Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τιμή από το Δήμο Σφακιωτών στο μακαριστό Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη.

Τιμή από το Δήμο Σφακιωτών στο μακαριστό Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη.

0

Γράφει ο Θεοδόσιος Απ. Κάτσενος

Ο Δήμος Σφακιωτών αυτή τη χρονιά ήταν ίσως ο πιο ουσιαστικά δραστήριος Δήμος της Λευκάδας όπως επεσήμανε εύστοχα ο συμπατριώτης μας Ιωάννης Βλάχος – Φαλκώνης σε δημοσίευμα του στην εφημερίδα ¨Τα Νέα της Λευκάδας¨ τον περασμένο Σεπτέμβριο 2010 και σε αναφορά που έκανε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.    

Με επικεφαλής τον άξιο, δραστήριο αλλά αδικημένο από το κυβερνών κόμμα Δήμαρχό του κ. Γεώργιο Αθ. Κούρτη επιτέλεσε πολύπλευρο έργο που αφορούσε την παράδοση της Λευκάδας και τον λαϊκό πολιτισμό της. Επίσης τίμησε προσωπικότητες με προσφορά στα χωριά του Δήμου ειδικά αλλά και γενικά σε όλη τη Λευκάδα που με το έργο τους και τη ζωή τους την ανέδειξαν πανελλαδικά. Μία απ΄αυτές τις προσωπικότητες είναι και η οσιακή μορφή του μακαριστού πνευματικού – Γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη που διακρίνονταν για την διακριτικότητα και χαρισματικότητά του. Έτσι λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σφακιωτών εγκρίνοντας ομόφωνα σε συνεδρίασή του την 13/10/2010, αίτημα του γράφοντος, αποφάσισε την ονοματοδοσία οδού σε «Γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη» εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής. Η συγκεκριμένη οδός βρίσκεται πίσω από τον ΟΤΕ Λαζαράτων και συγκεκριμένα στο δρόμο που συνδέει τα Λαζαράτα με το Σπανοχώρι.

Ο συμπατριώτης μας αείμνηστος Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης αποτελεί μία από τις αγιασμένες μορφές της εποχής μας και είναι καρπός της σαρκώσεως του Χριστού. Υπήρξε μία ιερατική μορφή, που κράτησε από τη θέση της διακονίας του αναμμένη τη δάδα της πνευματικής ζωής και φώτισε τα πέρατα του κόσμου. Άφησε μνήμη αγίου ιερομόναχου και απήλθε τιμώμενος από όλους. Συμπληρώθηκαν ήδη (02/12/2010) 4 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του π. Αμβροσίου ο οποίος γεννήθηκε το 1912 στα Λαζαράτα από ευσεβή και πολύτεκνη οικογένεια. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως εύζωνας και με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε στη συνέχεια στο Άγιον Όρος και στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Κατέληξε ως ιερέας σε ενορίες της Αττικής (Καισαριανή, Γλυκά Νερά) και τελικά ως αποκορύφωμα της πνευματικής του δραστηριότητας υπήρξε δεύτερος κτήτωρ και πνευματικός επί 50ετία και μέχρι της κοιμήσεως του της Γυναικείας Κοινοβιακής Μοναστηριακής αδελφότητος Γενεσίου Θεοτόκου (Δαδίου) Αμφίκλειας Φθιώτιδας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία του οποίου ανήκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο π. Αμβρόσιος, αναφέρει ότι τήρησε στη ζωή του «απαραποίητον την εκ των αγίων πατέρων ευσέβειαν» , ήταν απεσταλμένος του Θεού και αποτελούσε «αρετών πολυτίμητο σκεύος». Διέθετε το προορατικό και διορατικό χάρισμα και με την αγάπη και τις αγιοπνευματικές του νουθεσίες στήριξε ανθρώπους, οι οποίοι κατέφευγαν στο πετραχήλι του από ολόκληρη την Ελλάδα και ζητούσαν υποστήριξη στις καταιγίδες της ζωής τους.

Επίσης ενημερώνω τους αγαπητούς συμπατριώτες μου ότι στις αρχές του νέου έτους 2011 ο συγγραφέας – φιλόλογος κ. Μιχ. Λεβέντης θα κυκλοφορήσει μέσω των Εκδόσεων ΄΄Π. Κυριακίδη΄΄ τον Β΄ Τόμο του βιβλίου του για τον π. Αμβρόσιο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και νεότερες πληροφορίες. Ο Α΄ Τόμος για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον Γέροντα Αμβρόσιο διατίθεται από το εκθετήριο της Ι.Μ.Φανερωμένης Λευκάδας.   

Εύχομαι, ο επίγειος αυτός άγγελος και ουράνιος άνθρωπος, που τίμησε τη Λευκάδα και τιμήθηκε απ΄αυτήν να πρεσβεύει στον Κύριο και τη Φανερωμένη μας για όλους και τη Λευκάδα. Επίσης να πρεσβεύει για να επανέλθει η ειρήνη στην κλυδωνίζουσα τοπική μας Εκκλησία αλλά και να μας παρέχει την ακοίμητη προστασία του και  τις εξ΄ουρανού ευλογίες του.

Θεοδόσιος Απ. Κάτσενος
Θεολόγος-Μελετητής Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΕΗ Α.Ε.

Προηγούμενο άρθροΠρόεδρος και Αντιπρόεδρος
Επόμενο άρθροΕυχές απο τη Νέα Χορωδία