Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Λευκάδας για μείωση αντιδημάρχων

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Λευκάδας για μείωση αντιδημάρχων

4
dimarxos portofoli

dimarxos portofoli

Ο Δήμαρχος Λευκάδας για την μείωση αντιδημάρχων: «Οι παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων είναι στη διάθεσή μου.»

Τα νέα μέτρα φέρνουν για άλλη μια φορά τα πάνω – κάτω στη ζωή των Ελλήνων. Επιχείρηση σκούπα έχει βάλει μπρος η Merkel και σχεδόν έχει ρουφήξει τα πάντα! Όλα είναι στον αέρα και αυτοί που κάποτε απολάμβαναν την μονιμότητα που τους εξασφάλιζε το σύστημα τώρα παλεύουν όπως όλοι οι υπόλοιποι να επιβιώσουν.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί θα το ξανασκέφτονταν να θέσουν υποψηφιότητα και να αγωνιστούν για τον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο. Με την καλημέρα και ένα νέο νομοσχέδιο για τους πολιτικούς της Αυτοδιοίκησης. Καθημερινά παρακολουθούμε τις σπασμωδικές κινήσεις της κεντρικής εξουσίας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Δυστυχώς ισχύει ότι «ο βαθμός της ανευθυνότητας των Ελλήνων πολιτικών έναντι των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια».

Πλέον και ο τελευταίος υποστηρικτής των κέντρων εξουσίας δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Τελευταία ακούμε και το Δήμαρχο Λευκάδας κο Κώστα Αραβανή να δηλώνει επανειλλημένα και δημόσια τη δυσαρέσκεια του για τις απανωτές περικοπές που επιβάλλονται στους Δήμους. «Δεν είναι δυνατόν η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι να “πληρώσουν” το μάρμαρο με περικοπές πάνω από 50% στην τριετία, όταν σε άλλα Υπουργεία οι περικοπές είναι μονοψήφια νούμερα.» Πώς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου όταν το μόνο που σου έχει μείνει είναι να ανακοινώνεις περικοπές. «Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές.» δηλώνει ο Δήμαρχος αλλά όπως όλα δείχνουν και εδώ ισχύει το ίδιο, δηλ. στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Αντιθέτως τα «καλύτερα» φαίνεται «να έπονται» αφού η νέα πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αντιδημάρχων και αυτό βέβαια για να μειωθούν τα έξοδα. Όχι βέβαια πως δεν χρειάζεται ένα γενικό ξεκαθάρισμα αλλά αυτό προϋποθέτει μελέτη και προτάσεις και όχι βιαστικές κινήσεις. Άμεσα αντέδρασε η ΚΕΔΕ στην νέα πρόταση του Υπουργείου δηλώνοντας ότι είναι αντίθετη με τη μείωση των αντιδημάρχων… και πρότεινε η μείωση των αντιδημάρχων από υποχρεωτική να γίνει προαιρετική, και να αποφασίζεται από τους ίδιους τους δήμους. Αίτημα το οποίο ενδέχεται τελικά να ικανοποιηθεί αφού μετά από συνάντηση των περιφερειαρχών και των δημάρχων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται να ικανοποιούνται τα βασικά αιτήματά τους και μέσα σε αυτά και το ζήτημα που αφορά στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων. Εμείς μιλήσαμε με το Δήμαρχο Λευκάδας για το νέο «σχέδιο σκούπα», το οποίο εφόσον ψηφιστεί θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δύσκολο το εγχείρημα γιατί ποιος από όλους θα φύγει κύριε Δήμαρχε;

«Αν ψηφιστεί ο νόμος θα κάνουμε ότι λέει ο νόμος. Οι παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων είναι στη διάθεσή μου. Αλλά ας περιμένουμε να ψηφιστεί πρώτα. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στα καινούργια δεδομένα. Τον αριθμό των αντιδημάρχων δεν τον επέλεξα εγώ, ο νομοθέτης μου είπε πόσους να βάλω.»

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται να γίνει μια γενική αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, της δουλειάς και της προσφοράς τους, από την άλλη όμως τα προβλήματα δεν λύνονται εξ αποστάσεως, ειδικά όταν τις αποφάσεις τις παίρνουν εξωτερικοί παράγοντες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

«Τα μικρά νησιά πρέπει να έχουν αντιδήμαρχο, η Βασιλική πρέπει να έχει, το Νυδρί πρέπει να έχει, υπάρχουν και μεγάλα θέματα για το τόπο μας που πρέπει να τα χειρίζεται κάποιος. Είναι δύσκολο το όλο θέμα, έχει τοποθετηθεί και η ΚΕΔΕ πάνω σε αυτό, είμαι ενήμερος και αναμένουμε. Δεν έχω κάνει ακόμα καμιά συζήτηση με κανέναν, εγώ θα περιμένω πρώτα αυτό που προτείνουν να γίνει και με νόμο.»

Πόση όρεξη να έχει ένας Δήμαρχος να παραμείνει στη θέση του όταν καθημερινά του αφαιρούν ένα-ένα τα εργαλεία της δουλειάς του, όταν ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τις εξελίξεις που αφορούν το Δήμο του;

«Εγώ σέβομαι τον κόσμο που μας τίμησε όλους σαν ομάδα, δεν παραιτούμαι, δεν έμεινα στα εύκολα για να φύγω στα δύσκολα, υπάρχουν τρόποι να αγωνιστούμε και πολλά θέματα τα έχουμε κερδίσει παρά τις δύσκολες συνθήκες.»

Καθημερινά η κυβέρνηση με νέα μέτρα προσπαθεί να κλείσει τρύπες, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να μας βυθίσουν ακόμα περισσότερο στην φτώχεια! Είτε ψηφιστεί ο νέος νόμος για μείωση Αντιδημάρχων είτε όχι ήρθε η ώρα όπου ο κάθε Δήμος χωριστά θα πρέπει να μελετήσει ένα δικό του σχέδιο διάσωσης, με δικά του έσοδα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τις βασικές παροχές τουλάχιστον. Εμείς θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε τυχεροί, η Λευκάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα ας τα αναδείξουμε και ας τα εκμεταλλευτούμε επιτέλους!

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΚλείνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας
Επόμενο άρθροΔήμος Λευκάδας στον αέρα!!