Αρχική Top Stories Έκοψε την πίτα του ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης

Έκοψε την πίτα του ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης

0

pita sillogou Ilioupolis 15

Ο σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης “Η Φανερωμένη” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο δικό της χώρο , το Λευκαδίτικο σπίτι, στην οδό Αθηνοδώρου 45 και Ίωνος στην Ηλιούπολη.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, Λευκαδίων και κατοίκων της Ηλιούπολης, μια πόλη που διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με το νησί  μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο βουλευτής του νησιού κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ.Κώστας Δρακονταειδής, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος και ο εφημέριος της Αγία Παρασκευής Ηλιούπολης π. Παναγιώτης.  Ακόμη παρευρέθησαν  αντιδήμαρχοι του νησιού, μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Ηλιούπολης, ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης και πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ.Θεόδωρος Γεωργάκης, και πρόεδροι και μέλη Λευκαδίτικων συλλόγων Αττικής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το νεοσύστατο τμήμα της χορωδίας του συλλόγου υπό την διεύθυνση του Πέτρου Μήτσου που πλαισίωσαν μουσικά οι Αλ. Καραμποΐκης (κιθάρα) και Δημ. Βεργίνης (μαντολίνο) και ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου (παιδικό και ενηλίκων) υπό την διδασκαλία του Γιάννη Γαντζία. Το χορευτικό των ενηλίκων συνόδευσε με την μουσική της η οικογένεια Φουρλάνου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ευαγ. Γεωργάκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους επίσημους, τόνισε ότι ο χώρος τους συλλόγου είναι ένα εργαστήρι παραγωγής πολιτισμού που θα ασχολείται με την παράδοση και την κουλτούρα της Λευκάδας. Έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στο έργο των Λευκαδίων στην Ηλιούπολη από τη δεκαετία του ΄40  μέχρι και σήμερα, και των δεσμών του νησιού μας με την πόλη αυτή. Τέλος πληροφόρησε για το αίτημα του συλλόγου στο Δήμο Ηλιούπολης να ονομαστεί ο προαύλειος χώρος γύρω από το ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ηλιούπολη “πλατεία Λευκαδίων”.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος ευλόγησε και έκοψε την πίτα και ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου. Συνεχάρη το σύλλογο για τις δραστηριότητες του και επανέλαβε, αστειευόμενος, την πρόταση για την μετονομασία της πλατείας σε “πλατεία Λευκαδίων”. Έκλεισε με ευχές για ο,τι καλύτερο σε όλο τον κόσμο.

Ο βουλευτής του νησιού κ. Καββαδάς ευχαρίστησε με τη σειρά του για την πρόσκληση  και τόνισε ότι χάρηκε ιδιαίτερα για το ο,τι η πίτα του συλλόγου είναι παραδοσιακή λαδόπιτα, γεγονός που του θύμισε την παρασκευή της πίτας αυτής από την μητέρα του και ευχήθηκε επίσης σε όλους τους παρευρισκομένους “καλή χρονιά”.

Ο δήμαρχος κ. Δρακονταειδής μετέφερε τον χαιρετισμό όλο του νησιού και δήλωσε πόσο χαίρεται που βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που στην καρδιά τους είναι η Λευκάδα. Εξήρε το έργο του συλλόγου και δώρισε στο σύλλογο και στο δήμαρχο της Ηλιούπολης το Λεύκωμα Γιορτές Λόγου και Τέχνης για τα 60 χρόνια των γιορτών και το βιβλίο της Ιωάννας Κόκλα “Να τ΄κρίνω ή να μη τ΄κρίνω”. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αρχαίο θέατρο στον Κούλμο που πρόσφατα ήρθε στο φως.

Στη συνέχεια μίλησαν επίσης ο δήμαρχος της Ηλιούπολης κ. Βαλασσόπουλος που τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς της πόλης του με το σύλλογο και τους Λευκαδίτες, και δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα των Λευκαδίων για την ονομασία της πλατείας θα γίνει δεκτό από το δημοτικό συμβούλιο και τον ιερέα της Αγία Παρασκευής.

Στη συνέχεια μοιράστηκε παραδοσιακή λαδόπιτα σε όλους.

Κείμενο-φωτογραφίες: Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Η πρώτη φωτογραφία είναι του Γιάννη Γαντζία.

Προηγούμενο άρθροΘάλασσα, αστέρια, βουνό και χιόνια
Επόμενο άρθρο12η αγωνιστική Β΄ ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας