και διορατικό χάρισμα και με την αγάπη και τις αγιοπνευματικές του νουθεσίες στήριξε ανθρώπους, οι οποίοι κατέφευγαν στο πετραχήλι του από ολόκληρη την Ελλάδα και ζητούσαν υποστήριξη στις καταιγίδες της ζωής τους.

Ακολουθεί το ενημερωτικό φυλλάδιο για το βιβλίο του καθηγητή Φιλόλογο και Ψυχολόγο κ. Μ. Λεβέντη για τον Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη.

amvrosios1

amvrosios2

Προηγούμενο άρθροΜένω ή φεύγω ?
Επόμενο άρθροΣτο Navi επί το έργον