Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Ξερός αντιπολιτευτικός λόγος χωρίς περιεχόμενο.»

«Ξερός αντιπολιτευτικός λόγος χωρίς περιεχόμενο.»

2
arabanhs-photo

 

 Ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής για την λήψη νέου δανείου.

«Lost in translation…..Χαμένοι στη «μετάφραση»! Πόσο πολύ ταιριάζει αυτός ο τίτλος ταινίας του Hollywood στη χώρα μας αλλά και στο δικό μας μικρό και όμορφο Δήμο Λευκάδας! Κάτι συμβαίνει τελικά γιατί άλλα μας λένε, άλλα όμως εννοούν, εμείς άλλα καταλαβαίνουμε και χάνεται το νόημα και η ουσία. Είναι προφανές ότι πλέον δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα! Ζητείται επειγόντως κάποιος να κάνει τη μετάφραση!! Το «Χαμένοι στο διάστημα» θα ταίριαζε ακόμα καλύτερα! Η χώρα ζει δύσκολες στιγμές και τα μέλη της κυβέρνησης υιοθετούν συμπεριφορές παιδιών προσχολικής ηλικίας στα υπουργικά συμβούλια δείχνοντας να μην έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της όλης κατάστασης. Αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας ένα υστερικό «ψαλίδισμα» των πάντων! Περίπου τα ίδια προβλήματα επικοινωνίας αντιμετωπίζουν και οι δικοί μας εκπρόσωποι στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα εξίσου γνωστά αποτελέσματα. Να επισημάνουμε επίσης ότι ενώ αρχικά οι πολίτες έδειχναν να παρακολουθούν με αγωνία κάθε «παράσταση» του Δημοτικού Συμβουλίου, σύντομα έχασαν το ενδιαφέρον τους αφού η γλώσσα που χρησιμοποιείται δε μοιάζει καθόλου με τη δική τους! Και πόσες φορές αντέχεις να δεις το ίδιο έργο; Ίδια τα σκηνικά, ίδια και η αντιπαράθεση.

Πόσες φορές μπορείς να ακούσεις ότι οι μεν τα κάνουν όλα λάθος και ότι οι δε δεν έχουν καν προτάσεις; Πόσες φορές να αντέξεις να ακούς ότι πρέπει να σταλεί γράμμα στον Υπουργό και ότι την ευθύνη την έχουν πάντα οι άλλοι. Ότι στην πρότασή μας  δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να υλοποιηθεί στην πράξη;

Ζούμε την εποχή που ο πολίτης αντί να ακούει εποικοδομητικές προτάσεις και λύσεις για τα άμεσα προβλήματα του βομβαρδίζεται συνεχώς με Δελτία Τύπου. Ανάλογα με τα κανάλια και τις συνεργασίες που διαθέτει ο κάθε ένας τυχαίνει και της αντίστοιχης αντιμετώπισης και στο τέλος βρίσκεται ο πολίτης και σε θέση διαιτητή σε όποιες προσωπικές κόντρες. Έτσι δεν εξέπληξε κανέναν δημότη πλέον ότι και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2012 ακολουθήθηκε και πάλι η ίδια τακτική!

 

Επί της ουσίας και για όσους έχασαν το τελευταίο επεισόδιο:

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Κίνησης “Όλοι για τη Λευκάδα” τα εξής συνέβησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο:

(Απόσπασμα από την ανακοίνωση)

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., η παράταξη του Δημάρχου αποφάσισε την κατ αρχήν λήψη δανείου ύψους 10,5 εκατ. €, για να καλύψει τις υποχρεώσεις (χρέη) του Δήμου όλων των προηγούμενων περιόδων, από όλους τους πρώην Δήμους.

Εκτός όμως από τα προηγούμενα χρέη, η καινούργια Δημοτική Αρχή κατάφερε σε ένα μόλις χρόνο θητείας της, να δημιουργήσει νέα χρέη, πάνω από 800.000 €. Οι υποχρεώσεις αυτές δημιουργήθηκαν επειδή με αποφάσεις της κατένειμε χρήματα για έργα (για τη μεγάλη πλειοψηφία έχουν γίνει συμβάσεις) ύψους 2.400.000 €, ενώ εισέπραξε από την πολιτεία μόλις 1.400.000 €.
Επομένως, πριν αρχίσει ο κ. Δήμαρχος να καταλογίζει με ευκολία ευθύνες στους πρώην συναδέλφους του, καλά θα κάνει να δει ο ίδιος πόσο ορθολογικά κατανέμει τους πόρους. Ουσιαστικά δεσμεύει, για τα επόμενα πολλά χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των τακτικών εσόδων του, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αδυνατεί όχι μόνο να αναπτυχθεί αλλά και να λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι πόροι της Τ.Α. είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.»

 

Στο ίδιο κύμα «πλέει» και η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ για σύναψη δανείου ύψους 10,4 εκατ. € και συμπληρώνει ότι:
«Η υπερχρέωση του δήμου με 13 εκατ. €, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα, σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος δεν απέδωσε και δεν αποδίδει για πολλά χρόνια στο Δήμο τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια την κακή και  αναποτελεσματική διαχείριση.»

 

Στη συνέχεια προτείνει:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τις ευθύνες του κράτους για την υπερχρέωση του δήμου και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσει το ποσό αυτό. Δυστυχώς η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης απορρίφθηκε. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι αν η απόφαση αυτή για δανεισμό υλοποιηθεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον δήμο και θα υποθηκεύσει τη λειτουργία του για δέκα ως δεκαπέντε χρόνια. Όλη η προσπάθεια του δήμου θα περιορίζεται μόνο στην εξυπηρέτηση των χρεών που δημιούργησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.»

Και καταλήγει ότι:

«Η πολιτική της δημοτικής αρχής, πολιτική λιτότητας, περικοπής των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των δημοτών, πολιτική δανεισμού και συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών του κράτους, οδηγεί στην επιβολή ενός μόνιμης διάρκειας μνημονίου κατ’ αντιστοιχία προς το μνημόνιο που επιβάλλει η τρόικα στη χώρα. Οι συνέπειες για το λαό θα είναι τραγικές.»

Εμείς μιλήσαμε με το Δήμαρχο Λευκάδας κο Κώστα Αραβανή προκειμένου να μας ενημερώσει για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση λήψης νέου δανείου.

Κύριε Αραβανή, οι καιροί είναι δύσκολοι και σίγουρα δεν υπάρχουν πλέον εύκολες αποφάσεις, ακούμε όμως για εισηγήσεις που δεν στηρίζονται σε επιχειρήματα και ότι ο Δήμος «επέλεξε» έναν εύκολο τρόπο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Πείτε μας όμως πρώτα για τον προϋπολογισμό που είναι και το σημαντικό για τους πολίτες.

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ένα προϋπολογισμό ύψους 110 εκατ. €, από τα οποία τα 60 εκατ. € αφορούν ολοκληρωμένες μελέτες που έχουν προταθεί για ένταξη ως έργα στο ΕΣΠΑ, στον ΕΠΕΡΑ, στον ΟΠΑΧ και σε άλλα προγράμματα. Αυτά σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϋπολογισμού πρέπει να εγγράφονται έτσι ώστε όταν αρχίσει η υλοποίηση τους να μην χρειάζονται συνεχείς τροποποιήσεις του. Αυτό δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή  έχει ολοκληρώσει πλήθος μελετών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της  αξιολόγησης και είναι  ύψους 60 εκατ. €, μερικά παραδείγματα το τουριστικό αγκυροβόλιο της Βασιλικής 16 εκατ. €, το εργοστάσιο σκουπιδιών 10  εκατ. €, αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ 3,5 εκατ. €, προγράμματα ΟΠΑΧ 5 εκατ. €, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης μερικές δεκάδες εκατ. €.

Το δεύτερο που παρουσιάζει αυτός ο προϋπολογισμός είναι ότι πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά τα χρέη παρελθόντων ετών για έργα, εργασίες και αγορές ύψους 11,5 εκατ. €. Το υπόλοιπο ποσό με το οποίο πραγματικά κινείται ο προϋπολογισμός του Δήμου μας είναι 25 με 30 εκατ. € (είναι τα πραγματικά έσοδα τα οποία εισπράττουμε και τονίζουμε ότι  προέρχονται από την τακτική επιχορήγηση των ΚΑΠ, τη ΣΑΤΑ και τα ανταποδοτικά τέλη δηλαδή αυτά της ύδρευσης και αποχέτευσης.) Ο περσινός προϋπολογισμός του Δήμου μας κινήθηκε στα 28 εκατ. €

 

«Ξερός αντιπολιτευτικός λόγος χωρίς περιεχόμενο.»

 

«Κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν  ένα βασικό λάθος. Θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου έχει σχέση με τον προϋπολογισμό της  κυβέρνησης. Επικεντρώνουν την κριτική τους και την στρατηγική τους σε ένα ξερό αντιπολιτευτικό λόγο, πολλές φορές χωρίς περιεχόμενο. Εμείς παρουσιάζουμε στους συμπολίτες μας ένα καθαρό προϋπολογισμό γνωρίζοντας πολύ καλά πως και προς τα που θα κινηθούμε. Να είστε βέβαιη ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια να κρατήσουμε το Δήμο μας όρθιο εδώ και  ένα χρόνο,  γιατί ας μην ξεχνάμε ότι τα χρέη μας φτάνουν τα 15 εκατ. €! Πρέπει επιτέλους να πληρώσουμε τους επαγγελματίες! Μιλάμε για χρέη που δημιουργήθηκαν τα περασμένα έτη και χρέη που δημιουργήθηκαν με σωρεία τιμολογίων του τελευταίου διμήνου  2010, μετά τις εκλογές.»

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να κινηθεί άμεσα η αγορά! «Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου!»

«Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια ανάσα στους επαγγελματίες και εργολάβους της Λευκάδας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το άλλο στοιχείο του προϋπολογισμού είναι ότι εγγράψαμε δάνειο 10,5 εκατ. € και  για να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός και γιατί θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλους όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο. Ο Δήμος οφείλει άμεσα να αναλάβει τις υποχρεώσεις  του και να αποπληρώσει. Τα 10,5 εκατ. €. αποτελούν μόνο υποχρεώσεις προηγουμένων ετών και με το δάνειο μόνο αυτά θα καλύψουμε. Είναι χρήματα που οφείλει ο Δήμος για να κινηθεί η αγορά, είναι χρήματα τα οποία χρωστάμε σε εργολάβους, επιχειρηματίες και  μαγαζάτορες σε πολλές περιπτώσεις για πάνω από 6 χρόνια. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου! Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε να κινηθεί και πάλι η αγορά! Αν πούμε σε όλους αυτούς που χρωστάμε ότι θα στείλουμε ένα χαρτί να καταγγείλουμε το Υπουργείο γιατί δεν μας στέλνουν τα χρήματα που μας οφείλουν, θεωρώ ότι θα είναι κοροϊδία σε αυτούς εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.»

 

Είναι προφανές και όποιος τολμήσει να κάνει μια βόλτα στην αγορά της Λευκάδας θα σοκαριστεί βλέποντας πως δεν κινείται τίποτα. Ο κόσμος δεν είναι καν αγανακτισμένος έχει πλέον παραδώσει τα όπλα. Έχει γίνει κατανοητό ότι με το δάνειο θέλετε να εξοφλήσετε τους ανθρώπους που περιμένουν χρόνια να πάρουν αυτά που δικαιούνται για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στο Δήμο. Πόσο πιθανό είναι όμως να εγκριθεί αυτές τις εποχές ένα δάνειο από τις τράπεζες που έχουν κλείσει τις κάνουλες δανειοδότησης.

 

«Δεν θα απευθυνθούμε σε εμπορικές τράπεζες. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να χρηματοδοτήσει τους Δήμους για να ξεπληρώσουν οφειλές προηγουμένων ετών.  Σύντομα θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο ταμείο έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί η αγορά. Μόνο για αυτό το λόγο θα γίνει αυτό!»

 

Προσοχή! Κάθε πληροφορία δεν αποτελεί απαραίτητα λαβράκι!

 

«Η φετινή ΣΑΤΑ  σε σχέση με αυτή που προγραμματίσαμε είναι μικρότερη. Προγραμματίσαμε ότι θα λαμβάναμε 2.250.000. και λάβαμε 1.400.000 . Παράλληλα όμως λάβαμε και 800.000 από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών. Συμβασιοποιήσαμε όμως έργα, και αυτό έχει σημασία, όχι για το ποσό των 2.250.000, έτσι ώστε στην ανάγκη να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις 800.000, αλλά με ποσό λιγότερο από αυτό που εισπράξαμε έτσι ώστε να μπορούμε σε κάθε περίπτωση να ανταπεξέλθουμε. Και το λέω αυτό γιατί κάποιοι παραπληροφορημένη  (με εσωτερική έγγραφη πληροφόρηση από το Δήμο)  έκαναν λάθος και μας καταγγέλλουν ότι  δημιουργήσαμε αυτή την χρονιά επιπλέον  χρέη 800 000 Ευρώ.

Εγώ σας λέω ότι θα μπορούσαμε με τα παρελθόντα 800.000 που πήραμε να δημοπρατήσουμε αλλά δεν δημοπρατήσαμε. Και αυτό γιατί με τα χρήματα αυτά πρέπει και θέλουμε να καλύψουμε τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του Δήμου μας, όπως αυτές της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγοράς υλικών, να επισκευάσουμε τα φορτηγά, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί καθημερινά ο Δήμος και να μην κλείσει. Να δουλεύει η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και βέβαια η ύδρευση/αποχέτευση. Αυτά είναι τα χρήματα τα οποία ξοδέψαμε.»

 

Μια «prova generale» θα βοηθούσε….

 

«Και μερικοί που βγάζουν μόνο Δελτία Τύπου γιατί θέλουν ναι είναι στην επικαιρότητα, γιατί δεν έρχονται να δουν τα οικονομικά του Δήμου; Τους ενδιαφέρει μόνο η προβολή και η αντιπολίτευση. Στις σημερινές συνθήκες με αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίσαμε επαγγελματίες και προμηθευτές μας του 2011. Πληρώσαμε έργα παλαιότερων ετών, και παλιά τιμολόγια προσπαθώντας στη θητεία μας να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.»

Τα λάθη του παρελθόντος μας κυνηγάνε!!

«Κάποιοι που συμμετείχαν μαζί με την προηγούμενη Διοίκηση στις αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, ας αναρωτηθούν γιατί ως Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Συμβούλιο και Δημαρχιακές Επιτροπές υπέγραφαν συμβάσεις με εργολάβους χωρίς να υπάρχουν πιστώσεις.»

 

Και όμως υπάρχει μήνυμα αισιοδοξίας

 

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι με διαφάνεια και σωστή διοίκηση ιδιαίτερα στα οικονομικά καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας, να πληρώσουμε, να έχουμε στο ταμείο μας λεφτά, και να μην κινδυνεύουμε όπως άλλοι Δήμοι. Τέλος, και ας δυσαρεστηθούν αυτοί που έλεγαν ότι οικονομικά δεν θα τα βγάλουμε πέρα μέχρι το τέλος του χρόνου, εμείς με πολλές δυσκολίες τα καταφέραμε. Eμείς τα πράγματα θα τα συμμαζέψουμε και θα είναι για όλους καλύτερα! Και το λέω αυτό γιατί είναι λεφτά των συμπολιτών μας, λεφτά που πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Και ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δίνει λύσεις στα προβλήματα και να καταγγέλλει όταν χρειάζεται. Η τακτική ορισμένων που ξεκινάει και ολοκληρώνεται μόνο στις καταγγελίες δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι γιατί τα προβλήματα και οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν λύσεις. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρά τα όσα λέγονται έχει γίνει ένας τεράστιος άθλος, η οικονομική υπηρεσία έχει δρομολογήσει κάτι που για τα 10 χρόνια δεν γινόταν σε κανένα Δήμο. Την είσπραξη των οφειλών. Σήμερα έχουμε πλήρη εικόνα όλων των μεγάλο-οφειλετών και μικρό-οφειλετών. Έχουμε προχωρήσει την διαδικασία βεβαίωσης και αναμένεται η είσπραξη των οφειλών που για εμάς είναι άμεση προτεραιότητα. Κατανοούμε ότι οι Δημότες μας σήμερα επιβαρύνονται να πληρώσουν σε αυτή την δύσκολη στιγμή για αδράνεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών, που δεν ζητουσών την είσπραξη τους. Τους βεβαιώνουμε ότι εάν έχει γίνει κάποιο λάθος θα γίνει επανεξέταση και θα βοηθήσουμε στην πληρωμή των οφειλών τους κάνοντας διακανονισμό με τον οικονομική μας υπηρεσία.»

 

Συνεργαστείτε επιτέλους! Σε ποια γλώσσα πρέπει να το πούμε;

Ο Δήμος Λευκάδας προκειμένου να ρίξει χρήμα στην αγορά θα επιχειρήσει τη σύναψη Δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μια εξέλιξη που σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε να αποφευχθεί. Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θέλει να χρεωθούμε ακόμα περισσότερο. Προφανώς όμως πληρώνουμε τα λάθη όλων όσων μας διοικούσαν μέχρι σήμερα. Ακούμε πολλά για σωστή διαχείριση, για νοικοκύρεμα, για μείωση των εξόδων και όλα αυτά τα ονειρικά που άνετα μπορείς να πεις όταν βρίσκεσαι έξω από το χορό ή όταν έχεις εξασφαλίσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έστω και ένα μικρό εισόδημα, όταν δεν κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι σου και όλα τα υπόλοιπα που προφανώς δεν σε αφορούν. Είναι προφανές ότι κάποιοι ακόμα δεν έχουν αντιληφτεί ότι η χώρα, το καράβι βουλιάζει. Πλέον δεν έχουμε περιθώρια για πολυτέλειες. Δεν θέλουμε αλλά πολιτικά οράματα! Δεν μας ενδιαφέρει αν η βάρκα που θα μας σώσει είναι πράσινη, μπλε, κόκκινη ή κιτρινη…. Συνεργαστείτε επιτέλους!!!!

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΕρωτήσεις Σπ.Μαργέλη
Επόμενο άρθροΟι Χριστουγεννιάτικες γιορτές των σχολείων του Νυδριού