Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Μαθουσάλες» και οι κάτοικοι των Ιονίων σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

«Μαθουσάλες» και οι κάτοικοι των Ιονίων σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

1
Old-man-in-HDR-by-Mayheam

Old-man-in-HDR-by-Mayheam

Του Αποστόλη Γατή

Τα αποσπάσματα είναι από την εφημερίδα Real της Κυριακής, 23 Οκτωβρίου 2011 (Real health, σελ. 4). Το ρεπορτάζ είχε τον τίτλο «Το νησί της μακροζωίας» και αναφερόταν στους κατοίκους της Ικαρίας, τους οποίους μελετά η επιστημονική κοινότητα για να διαπιστώσει πως έσπασαν όλα τα …ρεκόρ.

 

Στα «μυστικά» της μακροζωίας συγκαταλέγονται λοιπόν (α) καθόλου άγχος, (β) λίγο φαγητό και (γ) πολύ κέφι για ζωή! Αυτά είναι, κατά το ρεπορτάζ, κάποια από τα κοινά χαρακτηριστικά όσων κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των 90 ετών. Όλα ξεκίνησαν, δε, πριν από μερικά χρόνια, όταν επιστημονική έρευνα ανέδειξε το ελληνικό νησί μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας ως τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων παγκοσμίως.

Όπως μάλιστα διαπιστώθηκε, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τσάι και ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό και τον ενισχύουν και σε άλλες …δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την μέτρια κατανάλωση καφέ και την απαραίτητη μεσημεριανή ανάπαυση. Επιπλέον οι αιωνόβιοι είναι εξαιρετικά λιτοδίαιτοι και μη καπνιστές. Μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 20% κάπνιζε στα νιάτα του, αλλά το έκοψε εγκαίρως. Παράλληλα η ενασχόληση με διάφορες αγροτικές εργασίες βοηθά κατά πολύ, αφού αποτελεί κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα.

Άλλες περιοχές με αυξημένη μακροβιότητα διαπιστώθηκε ότι είναι τα νησιά του Ιονίου, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

 

Προηγούμενο άρθροΣτο internet δεδομένα και πληροφορίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο-Δυτική Ελλάδα
Επόμενο άρθροΝίκη και νίκη πάνε μαζί