Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δραστηριότητες του Κέντρου Νεότητας

Δραστηριότητες του Κέντρου Νεότητας

0

Ενημέρωση από την Ι. Μητρόπολη

10ο  Διήμερο Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεώς μας

Συνεχίζοντας μια παράδοση των τελευταίων δέκα χρόνων, οι Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεώς μας πραγματοποίησαν το “Διήμερο Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας” για τα στελέχη (αρχηγούς, ομαδάρχες, επιτελείο) και τους μεγαλύτερους κατασκηνωτές στην καρδιά του χειμώνα.
Την πρώτη ημέρα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της Κατασκήνωσης και μίλησε με πατρική αγάπη στα παιδιά, με την συμμετοχή πολλών κληρικών, στελεχών, κατασκηνωτών και γονέων. Ακολούθησε γεύμα για τους μεγαλύτερους, το οποίο παρέθεσε η Ι. Μονή Φανερωμένης στην Τράπεζά της. Στη συνέχεια, επίσκεψη και παιχνίδι στην Κατασκήνωση, Εσπερινός στο Μοναστήρι, εισήγηση από τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Ευάγγελο Αρώνη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεώς μας, με θέμα: “Η Παλαιά Διαθήκη στη ζωή της Εκκλησίας”, καθώς και ομάδες εργασίας με αντικείμενο τον εμπλουτισμό του προγράμματος και του μενού της Κατασκήνωσης.
Η δεύτερη ημέρα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, είχε κυρίως ψυχαγωγικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών και προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου. Εκεί υποδέχθηκε τα στελέχη και τους μεγαλύτερους κατασκηνωτές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος, πεπειραμένος στον χώρο της νεότητος, ο οποίος απηύθυνε ζεστά,πατρικά λόγια πνευματικής και προβληματισμού στους επισκέπτες του. Τους περίπου 50 εκδρομείς συνόδεψαν ο υπεύθυνος της Κατασκήνωσης, π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης, οι αρχηγοί των κατασκηνωτικών περιόδων π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, κ. Άγγελος Γκούνης και κ. Ευαγγελία Μελά -Αρώνη και οι διάκονοι π. Σπουρίδων Μπούρης και π. Ελευθέριος Κωσταράκης. Τα έξοδα του Διημέρου, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της Κατασκήνωσης, κάλυψε η Ι. Μονή Φανερωμένης Λευκάδος.

Υποδοχή μαθητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς Ιωαννίνων
Την περασμένη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 προς το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας π. Θεόφιλος με διάθεση αφειδώλευτης πατρικής αγάπης υποδέχθηκε στο Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεώς μας τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς Ιωαννίνων, συνοδευόμενους από τους καθηγητές τους.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαλεχθούν ελεύθερα με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, ο οποίος τους παρέθεσε μικρή δεξίωση και τους διένειμε αναμνηστικές “ευλογίες”.

Πραγματοποιήθηκε η εορταστική σύναξη των εκπαιδευτικών της Ιθάκης, στο Βαθύ
Στα πλαίσια της ποιμαντικής του φροντίδας και για το δεύτερο μεγάλο νησί της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, την Ιθάκη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος προσκάλεσε σε κοινή σύναξη τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Ιθάκης το απόγευμα της Πέμπτης, 20 Ιανουαρίου στην όμορφη και ζεστή αίθουσα του πρόσφατα ανακαινισμένου Δημοτικού Κινηματογράφου Ιθάκης.
Αφού ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα ο Επίσκοπός μας, περιστοιχιζόμενος από τον ιερό κλήρο του νησιού, τον λόγο έλαβε ο ομιλητής της βραδιάς κ. Κωνσταντίνος Κανέλλος, εκπαιδευτικός και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σταυρού Ιθάκης, με θέμα: «Το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών στην εποχή μας». Με λόγο σαφή και θέσεις καθαρές, επεσήμανε την ανάγκη να μην ερμηνεύουμε τον λόγο των Τριών Ιεραρχών ανάλογα με τις ιδεολογικές μας τοποθετήσεις, αλλά να τους βλέπουμε όπως ακριβώς ήταν: ως Πατέρες της Εκκλησίας, ανθρώπους άσκησης και προσευχής, με λόγο Χριστοκεντρικό, φωτισμένο από την Χάρη του Θεού και βασισμένο στην αγιασμένη εμπειρία τους. Τέτοια είναι και η πρόταση Παιδείας που καταθέτουν: Χριστοκεντρική.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με ενεργό και ζωντανή συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Ελεύθερα και με το θάρρος της γνώμης τους, ζήτησαν από την Εκκλησία να συμβάλει στην ανθρωπιστική καλλιέργεια των νέων μας με τη βοήθεια της εκκλησιαστικής γλώσσας και γραμματείας, να τολμήσει ρήξεις με τις «δομές εξουσίας», όπως είπαν, και να συμβάλει με το λόγο και την παρουσία της στην αγωγή των παιδιών.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τη βραδιά με μεστούς πατρικούς λόγους αγάπης και προβληματισμού, ευχαριστώντας τους ευάριθμους εκπαιδευτικούς για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας και τη συμμετοχή τους στο διάλογο.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ:
ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Με ιδιαίτερη χαρά Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη φετινή εορταστική σύναξη των εκπαιδευτικών της περιφερείας της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την ευκαιρία της εορτής των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών.
Η Σύναξή μας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας (οδ. Φιλοσόφων – Αλυκές Λευκάδας).
Θα μιλήσει ο κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ. Θεολογίας – Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Πειραιά και συγγραφέας, με θέμα: «Οι αντικοινωνικές εκδηλώσεις των μαθητών, όπως τις βλέπουν οι Τρεις Ιεράρχες».
Θα ακολουθήσει διάλογος για θέματα που αφορούν τον ρόλο και το λόγο του σύγχρονου εκπαιδευτικού.
Σημείωση: Έχουν σταλεί προσωπικές προσκλήσεις σε όσους εκπαιδευτικούς διαθέταμε τα στοιχεία τους. Όμως η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους Εκπαιδευτικούς και σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια τέτοια εκδήλωση!
Θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε από κοντά!

Λευκάδα, 24 Ιανουαρίου 2011

mt_gallery

Προηγούμενο άρθροΠίτα απο το σωματείο φίλων Ι.Μ Παναγιάς Φανερωμένης
Επόμενο άρθροΝέοι κληρικοί στην Λευκάδα (Βίντεο)