Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ενεργειακό Πιστοποιητικό Δικαιολογητικά

Ενεργειακό Πιστοποιητικό Δικαιολογητικά

0
51593436 - hand drawing signs of different green sources of energy in hexahedron shape, a 'reduce, reuse, recycle' sign in the centre. blurred green background. concept of clean environment.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση και χρήσιμες πληροφορίες

Η έκδοση ενεργειακού  πιστοποιητικού  γίνεται από αδειούχο ενεργειακό επιθεωρητή. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση του ακινήτου  και την κατάταξη του στην κατάλληλη ενεργειακή κλάση.

Περιλαμβάνει ακόμη και προτάσεις για αναβάθμιση της υπάρχουσας ενεργειακής κλάσης. Στο ενεργειακό πιστοποιητικό αναγράφονται ακόμη οι κωδικοί και οι κλειδάριθμοι που είναι απαραίτητοι για το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Πότε είναι απαραίτητο το ενεργειακό πιστοποιητικό;

Η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού κρίνεται απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις:

Αγοραπωλησία ακινήτου 

Για να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική πράξη από τον συμβολαιογράφο και για να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια που αφορούν την αγορά και την πώληση ακίνητης περιουσίας, χρειάζεται ο συμβολαιογράφος να συμπεριλάβει σε αυτά τον αριθμό πρωτοκόλλου  του ΠΕΑ καθώς και να ελέγξει την εγκυρότητα αυτού από το  Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ).

Μίσθωση ακινήτου

Για την σύναψη συμβολαίων μίσθωσης ακινήτου χώρου, όπως και στην περίπτωση αγοράς-πώλησης χρειάζεται να συμπληρωθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ. Να σημειωθεί ότι απαραίτητη η έκδοση ΠΕΑ κρίνεται μόνο στην περίπτωση νέας μίσθωσης και όχι σε περίπτωση ανανέωση ήδη υφιστάμενης.

Υπό κατασκευή κτίριο

Συγκεκριμένα χρειάζεται η έκδοση του ΠΕΑ απαραίτητα με την περάτωση της κατασκευής του κτιρίου και πριν την παράδοση στον αγοραστή με κατάλληλη συμβολαιογραφική πράξη.

Ενεργειακό πιστοποιητικό δικαιολογητικά

Ενεργειακό πιστοποιητικό δικαιολογητικα που είναι απαραίτητα είναι τα εξής:

  • Ε9 ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας
  • Πρόσβαση στον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) ή φύλλο ελέγχου
  • Πληροφορίες για ύπαρξη ή μη ηλιακού θερμοσίφωνα

Πρακτικά χρειάζεται τίτλος ιδιοκτησίας,  ένα έγγραφο δηλαδή  στο οποίο να φαίνεται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στην προκειμένη στιγμή. Θα μπορούσε αυτό το έγγραφο να είναι ακόμη γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς.

Ενεργειακό πιστοποιητικό δικαιολογητικά που είναι προαιρετικά είναι τα εξής:

  • Κάτοψη ακινήτου
  • Παράβολο από taxisnet με κωδικό 8012

Η κάτοψη, πρόκειται για ένα σχεδιάγραμμα/σκαρίφημα του ακινήτου. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπορεί και ο μηχανικός που θα έρθει για την αυτοψία να σχεδιάσει μία επι τόπου.

Όσο για το παράβολο η διαδικασία έκδοσης του είναι απλή. Γίνεται μέσω της σελίδας του taxisnet και πληρώνεται ηλεκτρονικά. Εκδίδεται με τους κωδικούς taxisnet του ιδιοκτήτη  και ο κωδικός του παραβόλου που χρειάζεται στο προκείμενο πιστοποιητικό είναι ο 8012.

Το κόστος του είναι στα 5€. Εξίσου σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την έκδοση του μπορεί να το αναλάβει ο ενεργειακός επιθεωρητής κατά την αυτοψία του χώρου.

Πόσο διαρκεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης;

Η διάρκεια ισχύος στο ενεργειακό πιστοποιητικό δικαιολογητικά είναι 10 έτη. Μέσα σε αυτά τα έτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά για ανανεώσεις συμβολαίων μισθωτηρίου. Σε περίπτωση ολικής ανακαίνισης, ακόμη και αν δεν έχει περάσει το χρονικό διάστημα των 10 ετών θα πρέπει  να εκδοθεί ξανά ΠΕΑ. Στο νέο ΠΕΑ  θα πρέπει να φαίνεται η ενεργειακή κλάση του ακινήτου μετά από  την ανακαίνιση, αυτή αφού θα έχει πλέον αλλάξει.

Πόσο στοιχίζει το ενεργειακό πιστοποιητικό;

Η τιμή για ενεργειακό πιστοποιητικό δικαιολογητικά εξαρτάται κυρίως από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που εξετάζεται. Συγκεκριμένα ισχύει ο παρακάτω τιμοκατάλογος:

  • ΠΕΑ για ακίνητο ως 30 τ.μ. από 28,8€ + ΦΠΑ
  • ΠΕΑ για ακίνητο ως 100 τ.μ. από 38€ + ΦΠΑ
  • ΠΕΑ για ακίνητο ως 150 τ.μ. από 59€ + ΦΠΑ
  • ΠΕΑ για ακίνητο ως 250 τ.μ. από 90€ + ΦΠΑ
  • ΠΕΑ για ακίνητο ως 1000 τ.μ. από 0,4€ / τ.μ. + ΦΠΑ

Γιατί να εμπιστευτώ το MyConstructor.gr στην έκδοση πιστοποιητικού;

Η πλατφόρμα μας διαθέτει πλήθος αξιόπιστων μηχανικών και ενεργειακών επιθεωρητών που μπορούν να αναλάβουν την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης  που χρειάζεστε. Οι συνεργάτες μας είναι αξιολογημένοι και διαθέτουν χρόνια εμπειρία στο χώρο και γι αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε για το αποτελέσματά τους.

Προηγούμενο άρθροΣτέλιος Πέτσας :Παρατείνοται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 4 Μαΐου (video)
Επόμενο άρθροΟ Μέγας Εσπερινός στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής!