Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Γ. Παπανδρέου: «Ένα νησί, ένας δήμος»

Γ. Παπανδρέου: «Ένα νησί, ένας δήμος»

0

Ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς από την Ρόδο, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για το χωροταξικό του Καλλικράτη: «Ένα νησί ένας δήμος» είπε. Την ερχόμενη Τετάρτη τελικά η επίσημη ανακοίνωση. «Παράθυρο» για τη δημιουργία τριών δήμων στην Κέρκυρα αφήνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα».

O κύβος ερρίφθη. Έμμεσα πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία της Περιφέρειας, τάχθηκε υπέρ του ενός δήμου στο νησί.
Aναφερόμενος στον «Καλλικράτη» τόνισε ότι τα νησιά θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. «Ακολουθούμε την αρχή ένα νησί ένας δήμος, για να δώσουμε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης και για να μπορούμε να δώσουμε σοβαρές και πολλές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί» είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία ενός δήμου στη Ρόδο αλλά και στα άλλα δύο νησιά, που αναμενόταν να δημιουργηθούν άνω του ενός δήμου, δηλαδή την Κέρκυρα και τη Λέσβο.
 

Μέτρα για τον τουρισμό και την υγεία

Για τον τουρισμό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μετατροπή του τουρισμού σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, αναπτυξιακή δραστηριότητα. Αναφέρθηκε στην ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ, στην επιδότηση της βίζας στους επισκέπτες από χώρες με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και στα προγράμματα δανεισμού για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων.
Για τα θέματα υγείας είπε ότι σε κάθε νησί υπάρχει πρόβλημα με νοσοκομεία και αν οι νησιώτες είναι τυχεροί και ο καιρός το επιτρέπει να βρουν μεταφορικό μέσο, αναγκάζονται να ταξιδεύουν μακριά για να βρουν αξιοπρεπή περίθαλψη. Ακόμη αναφέρθηκε στα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων των νησιών και να γίνει πιο ανθρώπινη αλλά και πιο παραγωγική. Για παράδειγμα το πρόβλημα της υδροδότησης.
Να σημειωθεί ότι εκτός του αρχικού κυβερνητικού κλιμακίου τον πρωθυπουργό συνόδευε και η υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού Α. Γκερέκου.

Τετάρτη η επίσημη ανακοίνωση

Την προσεχή Τετάρτη και όχι Τρίτη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί θα γίνει η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Καλλικράτη, αφού πρώτα θα συζητηθεί η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Βήματος, σε νέο αγκάθι αναδεικνύεται η απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το μοντέλο κάθε νησί και δήμος, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας, ενώ αντιθέτως τα όρια στους δήμους της Αττικής, όπου εκλέγονται οι «βαρόνο» του ΠΑΣΟΚ μένουν εν πολλοίς τα ίδια.

Διαρροές και σενάρια

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι αντικρουόμενες, σε σημείο που ενώ στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα» εμφανίζεται ο χάρτης της νέας διοικητικής διαίρεσης, με την Κέρκυρα να περιλαμβάνει δύο δήμους (Κέρκυρα και Παξούς), στο κείμενο που συνοδεύει το δημοσίευμα μένει ανοικτό παραθυράκι: «Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αρχικώς έχει ανακοινωθεί από τη κυβέρνηση ότι ο αριθμός των νέων δήμων δεν θα υπερβαίνει τους 370, είναι πολύ πιθανόν ο τελικός αριθμός τους να φθάσει τους 380-385, επιτρέποντας τη διατήρηση δήμων περισσότερων του ενός στα μεγάλα νησιά, αλλά και στις ορεινές περιοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται από ειδική μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας», γράφει.
Αξιοσημείωτο τέλος είναι το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου δημιουργούν έναν δήμο (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος) με συνέπεια αν τηρηθεί ο χάρτης όπως δημοσιεύεται στο Βήμα να κινδυνεύουμε να υπάρξει Ιόνια Περιφέρεια αποτελούμενη από 6 μόλις δήμους!!!

 

Πηγή : http://www.corfupress.com

Προηγούμενο άρθροΟ νικητής του διαγωνισμού
Επόμενο άρθροΝίκη για την Δόξα