Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Η γιορτή στο Κέντρο Νεότητας

Η γιορτή στο Κέντρο Νεότητας

0
mt_gallery

«Χριστούγεννα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»
Πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή μας!

Μέσα σε κλίμα χαράς και προσμονής των μεγάλων γιορτών της Θείας Επιφανείας, μια ζωντανή και μεγάλη ομάδα παιδιών και νέων από τις ενοριακές συντροφιές της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος & Ιθάκης, με τρόπο ευχάριστο και παραστατικό μετέδωσε στους γονείς και στους φίλους της το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το πεζογραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Αυτή η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, την οποία προετοίμασαν με κόπο και ζήλο παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο μαζί με τους κατηχητές τους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 19 Δεκεμβρίου 2010 στην ευρύχωρη Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδος, στα Βαρδάνια.
Η εκδήλωση υφάνθηκε γύρω από ένα πεζογράφημα του Κώστα Βάρναλη, κατάλληλα διασκευασμένο, με τίτλο: «Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη». Επί σκηνής ο κυρ – Αλέξανδρος, σε ώριμη πια ηλικία, ανακαλεί στη μνήμη του σκηνές των παιδικών του χρόνων από τα αλησμόνητα γι’ αυτόν ρόδινα ακρογιάλια της Σκιάθου. Στα γεροντικά του όνειρα παρελαύνουν με τη σειρά οι αγαπημένοι του ήρωες απ’ τα διηγήματα «Η Σταχομαζώχτρα», «Στο Χριστό στο Κάστρο», «Της Κοκώνας το σπίτι» και «Η Υπηρέτρα», ενώ παράλληλα τα παιδιά του χωριού του, παρέες-παρέες, ψέλνουν τα κάλαντα από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας.
Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου, π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, στην αρχή της εκδήλωσης, τα παιδιά διεζωγράφισαν «με τρόπο ζωντανό και παραστατικό το αυθεντικό χριστουγεννιάτικο βίωμα, όπως μας το καταθέτει η Ελληνορθόδοξη Παράδοση και ο έξοχος ψάλτης της, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Δεν προσφεύγουμε στην μαρτυρία αυτού του «Αγίου των Νεοελληνικών μας Γραμμάτων», για να αποκτήσει ένα νοσταλγικό, ένα «ρετρό» ένδυμα η αποψινή μας εκδήλωση, αλλά για να γίνουμε όλοι μαζί κοινωνοί των βιωμάτων του· να αισθανθούμε πώς ζούσε αυθεντικά, γνήσια με τις αγαπημένες του, σκιαθίτικες ή αθηναϊκές φιγούρες, τη Γέννηση του Χριστού και όσο μπορούμε, να τον μιμηθούμε».
Έτσι, ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν:
–    η Ομάδα Προσχολικής Ηλικίας της ενορίας Αγίου Νικολάου Λευκάδος, τα Πανελλήνια Κάλαντα «Καλήν εσπέραν, άρχοντες»
–    οι Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές της ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου, το θεατρικό «Η Σταχομαζώχτρα»
–    η Ομάδα Προσχολικής Ηλικίας της ενορίας Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος, τα Βυζαντινά Κάλαντα «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν»
–    οι Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές της ενορίας Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων, το θεατρικό «Στο Χριστό στο Κάστρο»
–    οι Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές της ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρυωτών, τα Πελοποννησιακά Κάλαντα «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα»
–    ομάδα παιδιών από τις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των ενοριών Αγίου Νικολάου, Ευαγγελιστρίας και Παναγίας των Ξένων Λευκάδος, το θεατρικό «Στης Κοκκώνας το σπίτι»
–    ομάδα παιδιών από τις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές του Κέντρου Νεότητος ενορίας Νυδριού και περιχώρων, τα Δωδεκανησιακά Κάλαντα «Αυτή είναι η ημέρα»
–    οι Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των ενοριών Σφακιωτών, το θεατρικό «Η Υπηρέτρα».
Τη Γιορτή έκλεισε με τον μεστό πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, χάρη στην ευλογία και την παρότρυνση του οποίου διεξάγεται όλη η ποιμαντική εργασία στην Ι. Μητρόπολή μας και στον χώρο της νεότητας. Ο Επίσκοπός μας συνεχάρη τα παιδιά για την εξαιρετική προσπάθεια και το όμορφο αποτέλεσμα και ευχήθηκε ο Χριστός να γεννηθεί πραγματικά μέσα στην ψυχή του καθενός μας αυτά τα Χριστούγεννα, μέσα στην Εκκλησία και μέσα στη ζωή μας.
Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ο Νομάρχης και εκλεγμένος Δήμαρχος Λευκάδος κ. Κων/νος Αραβανής, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Άγγελος Βλάχος, πολλοί ιερείς, γονείς και φίλοι των παιδιών και πλήθος κόσμου.

Λευκάδα, 21 Δεκεμβρίου 2010

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΠαραγωγή Πετρελαίου απο την Ελλάδα!
Επόμενο άρθροAποδέσμευση παικτών