Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Οι ταλαίπωροι Λευκαδίτες μουσικοί

Οι ταλαίπωροι Λευκαδίτες μουσικοί

0
armatas

http://mylefkada.gr/2010/September/armatas.JPG
Πολύς ντόρος έγινε απ΄ότι μάθαμε για την παραδοσιακή ορχήστρα των χορευτικών μας στην έναρξη του Φεστιβάλ Λευκάδας.

Τα τελευταία χρόνια βοηθούσε το Πνευματικό Κέντρο, προσφέροντας την αμοιβή των μουσικών και αναμφίβολα ήταν μιά ανάσα γιά όλους. Οι εποχές όμως αλλάξανε και οι οικονομικοί προυπολογισμοί σφίξανε.

Το Π. Κέντρο δήλωσε ότι αδυνατεί εφέτος να βοηθήσει και τοτε άρχισαν τα όργανα στήν κυριολεξία. Οι Λευκαδίτες μουσικοί περιμένοντας κι αυτοί μια φορά το χρόνο να πάρουν ένα μεροκάματο βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. “Τα λεφτά είναι πολλά”, “κόψτε”, “χαρίστε”, “κάντε μια αβαρία”, το μόνο που δέν ζητήθηκε ήταν το να χορέψουν γιατί κάποιοι στο παρελθόν ήταν και χορευτές. Οι ξένοι μουσικοί όμως που έρχονται, πληρώνονται αδρά(και πολύ καλά κάνουν γιατί είναι και αυτοί επαγγελματίες, ζούν απ αυτό), τρώνε πίνουν, κοιμούνται στά ξενοδοχεία και κάνουν και τα μπάνια τους. Οι δικοί μας έξοδα μηδέν. Να τρέξουν απο εδώ και απο εκεί για να κάνουν πρόβες, στην πόλη στα χωριά, πρωί μεσημέρι , βράδυ, όποτε τέλoς πάντων τους ζητηθεί. Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Και μετά να αρχίζει ο Μαραθώνιος να πληρωθείς το πενηντάρι το εκατοπενηντάρι. “Την άλλη εβδομάδα”, “θα δούμε όταν μαζέψουμε”, “μιά καλύτερη τιμή γιατί δεν έχουμε”. Να βγεί του μουσικού η γλώσσα στήν παρέλαση και να του ξαναβγεί μέχρι να πληρωθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για αυτά.

Το “ζουμί” της υπόθεσης όμως είναι άλλο. Οπως μας πληροφόρησε ο δικός μας μουσικός Αυγουστίνος Καραβίας που συμετείχε, η τοπική ορχήστρα πρόσφερε τίς υπηρεσίες της αφιλοκερδώς στα σωματεία μας στην έναρξη του φεστιβάλ. Στα σωματεία μας και στο Π.Κέντρο που προσφέρθηκε πάλι έστω και με ένα μικρό ποσό, το οποίο και ευχαριστούμε.

Μπράβο παιδιά. Κάποια στιγμή η δικαίωση θα έρθει. Αλήθεια σας είπε κανείς ευχαριστώ?????

*Στην φωτογραφία είναι ο Κώστας Αρματάς ο οποίος επί σειρά ετών συνοδεύει τα χορευτικά τμήματα του νησιού μας στις παραστάσεις τους στο Φεστιβάλ της Λευκάδας αλλά και όπου αλλού του ζητηθεί.

Προηγούμενο άρθροΘωμάς Κομεντινός – Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος
Επόμενο άρθροΞ. Βεργινης – “Ο Lefkatas Tv πρέπει να ανοίξει άυριο”