Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ λόγω γραφειοκρατείας

Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ λόγω γραφειοκρατείας

0
zavitsanos-meganisi-espa

zavitsanos-meganisi-espa

Δηλώνει στον Prisma 95,1 ο Δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος.

Έργα ύψους 680.000 ευρώ ανακοινώθηκαν πρόσφατα για το Μεγανήσι Λευκάδας κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί χαρά, καθώς μέσα σε ένα τόσο οικονομικά δυσμενές περιβάλλον σίγουρα είναι μια κίνηση τόνωσης για το πανέμορφο Μεγανήσι.

Έτσι μετά την υπογραφή, πρόσφατα, της ένταξης της πράξης για την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου WI-FI και την προβολή Τουριστικού Προϊόντος Μεγανησίου (κωδικός MISD 446951 ΟΠΣ ΕΡΓΟΡΑΜΑ, διακαιούχος ο Δήμος Λευκάδας) με το ποσό των 100.000 ευρώ με ΦΠΑ (επιλέξιμη δαπάνη), ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρος Σπύρου, υπογράφει την ένταξη δύο ακόμα έργων για το Μεγανήσι ύψους 680.000 ευρώ:

1. Βελτίωση Προσβασιμότητας και Δικτύωση χώρων ενδιαφέροντος μέσω Παλαιών Μονοπατιών στο Μεγανήσι Λευκάδας, συνολικού προϋπολογισμού 330,000.00 ευρώ
Τα παλαιά μονοπάτια του Μεγανησίου συγκροτούν ένα δίκτυο διαδρομών οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πεζοπόρους συμπληρωματικά με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Επιτρέπουν την πρόσβαση σε σημεία του νησιού απρόσιτα με το αυτοκίνητο και θα συντελέσουν στη πληρέστερη εποπτεία και προβολή του τόπου.
1. Προβολή της ιστορικής διαδρομής του Μεγανησίου Λευκάδας, συνολικού Προϋπολογισμού 350,000.00 ευρώ.
Στόχος της πρότασης είναι η διαμόρφωση του χώρου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου σε κέντρο πληροφόρησης της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας του νησιού. Η λειτουργία του κέντρου πληροφόρησης θα είναι διαδραστική.

Και μπορεί να ανακοινώθηκαν τα έργα, ωστόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Μεγανησίου κ. Ζαβιτσάνου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δημιουργούν προβλήματα και έφερε παράδειγμα την ένταξη της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς για μια περιβαλλοντική αδειοδότηση απαιτούνται δυο και τρία χρόνια, εκεί υπάρχει τεράστιο ζήτημα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας, ωστόσο είναι ένα καλό εργαλείο το οποίο και δεν εκμεταλλευόμαστε με την Τοπική αυτοδιοίκηση έχει μόνο πόρους για να μπαλώνουν καμιά λακκούβα και τις βασικές ανταποδοτικές υποδομές.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαβιτσάνο το σύστημα για την εκταμίευση τον πόρων είναι πολύπλοκο με ένα γρανάζι του κύκλου να κολλήσει μπορεί να μπλοκάρει ολόκληρη η διαδικασία με το κράτος να μην παρεμβαίνει για να απλουστεύσει την όλη διαδικασία.
Μέσα σε ένα τέτοιο κύκλωμα αναπτύσσονται συστήματα διαπλοκής, υπόγειες διαδρομές, για αυτό και δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα μελλοντικά έργα στο Μεγανήσι, με τους ρυθμούς τους Ελληνικούς μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούσε να βγει προκήρυξη εκτέλεσης.

Σε ερώτημα ακροατή αν κρατάνε τα έργα να εκτελέσουν λίγο πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, απάντησε ότι οι Δήμαρχοι κρίνονται στο προγενέστερο χρονικό διάστημα, καθώς σε μια προεκλογική περίοδο έχουν διαμορφωθεί η τάσεις και ότι και αν κάνεις στο τελευταίο εξάμηνο αν έχεις χαρακτηριστεί αποτυχών είσαι αποτυχών.

Ακούστε το ηχητικό απόσμασμα από το απογευματινό μαγκαζίνο του Παναγιώτη Κουνιάκη στον prisma951.gr

Φωτογραφία: meganisinews.gr

Προηγούμενο άρθροΗ παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Λογοθέτη σε βίντεο
Επόμενο άρθροΜεσόγειος, μια θάλασσα τραγούδια πλημμύρισε την Λευκάδα