Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δικαιώθηκε η Δημοτική Αρχή Λευκάδας για τη δημοπρασία στο Κάθισμα

Δικαιώθηκε η Δημοτική Αρχή Λευκάδας για τη δημοπρασία στο Κάθισμα

0
https://www.mylefkada.gr/2012/July/kathisma-beach.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2012/07/kathisma-beach.jpg

Θετική η απόφαση της ειδικής επιτροπής που εξέτασε την προσφυγή του Δήμου.

Μετά την ακύρωση της τρίτης απόπειρας δημοπρασίας για την παραλία του Καθίσματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου τον Ιούλιο, (εκεί αναφέρεται ότι γίνεται δεκτή η προσφυγή ιδιώτη και ακυρώνεται η δημοπρασία διότι παραβιάστηκε ο όρος της αρχικής διακήρυξης σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να συμμετέχει κάποιος στον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο από την κτηματική υπηρεσία! Επομένως η απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν είναι νόμιμη), η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχτηκε αυτή την απόφαση και έκανε χρήση του δικαιώματος προσφυγής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ.152 του Κ.Κ. (Ν.3463/06), στην Ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να επανεξεταστεί η ακυρωτική απόφαση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Δημοτική Αρχή δικαιώθηκε. Στην Κέρκυρα παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Λευκάδας κος Λευτέρης Αραβανής μαζί με τη νομική Σύμβουλο του Δήμου κα Καρύδη και ενημερώθηκε ότι η επιτροπή που επανεξέτασε την τελευταία ακύρωση της δημοπρασίας αποφάσισε θετικά για τον Δήμο της Λευκάδας. Έτσι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για τα οποία αναμένουμε και επίσημη ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή η δημοπρασία που διεξήχθη στις 12 Ιουνίου είναι νόμιμη και ισχύει με τους όρους και τα όσα υπέγραψαν οι συμμετέχοντες. Οι παραλίες του νησιού μας και η εκμετάλλευση τους, για να έχει όφελος και ο Δήμος, θα πρέπει να απασχολήσουν έντονα το επόμενο διάστημα τη Δημοτική Αρχή μιας και είναι μια σίγουρη πηγή εσόδων, ειδικά τώρα που καθημερινά ακούμε πόσο δυσμενή είναι τα οικονομικά του δήμου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως φέτος ο Δήμος εισέπραξε το σεβαστό ποσό των 70.000 Ευρώ από την παραλία του Καθίσματος.

Το ζήτημα είναι ότι η Λευκάδα έχει και πολλές άλλες παραλίες που θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί και συγχρόνως να μένουν και οι επισκέπτες μας ευχαριστημένοι. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να δοθεί η σωστή βαρύτητα στο θέμα, θα χρειαστεί μελέτη επί της ουσίας από ανθρώπους που γνωρίζουν τι εστί τουριστικό προϊόν. Δεν φτάνει να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, θα πρέπει να της δώσουμε και την ανάλογη βαρύτητα και σημασία. Θα ήταν σωστό να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο που αφορά τον τουρισμό της Λευκάδας, αν δεν θέλουμε να φτάσουμε πάλι στο παρά ένα και να μην έχουμε ακόμα σαφή εικόνα για το ποιός δικαιούται, πού και με ποιό κόστος να εκμεταλλευτεί τις παραλίες.

Ο Δήμος επιβάλλεται να βρει μια μόνιμη λύση σε αυτό το πολύπαθο ζήτημα. Η νομοθεσία δίνει το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί, από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνουν στην άκρη οι προσωπικές κόντρες μεταξύ όλων που δεν ωφελούν τελικά κανέναν και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν περισσότερη τροφή για «δημοπρασιακά και όχι μόνο σήριαλ»…. Όλοι επιθυμούν ο κάθε ένας βέβαια για τους δικούς του λόγους να μπει αυτή η πολυαναμενόμενη τάξη όχι μόνο στο Κάθισμα αλλά σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες. Ας συμφωνηθούν και ας τηρηθούν επιτέλους τα όσα αποφασίζονται. Το ίδιο το κράτος και οι άνθρωποι που εμείς έχουμε ψηφίσει δεν πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς ανταγωνισμού, οι νόμοι που έχουμε πρέπει να εφαρμόζονται και όλοι όσοι τους χρησιμοποιούν να μην έχουν τη δυνατότητα να τους ερμηνεύουν κατά περίπτωση.

Επανειλημμένα έχει μπει προς συζήτηση το θέμα του Καθίσματος στην ημερησία διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να συζητηθεί λόγω προτεραιότητας άλλων πιο σημαντικών θεμάτων. Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα συζητηθεί και θα τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις για αυτό, καλό είναι όμως πριν τοποθετηθεί οποιοσδήποτε για τις πιθανές λύσεις που αφορούν τις παραλίες να γνωρίζει το θέμα επί της ουσίας και σε βάθος, με όλες τις πιθανές παραμέτρους. Ενδεχομένως να πρέπει να ζητηθεί και βοήθεια από ειδικούς στο χώρο του τουρισμού σχετικά με το τι άλλο μπορούμε ως Δήμος να κάνουμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα γύρω από τον τουρισμό μας. Έχουν σπαταληθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ σε μελέτες που είτε ποτέ δεν εφαρμόστηκαν ή που απλά δεν προχώρησαν.

Αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κάποια μελέτη για κάτι τόσο σημαντικό όπως είναι η διαφήμιση, η εξέλιξη και η ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας. Αν τυχόν έχει γίνει που κατέληξε; Και αν όχι γιατί κανείς ποτέ δεν την θεώρησε απαραίτητη; Η Λευκάδα διαφημίζεται παντού ως το σμαραγδένιο νησί, ως ένα νησί προικισμένο από τη φύση που περιμένει να την εξερευνήσουν οι επισκέπτες και να μάθουν τα όμορφα μυστικά της…. Ας δράσουμε επιτέλους ώστε όλα αυτά να μην αποτελούν μόνο ωραία λόγια των διαφημιστών αλλά να είναι και η πραγματικότητα.

Ο τουρισμός πλέον είναι απαιτητικός και οι επισκέπτες όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και όλης της Ελλάδας έχουν κάποια δεδομένα στο μυαλό τους που τα θεωρούν αυτονόητα. Ας μην τους απογοητεύουμε γιατί αυτό αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουμε ακριβά……

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας
Επόμενο άρθροΤα κεφάλια μέσα