Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πύρρειος Νίκη για το Νοσοκομείο Λευκάδας!!

Πύρρειος Νίκη για το Νοσοκομείο Λευκάδας!!

0

Ρεπορτάζ για το θέμα του νοσοκομείου

Μπορει επιφανειακά να θεωρούμε ότι δικαιώθηκε ο αγώνας που δίνουν χρόνια τώρα και εδικά τον τελευταίο καιρό ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας μαζί με γιατρούς, με τον Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας, με φορείς και πολικούς παράγοντες. Στην ουσία όμως η υγεία στην Λευκάδα δέχτηκε ένα πλήγμα! Δεν αμφισβητείτε ότι ένα σκέλος του αγώνα δικαιώθηκε.

Ναι όντως δεν θα καταργηθεί το Νοσοκομείο αλλά φαίνεται ότι συρρικνώνεται σημαντικά! Το Νοσοκομείο της Λευκάδας θα παραμείνει και δεν μετατρέπεται «επίσημα» σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Θα κρατήσει την ανεξάρτητη Διοίκηση, αυτό όμως που δεν θα κρατήσει μελλοντικά είναι προσωπικό και παροχές Υγείας. Διότι εάν εφαρμοστεί η πρόταση ως έχει και όντως μειωθούν οι οργανικές κλίνες από 100 σήμερα σε 66 και μαθηματικός να μη είσαι τολμάς να βγάλεις το συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν θα αυξηθεί το προσωπικό που το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει τόσο ανάγκη, αντιθέτως θα μειωθεί δραματικά! Σήμερα στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουμε 100 Οργανικές κλίνες και 80 ενεργείς. Απασχολούνται γύρω στους 250 υπάλληλους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα γίνει σε δυο φάσεις: Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011, η δεύτερη θα έρθει τον Ιανουάριο του 2012 με την αξιολόγηση του προσωπικού και την ενοποίηση τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών κ.α. υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία. Η στατιστική θέλει να αναλογούν 2.5 άτομα ανά κλίνη, που σημαίνει εάν εφαρμοστεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός με την μείωση των κλινών κάποια στιγμή θα φύγουν περίπου 100 άτομα από το Νοσοκομείο.

Μπερδευτήκαμε…….

Άλλο ένα ερώτημα που τίθεται είναι πως γίνεται από τη μια να κατασκευαστεί ένα Νέο Νοσοκομείο με έναν Νέο Οργανισμό ο οποίος να προβλέπει 120 κλίνες και από την άλλη για την Λευκάδα να προβλέπονται 66 κλίνες;;

Και κάτι τελευταίο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση του Νοσοκομείου Λευκαδας έγινε με βάση τα στοιχειά των ανοιξιάτικων μηνών που δεν είναι βεβαία αντιπροσωπευτικά, διότι δεν έλαβαν υπόψη ουτε την εποχικότητα ουτε το γεγονός ότι είμαστε ένα νησί το οποίο εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές και το καλοκαίρι καλείτε να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει ένα πληθυσμό άνω των 150 000 ανθρώπων.

Μπορει εν μέρει να ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματα που έθεσε η Λευκάδα στο Υπουργείο, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου όμως σε μεγάλο βαθμό βλέπουν ότι το Νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται υποβιβάζεται «έμμεσα» σε Κέντρο Υγείας, και φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου μεχρι να μειωθεί το προσωπικό και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν θα αφορά μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου κάποιοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις θα επανεξετάσουν τον «Φάκελο Λευκάδα»…..

Κ.Μ.

Προηγούμενο άρθροΣπύρου : Θαυμάζω το κουράγιο των ακτιβιστών
Επόμενο άρθροΕπιχείρηση «σκούπα» για τους πλανόδιους