Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τελειώνει (επιτέλους) το Γιοφύρι της Άρτας στην Καρυά

Τελειώνει (επιτέλους) το Γιοφύρι της Άρτας στην Καρυά

0
p5

http://mylefkada.gr/2010/October/p5.jpg

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες της αποπεράτωσης του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και της ανάπλασης του κέντρου της Καρυάς.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η ανάδοχος Κοινοπραξία ΜΕΤΑΛΛΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ / Ν. ΜΙΧΑΗΛ / Γ. ΚΑΣΤΡΑΝΗΣ ΟΕ με την δήμαρχο της Καρυάς προβλέπονται:
Η αποπεράτωση του υφιστάμενου ημιυπόγειου σταθμού αυτοκινήτων χωρητικότητας 28 θέσεων, η διαμόρφωση 12 ακόμη θέσεων υπαίθριας στάθμευσης στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου στάθμευσης, η κατασκευή βοηθητικών και αποθηκευτικών χώρων, η διαμόρφωση πεζόδρομων και κλιμάκων πρόσβασης στη νέα πλατεία και η ανάπλαση – δημιουργία χώρων πρασίνου και χώρου εκδηλώσεων.
Το έργο έχει προϋπολογισμό δαπάνης 1.250.000 Ευρώ, ποσό οπωσδήποτε εξαιρετικά μεγάλο για τα δεδομένα του μικρού ορεινού μας δήμου και θα αποτολμούσαμε να το χαρακτηρίσουμε εντυπωσιακό καθώς γίνεται σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σκληρής λιτότητας και γενικευμένης ύφεσης στα δημόσια έργα!
 
Θυμίζουμε ότι το έργο είχε δρομολογηθεί και ξεκινήσει απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αναμφίβολα επρόκειτο για μια σημαντική και φιλόδοξη παρέμβαση στο κέντρο της Καρυάς, δίπλα στην παλιά πλατεία με τα εντυπωσιακά πλατάνια, σε δημοτικό οικόπεδο περίπου δύο στρεμμάτων.
Δυστυχώς όμως το έργο βάλτωσε και όταν ανέλαβε η δική μας (σημερινή δημοτική αρχή), το παρέλαβε ημιτελές, σταματημένο από καιρό και εξαιρετικά μπλεγμένο…

Έκτοτε, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες απεμπλοκής και επαναχρηματοδότησής του, καθώς κατά γενική ομολογία και παραδοχή η υλοποίησή του θα αναβάθμιζε το κέντρο του οικισμού και θα έδινε πνοή στην Καρυά.
 Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό διαλύθηκε και εκκαθαρίσθηκε η προηγούμενη εργολαβία και παρότι ο εργολάβος υπέβαλε λογαριασμό και απαιτούσε αμοιβή για τις εκτελεσθείσες εργασίες 70.000 ευρώ, χρήματα που ουσιαστικά του αναγνώριζαν και οι δυο προηγούμενες δημοτικές αρχές, τελικά ο δήμος δεν του κατέβαλε κανένα τίμημα!   Ταυτόχρονα σε χρόνο ρεκόρ εκπονήθηκε και κατατέθηκε νέα μελέτη από μελετητική ομάδα που συντόνιζε ο καρσάνικης καταγωγής αρχιτέκτονας-μηχανικός κ. Κίμων Θερμός.
Επειδή οι πιστώσεις μέσω του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» δεν επαρκούσαν για την αποπεράτωση του έργου, επιτύχαμε συγχρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ύψους 500.000 ευρώ.
Και απ’ αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα «περίεργα», αλλά και τα ευτράπελα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για την αποδοχή της πίστωσης των 500.000 ευρώ (απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ), δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, δεν απεδέχθησαν την πίστωση!

Όμως αργότερα, υπάρχει και συνέχεια:
Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, προφανώς από προσωπική τους πικρία και όχι λειτουργώντας σαν «εντεταλμένοι» άλλων κέντρων, όπως κάποιοι τους κατηγορούν, συντάχθηκαν με την άποψη της αντιπολίτευσης και αρνήθηκαν να ψηφίσουν την εισήγηση της δημάρχου για ανάθεση του έργου στον ανάδοχο με την μεγαλύτερη έκπτωση, (θυμίζοντας με την επιλογή τους αυτή την αντίστοιχη περίεργη πρακτική της Νομαρχίας με το Διοικητήριο!)
Όμως η προσπάθειά τους να ματαιώσουν το έργο ακυρώθηκε, οι αποφάσεις ανάθεσης  ψηφίστηκαν οριακά (και τελικά το έργο σώθηκε), χάρη στις δύο ψήφους των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που κατάγονται απ’ την …Εγκλουβή!!
Μετά είχαμε την κατάθεση προσφυγών από δύο διεκδικήτριες εργοληπτικές εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και διεκδικούσαν το έργο με προσφορά κατά 200.000 ευρώ ακριβότερη απ’ αυτήν του τελικού αναδόχου, όμως μετά και τον έλεγχο του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώθηκαν οι επιλογές μας, υπογράφηκε η σχετική σύμβαση και όσο κι αν φαίνεται …απίστευτο, επιτέλους της Άρτας το Γιοφύρι, ξεκίνησε …

Η Δήμαρχος
Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα
 

Προηγούμενο άρθροΌρθιος στον Όλυμπο!!!
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Ηλία Μπεριάτου στη Λευκάδα