Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ανταπόκριση από τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο

Ανταπόκριση από τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο

0
image002

«Μέχρι τις 30/6 δεν πρέπει να υπάρχει σκουπίδι πεταμένο στο νησί μας!»

Κλείνουν οι χωματερές μέχρι 30 Ιουνίου! Οι πολίτες όμως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία!!!

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί κορυφαίο ζήτημα παγκοσμίως, στη χώρα μας όμως η κατάσταση είναι εκρηκτική αλλά και ντροπιαστική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εαυτούς μας, δρομολογώντας μια νέα συνεπή και ουσιαστική πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούμε να πληρώνουμε 35000 Ευρώ πρόστιμο για κάθε ημέρα επιπλέον χρήσης των παράνομων πλέον σκουπιδότοπων, ένα πρόστιμο βέβαια που δεν θα το πληρώσουν οι κυρίως υπεύθυνοι.

«Βαριά» είναι κληρονομία που απέκτησε η νέα Δημοτική αρχή όσον αφόρα στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει άμεσα, τα οποία περιλαμβάνουν εκτός από πυροσβεστικές δράσεις και δράσεις σχεδιασμού, ενός σχεδιασμού που εξ αντικειμένου απαιτεί χρόνο, ώριμη σκέψη, αφομοίωση γνώσης και πληροφοριών, διασταύρωση, σύγκριση και αξιολόγηση προτάσεων και στρατηγικών  και τεχνοκρατική πολύπλευρη κρίση που άπτεται όχι σε ένα αλλά και στα τρία: τεχνικά, κοινωνικά και οικονομικά πεδία, στους 3 πυλώνες δηλαδή του ορισμού της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ασφυκτικές είναι (ξανά!) οι ημερομηνίες λήξης σχετικά με τις προθεσμίες για την ένταξη σε διάφορα προγράμματα έτσι άλλη μια ημερομηνία ήρθε να κάνει την εμφάνιση της και αφόρα την 22η  Φεβρουαρίου όπου θα πρέπει να καταθέσουμε στο υπουργείο την τελική μας απόφαση για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών στο χώρο που ζούμε και για τον οποίο έχουμε την ευθύνη.

Έτσι, συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο εκτάκτως την Κυριακή για να ψηφίσει μελέτες και τεχνικά δελτία έτσι ώστε να προχωρήσουν τα σχετικά Έργα, ύψους περίπου 3,5 εκατ.
Επιτέλους η Λευκάδα θα  αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες πληγές χαρακτηρισμένη από όλους μας ως με ένα από τα «μεγαλύτερα καρκινώματα» που έχουν δηλητηριάσει το νησί μας, καθώς ανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Δρακονταειδής.

Δυο λόγια για το κλίμα. Κάποια θέματα δεν σηκώνουν αντιπολίτευση επί της Αρχής, επί της ουσίας όμως ίσως. Εφόσον έχει γίνει παράδοση πλέον να αναφερόμαστε και στο «κλίμα» που επικρατεί στα συμβούλια να πούμε ότι σε γενικές γραμμές ότι ο καιρός είναι «αίθριος έως καλός».

Έπεσαν οι τόνοι, επικράτησε ηρεμία και σοβαρή κατάθεση απόψεων οι οποίες εμπλούτισαν σημαντικά την προσπάθεια για την εύρεση λύσης για την διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Ουσιαστικά έδωσαν την ευκαιρία στους Δημοτικού Συμβούλους να λάβουν μια αρχική ενημέρωση που θα τους επιτρέψει να ασχοληθούν περαιτέρω με το θέμα των σκουπιδιών εάν το επιθυμούν έτσι ώστε να βοηθήσουν τον τόπο σε θέματα που χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και γενικότερη ενημέρωση διαφορετικών προσεγγίσεων.

Την Κυριακή έγινε μια καλή αρχή που κατέδειξε τη σύσσωμη πολιτική βούληση όλων αλλά και τις ανάγκες εξειδίκευσης και προσωπικής (επίπονης ίσως) μελέτης που απαιτούνται πλέον από τους Δημοτικούς μας Συμβούλους καθώς τα θέματα που η ανθρωπότητα του εικοστού-πρώτου καλείται να αντιμετωπίσει απαιτούν νέου τύπου γνώσης και τρόπου σκέψης και μεθόδων λήψης αποφάσεων.

Οι ομόφωνες αποφάσεις, ίσως μοιράζουν μια ευθύνη με τρόπο τέτοιο που το βάρος της να ελαττώνεται –καθώς μοιράζεται σε όλους- παρόλα αυτά η μεθοδολογία ανάλυσης και αξιολόγησης πρέπει να καλύπτει τις βασικές προϋποθέσεις που μια σύγχρονη κοινωνία υποχρεούται να θέτει. Την Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε επιτυχώς τις πρώτες εξετάσεις: ‘αποφασίστηκε η Δράση από τη Μη-Δραση’.

Επίσης, οι ομιλητές ήταν συνεπείς στους χρόνους ομιλίας τους και σπάνια (όχι πως δεν υπήρχαν κιόλας) εκδηλώθηκαν παραπόνα για την λειτουργία της συνεδρίας. Η δυσκολία αντιπολίτευσης σε θέματα που η κοινή λογική επιβάλει ίσως να βοήθησε σε αυτό.

Όπως επίσης και η έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων. Με όλες τις δυνάμεις και γνώσεις που κατέχει ο κάθε ένας από την πλευρά του οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα τις αναγκαίες μελέτες.

Ο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στα Βουρνικά στάθηκε αιτία να μην ψηφιστεί ομόφωνα η απόφαση για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ.

Η έκφραση «σχεδόν ομόφωνα» αφορούν την παράταξη του κου Βεργίνη ο οποίος ενώ σε γενικές γραμμές (έκανε καποιες πολύ σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με την νομοθετική πλευρά των πραγμάτων) συμφώνησε με τα όσα ελέχθησαν, στην συνεχεία όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει δήλωσε ότι δεν μπορεί να «πάει εναντία στη  θέληση των κατοίκων» άρα ψηφίζει «παρών». 

Προ ήμερων και μέχρι να επισκεφτεί ο Δήμαρχος με τους επιλεχθέντες τεχνικούς του συμβούλους την περιοχή έτσι ώστε να εξηγήσουν στους κατοίκους τα χαρακτηριστικά του  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή τους οι κάτοικοι όντως αντέδρασαν και έκαναν στο δήμαρχο μια εναλλακτική πρόταση για την τοποθεσία εγκατάστασης του ΣΜΑ.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην οποία έχει εναρμονισθεί και η δική μας Ελληνική, επιβάλει οι προτάσεις και λύσεις που επηρεάζουν και σχετίζονται με το περιβάλλον των πολιτών να περνούν από διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης. Μια μικρογραφία της υποτυπώδους διαβούλευσης αυτής, στην περίπτωση του Βουρνικά επέδειξε μεταφορά της επιλεγμένης από τον μελετητή περιοχής κατά 300 μέτρα.

Ενώ ο δήμαρχος, όπως θα διαβάσετε και στις δηλώσεις που μας παραχώρησε παρακάτω συμφώνησε με την πρόταση των κατοίκων, άρα δεν τίθεται θέμα διαφωνίας  ο κος Βεργίνης –και παρόντος εκπροσώπου των κατοίκων- δεν ήταν πρόθυμος να ψηφίσει θετικά.

Όπως ο ίδιος δήλωσε «Η θέση μου είναι ‘ναι’ στα ΧΑΔΑ, ναι στα ΣΜΑ, αλλά προσοχή στο θέμα Βουρνικά που πρέπει να δοθεί απάντηση. Αν οι κάτοικοι δεν το αποδέχονται, εγώ δεν μπορώ να το αποδεχτώ διότι είναι σημαντική η αποδοχή των κατοίκων.»

«μέχρι τις 30/6 δεν πρέπει να υπάρχει σκουπίδι ελεύθερο στην Λευκάδα!»

Εμείς μιλήσαμε μια ημέρα μετά το συμβούλιο με τον Δήμαρχο Λευκάδας κο Κώστα Αραβανή ο οποίος σε ερώτησή μας πως αξιολογεί την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου είπε τα εξής:

«Εγώ είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί με αυτές τις διαδικασίες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών των Χ.Α.Δ.Α. της Λευκάδας. Υποβάλουμε μετά την ψήφιση των τευχών των οριστικών μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο τα τεχνικά δελτία για να χρηματοδοτηθεί ως έργο η αποκατάσταση που θα έχει ύψος περίπου 3,5 έκ. ευρώ.
Παράλληλα με την απόφαση μας επιβεβαιώνουμε το κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών του δήμου Λευκάδας μέχρι 30/6 και την δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης.
Ταυτόχρονα στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε και μια κουβέντα για τα απορρίμματα και με την κατασκευή του εργοστάσιου στην θέση του βιολογικού καθαρισμού.
 

Είναι ένα σύνολο δράσεων που πρέπει να κάνουμε σαν Λευκάδα ώστε να καθαρίσουμε από τα σκουπίδια και το υπόλειμμα το οποίο πλέον μετά την επεξεργασία θα απομένει θα το μεταφέρουμε στο Χ.Υ.Τ.Υ. της Παλαίρου. Μέχρι τότε είναι ακόμα πολύς δρόμος. Μπήκε όμως μια αρχή από την Δημοτική Αρχή και φέραμε σε ενέργεια μελέτες οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από τον Σύλλογο Καθαριότητας.

Βεβαία, οι χρόνοι ήταν ασφυκτικοί γιατί 22 Φεβρουαρίου λήγει η ημερομηνία υποβολής της αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. και ταυτόχρονα 30/6 δεν πρέπει να υπάρχει σκουπίδι ελεύθερο στην Λευκάδα.

Αυτές οι ασφυκτικές ημερομηνίες και οι προμελέτες που έρχονται από το παρελθόν μας οδήγησαν χτες στην συνεδρίαση μας σε  μια πραγματικά πολύ εποικοδομητική κουβέντα και ενημέρωση για το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα των απορριμμάτων της Λευκάδας.

Κατατέθηκε επίσης και μια σημαντική πρόταση από τους συναδέλφους, εμείς θα την επεξεργαστούμε, παράλληλα θα εξετάσουμε και την δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στον Δήμο Λευκάδας σε μια θέση την οποία θα μελετήσουμε για να έχουμε την εναλλακτική λύση όταν κάποιος Χ.Υ.Τ.Υ. της διαπεριφερειακού σχεδιασμού της Παλαίρου ή του Στράτου δεν μας δεχτεί αλλά και για την μείωση του κόστους από την μεταφορά, να έχουμε δηλαδή την εναλλακτική λύση της απόθεσης του υπολείμματος σε Χ.Υ.Τ.Υ. το οποίο θα περιορίζεται στο30- 35 % του παραγόμενου σκουπιδιού αδρανές υλικό σε μια δική μας περιοχή.

Όλα αυτά μαζί με τις σημαντικές αποφάσεις που πήραμε δείχνουν την βούληση μας, την βούληση όλου του Δημοτικού Συμβούλιου και δρομολογούμε την εξέλιξη της δημιουργίας των Σ.Μ.Α, της κατασκευής του εργοστάσιου, την αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. και την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την Λευκάδα.»

Στην ερώτηση μας στον κ. Αραβανή για την αντίδραση των κατοίκων στην περιοχή Βουρνικά σχετικά με την εγκατάσταση ΣΜΑ στην περιοχή τους και για την εναλλακτική πρόταση που του παρουσίασαν, μας απάντησε :

«Είναι λογικό ο κόσμος να ανησυχεί όταν ακούει σκουπίδια. Η περίπτωση όπως του Σ.Μ.Α. Βουρνικων  όπως και των Σ.Μ.Α γενικά είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Οι κάτοικοι δεν είχαν ενημέρωση τι σημαίνει Σ.Μ.Α. στο ανενεργό λατομείο της Παναγούλας. Εμείς πήγαμε και τους ενημερώσαμε, τους δώσαμε τους τύπους αυτών των κλειστών κοντέινερ τα όποια είναι και μεταφερόμενα, δηλαδή αν βρούμε μια άλλη περιοχή μπορούμε να τα τοποθετήσουμε εκεί. Επίσης τους δώσαμε και φωτογραφίες από Σ.Μ.Α. εν λειτουργία μέσα στο κέντρο της Αθήνας στο δήμο Ζωγράφου δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Στο Σ.Μ.Α. δεν αποτίθενται σκουπίδια, τοποθετούνται τα σκουπίδια από τα απορριμματοφόρα σε ένα κλειστό κοντέινερ το οποίο τα συμπιέζει και αφού μαζευτεί μια αναγκαία ποσότητα αυτή μεταφέρετε κατευθείαν στον Χ.Υ.Τ.Α.

Άρα μετά την ενημέρωση που είχαμε και μετά την διαβεβαίωση, επειδή οι ημερομηνίες είναι σφιχτές και επειδή οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν και εγκρίθηκαν το 2004-2006 και αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να βγάλουμε καινούργιους περιβαλλοντικούς ορούς σε νέα θέση γιατί οι νέες θέσεις απαιτούν καινούργιες συντεταγμένες, εμείς θα προχωρήσουμε την διαδικασία, έκτος και μπορέσουμε να πάρουμε έγκριση μέχρι 30/6 για την συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα εφόσον μας δώσουν ένα οικόπεδο με υπογραφή ότι επιτρέπουν, αν είναι κοινοτικό ή αν είναι ιδιωτικό αυτός που το έχει και οι γύρω κάτοικοι, να πραγματοποιήσουμε την μελέτη, θα μεταφέρουμε τον Σ.Μ.Α. στην θέση αυτή. Όμως από την λειτουργία του δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα, έξαλλου κλείνουμε τις χωματερές, ο Σ.Μ.Α. δεν είναι χωματερή.»

Εμείς εδώ σημειώνουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών, οι αντιδράσεις των πολιτών στις προτάσεις οφείλονται στους τρόπους επιλογής συγκεκριμένων λύσεων και στρατηγικών αλλά και στην έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης που θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα ΕΠΙΛΟΓΗΣ από τους πολίτες του τρόπου διαχείρισης των προβλημάτων που τους αφορούν.

Μελλοντικές αστοχίες στα παραπάνω μπορούν να καλυφθούν με επαρκή θεσμοθέτηση της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στις αποφάσεις, με τρόπο προγραμματισμένο και ουσιαστικό, έτσι ώστε να αποφεύγουμε το δυστυχώς σύνηθες για εμάς, σύστημα λήψης θετικών αποφάσεων λόγω ‘έλλειψης χρόνου’.

Ίσως θα έπρεπε, (για  περιπτώσεις ηγεσίας με κάποιο σχετικό χρόνο στην εξουσία), να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ‘έλλειψη χρόνου λόγω προθεσμιών’ ως όχι επαρκή διαχείριση.

Η ρίζα του προβλήματος

Όλοι οι σύμβουλοι που τοποθετηθήκαν πάνω στο θέμα είχαν σημαντικά πράγματα να πουν και να προσθέσουν, ακουστήκαν ουσιαστικές προτάσεις και για την μετέπειτα διαχείριση των απορριμμάτων όπως από το κο Δρακονταειδή και τον αντιδήμαρχο κο Αραβανή.

Η τοποθέτηση του κου Μελά για τους τρόπους επιλογής μελετών και μελετητών, αξιολόγησης προσφορών και συστήματος λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με αναθέσεις επιστημονικών μελετών, ήταν ουσιαστική για μια ακόμη καλύτερη διαχείριση των δημόσιων θεμάτων.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της κύριας Κατερίνας Σάντα, η οποία πολύ σωστά εστίασε σε μία ουσιαστική πτυχή του προβλήματος.
Πρέπει να αλλάξουμε εμείς συμπεριφορά!!!

«Συζητάμε για σκουπίδια, για ανακύκλωση αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε οι ίδιοι στο κομμάτι αυτό.»
Η κα Σάντα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να διδάσκονται τα παιδιά μας από μικρές ηλικίες κιόλας με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως και ήδη γίνεται σε κάποια σχολειά.
Τα παιδιά πρέπει από μικρά να μάθουν να σέβονται το περιβάλλον, και για να επιτευχτεί αυτό οφείλουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όλη η κοινωνία να λειτουργούν ως πρότυπα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή!

«Στο δήμο Σφακιωτών υπάρχει το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και θα πρότεινα και συμφωνώ με την πρόταση του κου Δρακονταειδή να γίνει μια ημερίδα ευαισθητοποίησης του κόσμου πάνω στα θέματα της ανακύκλωσης σκουπιδιών και της συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον!»
Ο κος Δρακονταειδής στην τοποθέτηση του επισήμανε τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα «και τα πληρώνει η κοινωνία της Λευκαδας. Αυτό ήταν στο παρελθόν. Εμείς την λύση του εργοστάσιου την παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις αλλά υπαρχει ένα τεράστιο πρόβλημα.»

Συζήτηση χωρίς σοβαρότητα. Δεν υπαρχει συνολικό σχέδιο!
Ο κος Δρακονταειδής παρά την ομοφωνία της απόφασης διαπίστωσε ότι «και αυτή την συζήτηση δεν την κάνουμε με σοβαρότητα. Ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το Συμβούλιο σήμερα δεν θα κουβεντιάσει. Το συνολικό σημαίνει ότι τώρα έχω την πρόχειρη λύση, έχω την μακροπρόθεσμη λύση, έχω την λύση της Παλαίρου, έχω τον σχεδιασμό για τα ΣΜΑ, έχω όμως εναλλακτική λύση εάν δεν περπατήσει η Παλαιρος; Πώς συγκεκριμένα θα αντιμετωπίσω το ζήτημα των απορριμμάτων στην Λευκάδα;»

Συμφωνούμε απόλυτα καθώς χωρίς στρατηγικές αποφάσεις για τον τρόπο και τη φιλοσοφία της σχέσης μας με τα απορρίμματα που παράγουμε (πράγμα που αποτελεί το ουσιαστικότερο και ποιο δύσκολο βήμα), αποφασίζουμε για τα ‘σκεύη’ που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα χωρίς να έχουμε αποφασίσει τι φαγητό θέλουμε να φάμε ή τι είδους διατροφή είναι βέλτιστο να ακολουθήσουμε. Η τακτική αυτή θα φέρει το φαγητό στο πιάτο μας ως το μόνο κατάλληλο σύμφωνα με τις αποφάσεις μας… και το χειρότερο θα είναι να έχουμε πάλι πίεση λόγω προθεσμιών.

Μια παρένθεση για την διαφάνεια.

Ο κος Δρακονταειδής  θέλησε να πει και δύο λόγια για τον τρόπο με το οποίο έγινε η ανάθεση του έργου στον κύριο Τσιλιγιάννη. Είναι ο μελετητής τον οποίο είχε επιλέξει η προηγούμενη Δημοτική αρχή για την μελέτη του εργοστασίου στην Λευκάδα.
«Εδώ υπάρχει μια ευθύνη που τουλάχιστον αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιδιώξει να μην την έχει. Έχει να κάνει με την διαφάνεια αυτών των αποφάσεων και οι κόντρες μου εμένα με τον κύριο Τσιλιγιαννη σε αυτή την κατεύθυνση ήταν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή ο τρόπος που έγινε η ανάθεση. Κατά τα αλλά ο κύριος Τσιλιγιαννης είναι ένας πολύ καλός επιστήμονας, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι θα πρέπει να επιδιώκουμε το ζήτημα της διαφάνειας.»

Η λύση είναι μία: Αλλαγή νοοτροπίας εδώ και τώρα!

Το κρίσιμο σημείο είναι να καταλάβουμε όλοι ότι η πολιτική της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και όχι η υποχρέωση που πρέπει να τηρήσουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην πληρώσουμε πρόστιμα. Πρέπει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με γνώμονα το παραπάνω. Πρέπει επίσης να αξιολογούνται όχι μόνο τεχνικά αλλά και οικονομικά, σε επίπεδο κόστους για την τσέπη του καθένα μας. Η αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ως βέλτιστες μεταξύ άλλων και να εξετάζονται με τρόπο συνολικό και συστημικό με βάση όλες τις παραμέτρους που εμπλέκονται.
Αξιολογώντας όλα όσα ακουστήκαν στην συνεδρίαση και ειδικότερα τις τοποθετήσεις του κου Δρακονταειδή ευελπιστούμε ότι αυτές θα είναι οι κατευθύνσεις που θα προασπιστεί σύσσωμη η Δημοτική Αρχή.

Ο κος Δρακονταειδής παρουσίασε στο Σώμα μια πρόταση 5 σημείων για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων μας και έκλεισε θυμίζοντας ότι:
«Μονίμως στην Λευκάδα μας απασχολεί όχι τι θα θάψουμε στη γη αλλά που θα το θάψουμε!»
«Αν είναι μακριά ας ρίξουμε και απόβλητα πυραύλου! Ενώ μπορεί να είναι κοντά και ένα αδρανές υλικό και να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει η κοινωνία για να σταματήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά που υπάρχουν.»

Ο κος Δρακονταειδής έθεσε και το θέμα της αποκατάστασης των απορριμμάτων στο Κάλαμο και στον Καστό, «είναι μια κατάσταση που είναι εξίσου απαράδεκτη, πρέπει να μπει ως θέμα σύντομα.»
Ενημέρωση προς τους πολίτες! Λήψη  γνώσης και δημιουργία ενδιαφέροντος
«Είναι απόλυτη ανάγκη οι πολίτες να ενημερώνονται. Δεν μπορεί να προχωρούμε σε τόσο σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο και οι πολίτες να μην είναι ενημερωμένοι. Πρέπει να επανεξετάσουμε θέματα όπως μια καινούργια καμπάνια, ημερίδα, οποιαδήποτε μορφή ενημέρωσης. Όταν ο πολίτης είναι ενημερωμένος είναι και στην πράξη ποιό προοδευτικός.»

Ο κος Γεράσιμος Λιβιτσάνος, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε «το θέμα να λυθεί οριστικά. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε ο Λευκαδίτικος λαός.»
Σχετικά με το όλο εγχείρημα που πάει τώρα να υλοποιηθεί είπε ότι «Δεν είμαστε ειδικοί, για αυτό δεν είναι καλό να φτάνουμε στο παρά πέντε να συζητάμε τέτοια ζητήματα.»

Ζήτησε για να μπορούν να εκφέρουν γνώμη ως Σύμβουλοι να είναι οι μελέτες νωρίτερα διαθέσιμες να μπορούν να τις μελετήσουν με τους δικούς τους ειδικούς. «Φαντάζομαι ότι έγινε το καλύτερο δυνατόν όσον αφόρα στις μελέτες.»
Κατηγορηματικός ήταν όσον αφόρα στο κόστος όλων των μέτρων που θα λήφθουν για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.  «Το εργοστάσιο πρέπει να το φτιάξει η πολιτεία, δεν μπορεί να το επωμίζεται ο πολίτης το κόστος των σκουπιδιών. Επίσης δεν χρειαζόμαστε καμία Ευρωπαϊκή Ένωση να μας θέτει ημερομηνία λήξης για τον τρόπο που διαχωριζόμαστε τα σκουπίδια μας. Δεν χρειαζόταν να μας το πει αυτό, υπάρχει κάνεις να θέλει να λειτουργούν οι σκουπιδότοποι;»

Στο τέλος της συνεδρίας ήταν σημαντικό για εμάς να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

1.    Η έγκριση για διακοπή της χρήσης των ανεξέλεγκτων χωματερών ήταν ένα ανεξάρτητο θέμα προς ψήφιση. Αναγκαίο για την υγεία μας και νομική μας υποχρέωση εφόσον είμαστε μέλη της Ευρώπης.
2.    Η έγκριση των μελετών για τους σταθμούς μεταφόρτωσης (κόστους περίπου 50000) ήταν ένα άλλο ανεξάρτητο θέμα. Πρόκειται περί τρόπου συμπίεσης των απορριμμάτων έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος τους και μεταφοράς τους με ειδικά φορτηγά και σχετίζεται με τη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε Χ.Υ.Τ.Α. ή την αποθήκευσή τους.
3.    Η κατασκευή εργοστασίου είναι τρίτο ανεξάρτητο με τα παραπάνω θέμα, δεν υπήρξε σχετική εισήγηση προς ψήφιση, και θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που πρέπει να λάβουμε ως κοινωνία, εφόσον βέβαια αποδειχθεί ως βέλτιστη λύση με συγκεκριμένα κόστη και οφέλη για όλους μας.

Εμείς θα θέλαμε να δούμε –και να συμμετέχουμε- σε μια πραγματικά ουσιαστική διαδικασία ενημέρωσης και συλλογής εναλλακτικών στρατηγικών διαχείρισης απορριμμάτων με παραδείγματα, κριτικές και εμπειρίες, με σκοπό να αποφασίσουν οι πολίτες τους τρόπους αντιμετώπισης των δικών τους προβλημάτων.

Η ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, παρόλο σημαντικά δύσκολη λόγω της εξειδίκευσης των απαιτούμενων γνώσεων, είναι ο μόνος ασφαλής  δρόμος και ο σταθερότερος στυλοβάτης της βιώσιμης ανάπτυξης, της Δημοκρατίας και της σταθερότητας. Είναι επίσης αυτονόητο κεκτημένο των σύγχρονων κοινωνιών που χαρακτηρίζονται από το σεβασμό στον πολίτη.
Ας κρατήσουμε τους στόχους και τα ιδανικά μας υψηλά, ιδιαίτερα τις δύσκολες για όλους μας αυτές εποχές.

Η νέα Δημοτική Αρχή έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει προς τη βελτίωση των τρόπων (και τακτικών) διαχείρισης της ζωής μας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και ουσιαστική συμμετοχή όλων μας. Διότι για τα θέματα που αφορούν και θα επηρεάσουν όλους μας κανείς μας δεν περισσεύει.

Ρεπορτάζ/φωτογραφίες : Κατερίνα Μεσσηνη

Προηγούμενο άρθροΠολιτκό Συμβούλιο Ι. Νήσων Συνασπισμού
Επόμενο άρθροΣτον ΣΜΑ Ζωγράφου ο Δήμαρχος Λευκάδας