Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τι δηλώνουν για την ΕΥΔΑΠ : Δήμαρχος, Δρακονταειδής και Αραβανής

Τι δηλώνουν για την ΕΥΔΑΠ : Δήμαρχος, Δρακονταειδής και Αραβανής

0
3g

3g

Διαβάστε τι δήλώσαν στην Κατερίνα Μεσσήνη για την ακύρωση της απόφασης για το θέμα της ΕΥΔΑΠ, ο Δήμαρχος Λευκάδας, ο Κώστας Δρακονταειδής και ο Γεράσιμος Αραβανής.

 

aravanis Kostas

Δήμαρχος Λευκάδας: «Ήταν πολύ δύσκολο για τον κο Αποστολόπουλο να μην ακυρώσει την απόφαση για την ΕΥΔΑΠ με τους πάνω από το τραπέζι και τους κάτω από το τραπέζι πιέζοντες.»

 

Είδηση βόμβα αποτελεί για τον Δήμο Λευκάδας η ακύρωση της απόφασης της πλειοψηφίας του Δήμου να διαχειριστεί η ΕΥΔΑΠ τους υδάτινους πόρους. Η απόφαση αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη Δημοτική Αρχή η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα Ύδρευσης /Αποχέτευσης από την αρχή. «Αυτό για εμάς αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα.» δηλώνει ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής. Εξίσου σοβαρή όμως είναι και η δήλωση του Δημάρχου σχετικά με το πως λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις αφήνοντας περιθώρια να συμπεράνει κανείς ότι για άλλη μια φορά στη «Νέα Ελλάδα» τελικά όλα λειτουργούν όπως παλιά……

Εμείς μιλήσαμε με τον Δήμαρχο Λευκάδας και με τους επικεφαλείς των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, πλην του κου Βεργίνη, ο οποίος με ανακοίνωση του μας ενημέρωσε για τις κινήσεις του σχετικά με την απόφαση ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κύριε Δήμαρχε «ο κύβος ερρίφθη» και όχι υπέρ σας. Τι σημαίνει η ακύρωση της απόφασης για εσάς και μελλοντικά για την Λευκάδα;

«Η απόφαση του δημοτικού συμβούλιου ελέγχτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και διορισμένο από την κυβέρνηση κύριο Αποστολόπουλο, ο οποίος έκρινε μαζί με τις υπηρεσίες του ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις. Δεν έχω δει ακόμα την απόφαση, όμως για εμάς αυτό αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα. Πρέπει να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και αποχέτευσης το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιο και θα αγωνιστούμε μαζί με τις υπηρεσίες μας για αυτό. Θα εξετάσουμε την αναδιάταξη των δυνάμεών μας και περιμένουμε βέβαια και από όλους αυτούς που φιλολογούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να καταθέσουν τις προτάσεις τους τις οποίες και θα αξιολογήσουμε. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν μιλάμε για θεωρητικές προτάσεις αλλά για προτάσεις οι οποίες επί της ουσίας αλλά και ρεαλιστικά θα είναι υλοποιήσιμες. Αυτό είχαμε πει και στο δημοτικό συμβούλιο, εμείς περιμένουμε την απόφαση του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, γιατί κάθε πράξη κρίνεται και ο κύριος Αποστολόπουλος θα κριθεί για αυτήν την απόφασή του. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα και θα αναδιατυπώσουμε τις όποιες ενστάσεις μας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα.»

Προφανώς εννοείται ότι τώρα θα κάνει τον γύρο η «καυτή πατάτα» και θα κληθούν να την αγγίξουν όλοι όσοι δεν συμφώνησαν να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ τους υδάτινους πόρους. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη, γιατί τα όρια της ανοχής έχουν ξεπεραστεί!

«Εγώ είπα ότι σεβόμαστε την απόφαση, αυτό αποτελεί και ένα καινούργιο ξεκίνημα για εμάς να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Περιμένω όμως πέρα από γενικόλογες προτάσεις και εύκολα λόγια συγκεκριμένη πρόταση από κάθε συμπολίτη μου αλλά και από αυτούς που τόσο καιρό έλεγαν ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις.»

Επιτρέψτε μου να το πω ευθέως διότι μέχρι σήμερα ήμασταν συνηθισμένοι σε άλλες τακτικές από τους πολιτικούς αυτής της χώρας. H απόφαση του κου Αποστολόπουλου αιφνιδίασε τους πάντες διότι θα περίμενε κανείς εφόσον ανήκετε στην ίδια παράταξη ότι θα στήριζε την απόφαση σας. Προφανώς υπάρχουν εσωκομματικές κόντρες που εκφράζονται πλέον και ανοιχτά.

«Σας ευχαριστώ που με ρωτάτε διότι αυτό είναι και η απάντηση προς όλους όσους μέσα στα πλαίσια της εύκολης κριτικής και της τακτικής να πετάνε λάσπη, έλεγαν ότι εγώ κλήθηκα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξω την ΕΥΔΑΠ η οποία επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση κύριος Αποστολόπουλος ανατρέπει την απόφαση μου, άρα στο πρώτο σκέλος εγώ δεν έχω καμιά ευθύνη. Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για το πρόσωπό μου και για το όνομά μου δηλ. ότι με κάλεσαν στο κόμμα για να φέρω την ΕΥΔΑΠ στην Λευκάδα, πιστεύω πως όλα αυτά καταρρέουν. Όπως θα καταρρεύσουν στην πορεία και ένα σωρό αλλά στοιχεία τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιοι με έναν τρόπο πολύ προσβλητικό για μένα προσωπικά αλλά και για την λειτουργία μας. Πιθανόν να ήθελαν και να διαφυλάξουν την ΕΥΔΑΠ πριν την ιδιωτικοποίηση της ώστε να μην αναλάβει ένα τόσο μεγάλο βάρος όπως η Λευκάδα λόγω των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που έχει.

Η Λευκάδα ναι μεν έχει πολλά προβλήματα αλλά δεν νομίζω ότι θα τους «χάλαγε» κιόλας να μας αναλάβουν, μην μας τα γυρίζετε τώρα….

«Εγώ το γυρίζω; Τα πράγματα εκεί οδεύουν! Ως δήμαρχος όφειλα μαζί με την δημοτική πλειοψηφία να έχω πρόταση για την επίλυση του προβλήματος. Θεωρήσαμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή. Ο κόσμος της Λευκάδας για αυτό μας τίμησε με την ψήφο του για να αγωνιζόμαστε και να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που έχουμε όλοι σαν κοινωνία.»

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντιπολίτευση νιώθει μια δικαίωση για τον αγώνα που έδωσε μαζί με πολίτες και εν μέρει το εξέφρασε κιόλας.

«Ας χαρεί ο καθένας με τον τρόπο του. Εγώ θεωρώ ότι οι πανηγυρισμοί αρμόζουν όταν καταφέρνεις να λύσεις προβλήματα επί της ουσίας και πραγματικά για τον πολίτη. Εγώ ήθελα να δώσω λύση δια αυτού του τρόπου. Όπως μου λένε δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να δούμε βέβαια και που στηρίζεται η απόφαση και από τι πάσχει η δική μας πρόταση.»

Υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητήσετε από το Δημοτικό Συμβούλιο την ψήφιση μιας διορθωμένης πρότασης;

«Ο κύριος Αποστολόπουλος ενημέρωσε κάποιους, αλλά έμενα δεν με ενημέρωσε ακόμα. Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους απορρίφτηκε η απόφαση. Τι ζητεί, σε ποια σημεία χρειάζεται βελτιώσεις. Θα δούμε τι λέει, παρά ταύτα όμως δεν χάνουμε καθόλου χρόνο, αγωνιζόμαστε και τρέχουμε για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Δεν είμαι ευτυχής που απορρίφθηκε η απόφαση, κάθε άλλο. Επειδή είμαι όμως πρακτικός άνθρωπος αυτό που με απασχολεί είναι πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα.»

Το έχετε πει και εσείς ο ίδιος ότι πρέπει ένας πολιτικός να ξέρει να διαχειρίζεται και τις αρνητικές στιγμές στην πολιτική και να αντιμετωπίζει τις όποιες «αναποδιές» δημιουργικά. Είναι όμως όντως μια αρνητική στιγμή ή κρύβεται κάτι ή κάποιος άλλος πίσω από την απόφαση του κου Αποστολοπουλου;

«Δεν είναι αρνητική στιγμή στην πολιτική, είναι μια εξέλιξη η οποία δείχνει ότι η απόφαση που πήραμε δεν είναι συμβατή όπως πρέπει να είναι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάποιοι συμπολίτες μας προσέφυγαν όπως ότι πρέπει να ψηφίζουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ότι δεν έγινε μελέτη, ότι δεν υπάρχουν ρήτρες κλπ. Θα τις δούμε και θα εξετάσουμε αν μπορούμε να συμμορφωθούμε ή αν είναι τελειωτικό και δεν επιδέχεται βελτίωση ή επαναφορά. Δικαιούμαι όμως και να διαφωνώ. Ο καθένας υπηρετεί από την θέση του, ο κύριος Αποστολόπουλος υπηρετεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση ως διορισμένος από την κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών, εγώ υπηρετώ τους συμπολίτες μου ως εκλεγμένος δήμαρχος Λευκάδας και ο καθένας μας κρίνεται για τις αποφάσεις του.

Όλοι δικαιούνται να έχουν την άποψη τους, κάποιοι προσεγγίζουν τα θέματα ως κριτικοί, κάποιοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά δεν καλούνται ποτέ να τα λύσουν. Κάποιοι καλούνται όμως να τα λύσουν, εδώ υπάρχει βεβαία μια διαφορά! Κριτική για τα πάντα είναι εύκολο να κάνει κανείς και το πρόβλημα με την Ύδρευση/Αποχέτευση το διαχειρίστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή έχοντας στα χέρια της μια μελέτη την οποία η ίδια ζήτησε να γίνει για την δημιουργία ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης/Αποχέτευσης). Η μελέτη αφορούσε μόνο τον πρώην Δήμο Λευκάδας και με κοστολόγια νερού πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έβγαλε η ΕΥΔΑΠ και κανένας δεν ασχολήθηκε. Δεν ακούσαμε κριτική σε αυτούς που δεν ασχολήθηκαν. Θέλω να σας ενημερώσω πως η απόφαση της απόρριψης θα αναρτηθεί στο Διαύγεια για να πληροφορηθεί ο κόσμος γιατί ακυρώθηκε η απόφαση. Θεωρώ πάντως ότι ήταν πολύ δύσκολο για τον κο Αποστολόπουλου να μην ακυρώσει την απόφαση με τους πάνω από το τραπέζι και τους κάτω από το τραπέζι πιέζοντες.»

Ζούμε σε μια χώρα η οποία καθημερινά αντιμετωπίζει έναν ολοένα και μεγαλύτερο εφιάλτη. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρουν και αυτοί που βρισκόταν πάντα «πάνω και κάτω» από τα τραπέζια. Ασχέτως εάν συμφωνεί κάποιος με την απόφαση ΕΥΔΑΠ ή όχι, οι πολίτες έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν επιτέλους ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν και μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις με τέτοιου είδους τακτικές.

Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί που πίεσαν να ακυρωθεί η απόφαση;

«Εγώ δεν χρειάζεται να τους ξέρω, εγώ έχω ένα πρόβλημα με την Ύδρευση/Αποχέτευση και καλούμαι να το λύσω. Ποιοι είναι αυτοί που πιέζουν, αυτούς θα τους μάθει ο κόσμος σιγά-σιγά.»

drakontaeidis

Κώστας Δρακονταειδής, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»:

Κύριε Δρακονταειδή, καιρό τώρα αγωνίζεστε να μην αναλάβει η ΕΥΔΑΠ τους υδάτινους πόρους της Λευκάδας, είστε ικανοποιημένος με τις εξελίξεις;

«Νομίζω ότι δεν είναι θέμα δικαίωσης , αυτό που έχω να πω είναι ότι η εξέλιξη αυτή αναμφισβήτητα είναι μια νίκη. Είναι μια νίκη σε μια μάχη, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει , γιατί κατά τη γνώμη μου οι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής θα επιμείνουν και θα προσπαθήσουν να την ξαναφέρουν σαν προγραμματική σύμβαση με δήθεν καλύτερους όρους και φυσικά νομότυπη.

Κατά αυτή την έννοια η απόφαση αυτή συνιστά μια νίκη, το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης δεν είναι το μείζον, το μείζον είναι η πολιτική απόφαση, η οποία δεν έχει παρθεί επίσημα. Θα προτιμούσα επομένως μια συνολική νίκη του πολέμου και όχι μια μάχης.

Ο αγώνας ανήκει σε όλους, η νίκη μόνο σε έναν;

«Σε ορισμένους που πανηγυρίζουν περί δικαίωσης τους θα ήθελα να πω ότι χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις μεγαλύτερη ψυχραιμία. Γνωρίζετε ότι από τον Απρίλιο συντάξαμε μια εξασέλιδη εισήγηση η οποία αποτελεί και στοιχείο στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Από αυτή την άποψη εγώ αισθάνομαι μια ηθική ικανοποίηση. Νομίζω ότι η ακύρωση της απόφασης αποτελεί πάνω από όλα ηθική νίκη και τονώνει την ψυχολογία του λαού της Λευκάδας. Ειδικά τώρα που επικρατεί και ένα γενικότερο κλίμα ηττοπάθειας στην χώρα μας πιστοποιεί ότι οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Ο αγώνας συνεχίζεται, όταν ολοκληρωθεί η νίκη τότε πιστέψτε με θα νοιώθω δικαιωμένος.»

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις πιστεύετε ότι αυτή η ανατροπή θα προκαλέσει και κάποιες «ρωγμές» στην δημοτική παράταξη του δημάρχου;

«Δεν θέλω να εμπλέκομαι στα εσωτερικά άλλων παρατάξεων όπως και δεν θέλω άλλες δημοτικές παρατάξεις να εμπλέκονται στα εσωτερικά της δικής μου. Θα έλεγα όμως ότι από ορισμένες συζητήσεις οι ενδείξεις είναι ότι ναι, φαίνεται χωρίς να είμαι κατηγορηματικός ότι υπάρχουν ορισμένα ρήγματα. Εάν ο κύριος δήμαρχος επαναφέρει αυτή την απόφαση που τυπικά είναι δικαίωμα του, ηθικά δεν είναι, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εκεί θα κριθεί αν υπάρχουν τέτοιου είδους ρωγμές. Επαναλαμβάνω όμως δεν θέλω να εμπλέκομαι στα εσωτερικά των άλλων παρατάξεων.»

aravanis Gerasimos

Γεράσιμος Αραβανής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Κύριε Αραβανή, θα πρέπει να νιώθετε μεγάλη ικανοποίηση, γιατί και εσείς συμμετείχατε ενεργά στους αγώνες κατά της απόφασης ΕΥΔΑΠ. Νιώθετε δικαιωμένος ;

«Η απόφαση που ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ και φυσικά από εκεί σε μια πολύ μεγάλη πολυεθνική συνιστά ένα πολύ μεγάλο γεγονός γιατί καταργεί αυτή την απόφαση την οποία θεωρούσαμε ένα μεγάλο λάθος. Έστω και αν κρίνεται το νομότυπο και δεν μπαίνει η απόφαση στην ουσία. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η καθολική αντίδραση του λαού της Λευκάδας και οι μεγαλειώδεις αγώνες που ανέπτυξε που στην κυριολεξία ήταν το λίπασμα για την απόφαση αυτή. Όποιος φαντάζεται ότι ένας διοικητικός υπάλληλος κάθεται σε ένα γραφείο και είναι τίμιος και αδέκαστος και αποφασίζει χωρίς επιρροές κάνει λάθος. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται αυτό το γεγονός και η στάση του λαού απέναντι του παίζει σημαντικό ρόλο! Θεωρώ ότι δεν θα έπαιρναν αυτή την απόφαση εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγώνες όλο αυτό το διάστημα και η διάθεση του λαού της Λευκάδας να το αντιπαλέψει μέχρι τέλους. Βεβαίως συντρέξανε και άλλοι λόγοι, από αυτή την άποψη μπορεί να πει κανείς ότι οι αγώνες που δίνονται είναι αγώνες κερδισμένοι, δεν είναι αγώνες χαμένοι και αυτό είναι μια παρακαταθήκη.»

Ώρα μηδέν λοιπόν για το μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους πολίτες στην Λευκάδα. Πρέπει άμεσα όλοι μαζί να βρείτε μια φόρμουλα για επίλυση του θέματος. Πόσο πιθανόν είναι, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα συμβαίνουν στα Συμβούλια, να μπορείτε όλοι μαζί να συνεργαστείτε για να υπάρξει και αποτέλεσμα;

«Ο δήμαρχος που έχει το παιχνίδι στα χέρια του έχει δυο επιλογές. Η μια είναι να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να μην προχωρήσει στον ίδιο δρόμο και η άλλη να διορθώσει τα λάθη που έκανε παίρνοντας την προηγούμενη απόφαση και να την ξαναφέρει για να την πάρει με όλα τα νομότυπα στοιχεία.»

Υπάρχει περίπτωση να αποδεχτείτε μια νέα «επεξεργασμένη» πρόταση η οποία θα συμπεριλαμβάνει και δικά σας αιτήματα μέσα;

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν βασικά αγαθά τα οποία σχετίζονται με την ζωή του ανθρώπου να τα διαχειρίζεται το ιδιωτικό κεφάλαιο διότι το ιδιωτικό κεφάλαιο επιδιώκει το κέρδος. Αυτά πρέπει να τα διαχειρίζεται ο ίδιος ο λαός και με τρόπο τέτοιο ώστε να ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες. Άρα εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ έστω και αν βάλει ορισμένα στοιχεία.»

Είναι προφανές ότι ο λαός της Λευκάδας είτε έτσι είτε αλλιώς θα λέει για καιρό ακόμα το νερό νεράκι. Θα αργήσει να δει έστω και ένα μικρό φως στο τούνελ όσον αφορά το σύστημα Ύδρευσης/Αποχέτευσης λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο αλλά και στην χώρα.

«Νομίζω ότι ο δήμος μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα έξω από ΕΥΔΑΠ για βελτίωση των πραγμάτων σε σχέση με πέρυσι. Φυσικά δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα πιθανόν να υπάρχουν και άλλα, αλλά μπορεί να γίνει μια θεαματική βελτίωση.»

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…..

Κατερίνα Μεσσήνη

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΝερό: Τώρα αρχίζουν τα…δύσκολα !
Επόμενο άρθροΗ πρώτη προπόνηση του Τηλυκράτη