Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Δεν θα έπρεπε να μας λένε λατινοαμερικάνους αλλά ελληνοαμερικάνους.»

«Δεν θα έπρεπε να μας λένε λατινοαμερικάνους αλλά ελληνοαμερικάνους.»

2
dhmarxos-presbis28

dhmarxos-presbis28

 

Στη Λευκάδα ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Το νησί μας και το Δήμαρχο Λευκάδας κο Κώστα Αραβανή επισκέφθηκε χθες ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κος Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio συνοδευόμενος από το σύμβουλο της Πρεσβείας κ. Ντουράν. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας ενημέρωσης του Πρέσβη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας για τις δράσεις της Κυβέρνησης στη χώρα του, καθώς και την ανταλλαγή πολιτιστικών και οικονομικών δράσεων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Λευκάδας κος Α. Αραβανής, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας κος Α. Γαζής και η αντιδήμαρχος Λευκάδας κα Ζωή-Σκιαδά- Πετούση

Όπως μάθαμε ο κύριος Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio δεν τηρεί πάντα το πρωτόκολλο , «όχι επειδή το αγνοεί, αλλά επειδή δεν επιθυμεί να ζει μέσα στα στενά όρια του «πρέπει» και του «φαίνεσθαι».

Αυτό μας άρεσε μιας και η συνάντηση εξελίχτηκε σε ένα όμορφο ταξίδι στην ιστορία των δυο χωρών και ιδιαίτερα του νησιού μας, αφού ο Δήμαρχος όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να μετατρέψουν την άγνωστη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, στον πρέσβη Λευκάδα, σε έναν τόπο που αξίζει κανείς όχι μόνο να επισκεφτεί ως τουριστικό προορισμό αλλά να αναπτύξει και σχέσεις σε πολλά επίπεδα. Ο πρέσβης μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και εξέφρασε πολλές φορές τον ενθουσιασμό του για την Ελλάδα,

«Δεν θα έπρεπε να μας λένε λατινοαμερικάνους αλλά ελληνοαμερικάνους» είπε θέλοντας ίσως με λίγη υπερβολή να δείξει ότι η φύση των κατοίκων της Βενεζουέλας είναι πιο κοντά στους Έλληνες από ότι στους Λατινοαμερικάνους. Μίλησε με πάθος για τη χώρα μας την οποία θεωρεί γενέτειρα της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Αναφέρθηκε με θαυμασμό στο Σωκράτη, στον Πλάτωνα, στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τόνισε πως πολλά κοινά σημεία υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών τόσο ιστορικά όσο και πολιτιστικά, τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε μέσα από κοινές δραστηριότητες.

Συναντήσαμε έναν άνθρωπο ο οποίος φαίνεται να αγωνίζεται για την πατρίδα του και την ανάδειξη του πολιτισμού της ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί μια ουσιαστική συνεργασία με τη χώρα μας και όπως πρόεκυψε σήμερα και με το νησί μας!

«Πιστεύω ότι οι καλύτεροι χορευτές των λατινοαμερικάνικων χορών σε όλη την Ευρώπη είναι οι Έλληνες. Ήρθαμε να σας μεταφέρουμε λοιπόν τη διάθεση που έχουμε να συνεργαστούμε, να οργανώσουμε εκδηλώσεις με χορευτικά γκρουπ, εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς και οτιδήποτε άλλο σε πολιτιστικό επίπεδο».

Ο Δήμαρχος Λευκάδας με τη σειρά του φανερά ενθουσιασμένος με την επίσκεψη του πρέσβη κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε λίγη ώρα να του δώσει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το νησί, να του γνωρίσει τη φιλοξενία μας και την ιστορία μας. Πάνω από όλα όμως θέλησε να του μιλήσει για τον πολιτισμό μας γιατί η Λευκάδα είναι πρωτοπόρος Δήμος στον τομέα αυτό και έτσι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει και το σημείο κοινής δράσης μεταξύ των δυο χωρών. «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να βρίσκεστε στο τόπο μας. Με τους λατινοαμερικάνικους λαούς έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, η λατινοαμερικάνικη μουσική είναι μια μουσική που μας ανεβάζει. Όλα τα τελευταία χρόνια που διοργανώνουμε ως Δήμος το φεστιβάλ φολκλόρ η κινητήρια δύναμη ήταν λατινοαμερικάνικα συγκροτήματα και συγκροτήματα από την πρώην ανατολική Ευρώπη. Αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί και στα πλαίσια μιας συνεργασίας μαζί σας που μπορεί να οικοδομηθεί με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είτε με ορχήστρες, είτε με κινηματογράφο, είτε με την ανάδειξη της κουζίνας σας. Τα 50 χρόνια Φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία να βρεθεί στο νησί ένα συγκρότημα από τη χώρα σας ή μια ορχήστρα ώστε να γνωρίσετε να απολαύσετε και να ζήσετε αυτή τη γιορτή μαζί μας.»

Ο αντιδήμαρχος Λευκάδας κος Λ. Αραβανής πρότεινε να «αφιερώσουμε μια χρονιά του Φεστιβάλ Φολκλόρ στο Λατινοαμερικάνικο πολιτισμό.» Μια πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Δήμαρχος Λευκάδας: «Όπως είπε και ο αντιδήμαρχος κος Αραβανής παίρνουμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε την πρόταση να αφιερωθεί τιμητικά μια εβδομάδα σε μια χώρα. Η επόμενη χρονιά θα αφιερωθεί στην Λατινική Αμερική και έτσι δίνεται η ευκαιρία λοιπόν μιας εσείς και η χώρα σας αποτελείτε τον συνδετικό κρίκο των εννέα χωρών της Λατινικής Αμερικής να αναπτυχτεί αυτή η συνεργασία.» Κλείνοντας ο Δήμαρχος έδωσε ευχές για την υγεία του πρόεδρου Chavez και του ευχήθηκε να έχει τη δύναμη που απαιτείται για να παλέψει για το λαό του αλλά και όλη την λατινική Αμερική.»

Ορχήστρα από τη Βενεζουέλα στο φετινό καρναβάλι της Λευκάδας!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόεκυψε ότι θα βρίσκεται στα μέρη μας και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα το επόμενο διάστημα μια ορχήστρα από τη Βενεζουέλα την οποία το Πνευματικό Κέντρο θα επιχειρήσει να συναντήσει ώστε να έρθει στη Λευκάδα για το φετινό καρναβάλι.

«Έλληνας είναι όποιος σκέπτεται ελληνικά.»

Αφού έγινε ανταλλαγή δώρων ο κος Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio αποχαιρέτησε τον Δήμαρχο Λευκάδας και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κο Θ. Βερύκιο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Καββαδά και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας Αν. Γαζής.

Η συνάντηση είχε και πολιτικό χαρακτήρα αφού και οι δυο αναφέρθηκαν στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Βενεζουέλα και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ευθύνη ή όχι της Ελλάδας για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Ο κ. Βερύκιος διαβεβαίωσε τον πρέσβη ότι οι Έλληνες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και είναι αλληλέγγυοι στο λαό της Βενεζουέλας «Οι Έλληνες είμαστε μια παλιά ράτσα, οπότε η ενασχόληση με την πολιτική είναι στα γονίδιά μας. Καταλαβαίνουμε την ιστορία της Λατινικής Αμερικής σε αντίθεση με τους βόρειους γείτονές μας. Άλλωστε και εμείς με πολλούς τρόπους έχουμε βιώσει πολλά στο πετσί μας. Το πρόβλημα είναι και πρέπει αυτό να το καταλάβουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να συνεργαστούν ισότιμα με αυτούς που μέχρι τώρα θεωρούσαν αυλή τους και τους εκμεταλλεύονταν. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη χαίρονται και συμφωνούν με όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην Νότια Αμερική και είναι στο πλευρό σας.»

Ο πρέσβης με τη σειρά του έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος έτσι ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Η κρίση μπορεί να χωρίσει τους λαούς, ο πολιτισμός θα τους ενώσει και πάλι. Εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγάπη και τον θαυμασμό που τρέφει για την Ελλάδα και τονίζει ότι «Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτό που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, δηλαδή ότι φταίει η Ελλάδα για την κρίση. Το πρόβλημα είναι της ΕΕ. Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να φανεί η αλήθεια για αυτό και ερχόμαστε σε επαφή με τις αρχές. Είμαστε μια μικρή χώρα, δεν έχουμε μεγάλη δύναμη στον κόσμο αλλά προσπαθούμε να δείξουμε ότι αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που μας έδειξε τι είναι Δημοκρατία και μας έμαθε για τις ανθρώπινες αξίες αυτή είναι η Ελλάδα και τελικά θα πρέπει όλοι μαζί να επιστρέψουμε σε αυτές τις αρχές. Για αυτό ήρθαμε. Ο πολιτισμός είναι ένας μεγάλος χώρος συνάντησης όλων των λαών, για αυτό μας χαροποίησε πολύ και η ζεστή υποδοχή του Δημάρχου και η πρόταση να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φολκλόρ.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης έδειξε επίσης πολύ ευχαριστημένος με την επίσκεψη του πρέσβη, «εμείς θεωρούμε Έλληνα όποιον έχει ελληνική σκέψη και αποδείχτηκε ότι ο κος Samudio έχει ελληνική σκέψη. Πρέπει οι φωνές των λαών μας που έχουν ζήσει πολλές φορές δύσκολες καταστάσεις να ακουστούν.

Είναι σίγουρο ότι ο πολιτισμός μπορεί να νικήσει τα όπλα. Άλλωστε η Ελλάδα παρέμεινε ζωντανή όχι γιατί είχε ποτέ μεγάλη δύναμη αλλά γιατί κατείχε πολιτισμό και σκέψη και αυτά θα πρέπει να είναι και τα δικά μας όπλα για το μέλλον .»

Στη συνέχεια και αφού μίλησαν για τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και ο κος Samudio αναχώρησε από την Λευκάδα με τις καλύτερες εντυπώσεις! Παρόλο που καθημερινά η κρίση πρωταγωνιστεί στο μυαλό και στη ζωή μας η επίσκεψη του πρέσβη της Βενεζουέλας ήρθε να μας θυμίσει ότι υπάρχουν εκεί έξω ακόμα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν χάσει την πίστη τους σε εμάς, που σέβονται και θαυμάζουν το λαό μας, τον πολιτισμό μας και τις αρχές μας! Όλα αυτά που είναι η Ελλάδα και κοντεύουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν πια! Καλοδεχούμενοι λοιπόν όλοι οι φίλοι από όλο τον κόσμο να μας βοηθήσουν να ξαναβρούμε τη μνήμη μας για την ιστορία μας, γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι έξω από τα σύνορα τα δικά μας και της Ευρώπης που πιστεύουν ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

Κατερίνα Μεσσήνη

 

Ο Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, γεννήθηκε στην πόλη Μέριδα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων στη Βενεζουέλα.. Έχει πλούσια δραστηριότητα στους τομείς της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει τελέσει ως υφυπουργός Υγείας τόσο στην Επαρχία του όσο και στην κυβέρνηση της χώρας του. Υπήρξε διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chávez το 2004. Επίσης, υπήρξε πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ιταλία, τη Μάλτα και στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικού, πολιτιστικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου περιοδικά και συγγράμματα σε διάφορες χώρες. Είναι πρέσβης στην Ελλάδα από το 2008.

Η ελληνική ομογένεια στη Βενεζουέλα αριθμεί περί τα 4.000 άτομα, τα οποία ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οργανωμένες Ελληνικές Κοινότητες βρίσκονται στο Καράκας και στη Βαλένσια, όπου υπάρχουν ορθόδοξοι ναοί και λειτουργούν σχολεία ελληνικής γλώσσας, ενώ μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Μαρακαΐμπο, το Πουέρτο Ορντάς και το Μπαρκισιμέτο. Στα σχολεία διδάσκονται πολλά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό. «Οι καθηγητές μας δημιουργούν μια αγάπη και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα. Όλα στον αέρα μυρίζουν Ελλάδα. Μαθαίνουμε ελληνική ιστορία, μυθολογία, φιλοσοφία, θέατρο, κλπ.»

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΤουρνουά μπιρίμπας
Επόμενο άρθροΑπό τον Φεβρουάριο ξεκινάνε οι Εφημερίες-Delivery!