Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Η ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων!

Η ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων!

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Από το 1974, που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα μας, και τα μέλη ενός Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αιρετά, δηλαδή εκλεγμένα απ’ το λαό, έχουμε δει να έρχονται και να παρέρχονται πολλά Δημοτικά Συμβούλια στον τόπο μας. Άλλα καλύτερα κι άλλα χειρότερα! Απ’ τις αποφάσεις του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε δει να λύνονται προβλήματα, άλλοτε εύκολα κι άλλοτε δύσκολα, κι από άλλες αποφάσεις να διαιωνίζονται προβλήματα, πότε κρυπτόμενα κάτω από το χαλί, και πότε αφημένα στις καλένδες, προκειμένου να τα λύσουν κάποιοι άλλοι!

Άπαντες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, άνδρες και γυναίκες, γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους δεν είναι διακοσμητικός! Ούτε φυσικά αποτελεί «αριθμητικό συμπλήρωμα» της κάθε αυτοδιοικητικής παράταξης! Θεωρώ, λοιπόν, πως όλοι και όλες, πρέπει να γνωρίζουν, πως απ’ τις θέσεις και τις αποφάσεις τους (ψηφίσματα κ.λ.π.), εξαρτάται το μέλλον του Δήμου! Συνεπώς, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας! Αβίαστα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι! Μα τ’ αυτονόητα! Αυτά, δηλαδή, για τα οποία τους έχουν ψηφίσει κι επιλέξει οι δημότες – πολίτες της Λευκάδας και των νησιών της. Να μιλάνε, δηλαδή! Να λένε και να καταθέτουν με τόλμη και παρρησία την άποψή τους! Να εκπροσωπούν πραγματικά και ουσιαστικά αυτούς που τους τίμησαν με τη ψήφο τους!

Επίσης, θα πρέπει να μελετάνε. Και να μελετάνε προσεκτικά και με τη δέουσα έγνοια για τα συμφέροντα των δημοτών – πολιτών του νομού. Όσοι, μάλιστα, κάθονται για πρώτη φορά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι λογικό να μην γνωρίζουν πολλά, και να είναι κοινώς «ψαρωμένοι!». Ίσως, κάποιες φορές, αυτό μάλιστα, ν’ αποτελεί και πλεονέκτημα, καθώς αντικρίζουν πράγματα και καταστάσεις, χωρίς τη «σκόνη» της συνήθειας και της «βαρετής υποχρέωσης». Γι αυτό κι επαναλαμβάνω, πρέπει να μελετάνε. Να είναι ενήμεροι σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, σφαιρικά και ποικιλοτρόπως! Να μάθουν πως λειτουργεί ο Δήμος, πως λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο, να γνωρίζουν τις διαδικασίες των συνεδριάσεων και γενικά να «ψάχνονται» γι αυτά που θα κληθούν κάθε φορά να ψηφίσουν! Να πηγαίνουν στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων έγκαιρα, να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα, και επαρκώς ενημερωμένοι για τα θέματα που θα συζητηθούν, μικρά ή μεγάλα, σημαντικά ή ασήμαντα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν άποψη και τελικά να ψηφίσουν προς όφελος των δημοτών – πολιτών του τόπου μας.

Έχουμε δει κατά περιόδους, Δημοτικούς Συμβούλους, που δεν  έχουν βγάλει ούτε μια λέξη στα τέσσερα χρόνια της θητείας τους! Να έχουν περάσει, σχεδόν απαρατήρητοι! Φαντάζομαι, αγαπητοί μου αναγνώστες, πως κανείς απ’ αυτούς τους συμπολίτες μας που χρημάτισαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν θέλει, αλλά ούτε και του αξίζει μια τέτοια παρουσία! Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου, ειδικά σ’ αυτή τη δημοτική θητεία είναι «σούπερ» ενισχυμένος! Η απλή αναλογική δεν έχει δώσει σε καμιά παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία! Η πλειοψηφία, προέκυψε μετά από συνεργασίες και συνέργειες με άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις! Η ψήφος, λοιπόν, του κάθε Δημοτικού Συμβούλου, είναι αυτή που θα κάνει κάθε φορά τη διαφορά! Κι αυτό, είναι που «κουβαλάει» τη μεγαλύτερη ευθύνη!

Οι μικροπολιτικές και συντεχνιακές παραταξιακές λογικές, και δη αποφάσεις, δεν πρέπει να έχουν χώρο σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο, που παίρνει πρακτικές αποφάσεις για μια σειρά από θέματα, μικρά ή μεγάλα, σημαντικά ή ασήμαντα που ταλαιπωρούν λίγο ή πολύ του δημότες – πολίτες του τόπου μας! Η αποκομιδή των απορριμμάτων, η καθαριότητα, η ύπαρξη χώρων στάθμευσης, ο ζωτικός χώρος του δημότη – πολίτη, που καθημερινά όλο και περισσότερο «εξαφανίζεται», αλλά και του επισκέπτη του νησιού που συχνά ταλαιπωρείται, η κοινωνική φροντίδα και πρόνοια, η περίθαλψη του κάθε πολίτη στον τομέα της υγείας, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας κλίμακας, οι χώροι άθλησης για τη νεολαία, η δημιουργία και χωρίς κινδύνους λειτουργία των παιδικών χαρών, τα μικρά και μεγάλα έργα που γίνονται και θα γίνουν στο νησί, όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που «δηλητηριάζουν» τη καθημερινότητά μας, δεν έχουν χρώμα, ούτε και κόμμα, αγαπητοί μου αναγνώστες! Δεν έχουν «πατέρα» και το κυριότερο, χρειάζονται τη συμμετοχή και την αληθινή υποστήριξη και στήριξη όλων μας! Η κάθε απόφαση που αποσκοπεί στο καλό του Δήμου, άρα και των δημοτών – πολιτών του, πρέπει να στηρίζεται! Έτσι, με τον ίδιο τρόπο, ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά αν γίνεται χρηστή διαχείριση των δημοτικών χρημάτων!

Αν ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, ενεργεί με ευσυνειδησία και με ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου του, τότε έχουμε ελπίδες πως κάτι καλό μπορεί να γεννηθεί και να πραγματωθεί στη Λευκάδα!  Αν όμως σκέφτεται τις εφήμερες κι ανούσιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και το πολιτικό κόστος, όταν προσπαθεί να σώσει το πολιτικοαυτοδιοικητικό του μέλλον, όταν παλινωδεί, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος, και ούτω καθεξής, τότε, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, πως ο «αρρωστημένος» αυτοδιοικητικός χάρτης συνεχίζεται χωρίς «γιατρειά», και η οπισθοδρόμηση είναι κοντά και δεν θ’ αργήσει νάρθει!

Εν κατακλείδι, το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα απ’ τους παλαιούς αυτοδιοικητικούς που έχει, έχει και πολλά νέα μέλη, που κάθονται στα έδρανα για πρώτη φορά! Ελπίζουμε, πως όλοι και όλες, παλαιοί και νέοι, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα φανούν αντάξιοι της τιμητικής αυτής θέσης που τους επέλεξε ο Λευκαδίτικος λαός, και θα προσθέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους, ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη και προκοπή της Λευκάδας, των νησιών της και κατ’ επέκταση των δημοτών – πολιτών της!   

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοινώθηκε σήμερα (Παρασκευή) και τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Χρηματιστήρια καταρρέουν, δημόσιες δομές δοκιμάζονται. Κορυφώνονται οι φόβοι για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία
Επόμενο άρθροΜε τον Ολυμπιακό θα αγωνιστεί την Κυριακή η Νίκη Λευκάδας