Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Θ. Σολδάτος: Eμείς στη Λευκάδα θέλουμε Νοσοκομείο δικό μας

Θ. Σολδάτος: Eμείς στη Λευκάδα θέλουμε Νοσοκομείο δικό μας

0
soldatos-nosokomeio

soldatos-nosokomeio

Απανωτά τα χτυπήματα που δέχεται το Νοσοκομείο, ο Βουλευτής προχωρά στην αντεπίθεση!

Μέρες μετά την ανακοίνωση ότι το Νοσοκομείο Λευκάδας βρίσκεται στη λίστα των περιφερειακών νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας που έχουν πληρότητα μικρότερη του 50% και θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων αναμένουμε ανακοινώσεις και αντιδράσεις από τις τοπικές Αρχές, αλλά ακόμα τίποτα. Επίσης δέχεται άλλο ένα χτύπημα το Νοσοκομείο Λευκάδας και συγκεκριμένα η παιδιατρική κλινική διότι σύμφωνα με νέες και έγκυρες πληροφορίες τελικά ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς μπόρεσε να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τη μόνιμη πλέον μετάθεση-απόσπαση του παιδιάτρου στην ΜΕΘ Πατρών. Ενώ ο κος Μάριος Σαλμάς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν θετικός στο να γυρίσει ο συγκεκριμένος γιατρός στην παιδιατρική Λευκάδας μάλλον κάτι προέκυψε και άλλαξε γνώμη. Παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των γιατρών όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο μάλιστα συνεδρίασε εκτάκτως και εξέφρασε δημόσια και προς όλους τους αρμόδιους φορείς την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας, κανείς δεν κατάφερε να στηρίξει επί της ουσίας τα παιδιά και την κλινική της Λευκάδας! Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Κατσικόπουλο την ανάκληση της μετακίνησης του παιδιάτρου, ο Διοικητής όμως δεν κάνει πίσω. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χρειάζεται ο συγκριμένος γιατρός στην ΜΕΘ Πατρών για να μην κλείσει το τμήμα, ένας γιατρός ο οποίος όπως έχουμε αναφέρει δεν έχει καν την αντίστοιχη ειδικότητα. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Κατσικόπουλος ενέκρινε και υπέγραψε την μετακίνηση του συγκεκριμένου ιατρού από την παιδιατρική κλινική Νοσοκομείου Λευκάδας στη ΜΕΘ Πατρών για κάλυψη αμέσων και επιτακτικών αναγκών για τρεις μήνες, ακολούθησαν άλλοι τρεις μήνες και όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει γυρισμός. Είναι προφανές ότι τα «επιχειρήματα» του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στάθηκαν πιο ισχυρά από αυτά της Λευκάδας με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία του τμήματος. Η συστηματική αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Λευκάδας προφανώς και έχει τους λόγους της……

Θ. Σολδάτος: «Τα στοιχεία που αναφέρονται για τα Νοσοκομεία της Ελλάδας στην μελέτη Λιαρόπουλου δεν εξειδικεύουν τις ανάγκες κάθε νομού ξεχωριστά.»

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε λουκέτα νοσοκομείων και οργανισμών με στοιχεία τα οποία αμφισβητούνται ευθέως από τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ διαψεύδουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτοί που προετοιμάζουν τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων προσπαθούν να προσδώσουν ένα επιστημονικοφανές άλλοθι στις ενέργειές τους, ισχυριζόμενοι ότι προχωρούν βάσει στοιχείων της ΕΣΔΥ, της Επιτροπής Λιαρόπουλου, της Επιτροπής Σοφών.

Όμως η ανακοίνωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας είναι άκρως αποκαλυπτική. Η ΕΣΔΥ αποποιείται κάθε συμμετοχή στους σχεδιασμούς συγχωνεύσεων, ενώ ουσιαστικά αμφισβητεί την ακρίβεια και αξιοπιστία των στοιχείων.

Η ακρίβεια, η αξιοπιστία και η επεξεργασία των στοιχείων που παρέχεται στις έρευνες αμφισβητείται από τους ίδιους τους οποίους επικαλείται το Υπουργείο ως πηγή. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας μάλιστα, που στο παρελθόν είχε παραδώσει κάποιες μελέτες για την κατάσταση των νοσοκομείων, δηλώνει τώρα πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση…

Θα κλείσει το Νοσοκομείο Λευκάδας κε Σολδάτε;

Στη μέση όλης αυτής της κατάστασης και πάλι βρίσκονται οι ασθενείς και ο κόσμος που αναρωτιέται καθημερινά αν θα κλείσει τελικά το Νοσοκομείο και ακόμα δεν υπάρχει κανείς να δώσει μια έγκυρη απάντηση. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή Λευκάδας για να μας ενημερώσει για το πώς έχουν τα πράγματα σχετικά με το Νοσοκομείο, το οποίο βρέθηκε στην περιβόητη black list των καταργήσεων/συγχωνεύσεων.

Δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις βραχυπρόθεσμα.

Ο βουλευτής Λευκάδας κος Σολδάτος συμμερίζεται την αγωνία των Λευκαδιτών και κυρίως των εργαζομένων του Νοσοκομείου οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το αβέβαιο μέλλον και μας δήλωσε τα εξής :

«Πρωτεύει για την λειτουργία κάθε νοσοκομείου η επαρκής αντιμετώπιση των περιστατικών καθώς επίσης και η επαρκής στελέχωση σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι καλύψεως των αναγκών κάθε νοσοκομείου που σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγχωνεύσεις μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες που υπάρχουν. Ειδικά για την Λευκάδα δεν πρέπει να αξιολογείται η απόδοση και η πληρότητα σε ετήσια βάση μόνο, αλλά σε κάθε περίοδο ξεχωριστά, δεδομένου ότι ο αριθμός των περιστατικών κατά την θερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

44% πληρότητα είναι ένα νούμερο αμφισβητούμενο!

Αναφερόμενος στο θέμα της πληρότητας, στοιχείο που ενδέχεται να μας κοστίσει την αυτονομία ως Νοσοκομείο μας είπε ότι δεν συμμερίζεται τα όσα αναφέρονται στη μελέτη για τη χαμηλή πληρότητα του 44%.

Το κράτος δεν διορίζει γιατρούς στα Νοσοκομεία και μετά βάζει αρνητικές βαθμολογίες πληρότητας. Θα πρέπει να εκτιμηθεί αν οι κλινικές είναι στελεχωμένες σε γιατρούς (ευθύνη της πολιτείας) και μετά να μιλάμε για πληρότητα. «Διότι αν για παράδειγμα δεν υπάρχει καρδιολόγος για μήνες ολόκληρους για ποια πληρότητα καρδιολογικής κλινικής μπορούμε να μιλάμε; Επίσης το ζητούμε διεθνώς είναι ο βραχύς χρόνος νοσηλείας που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων. Θα πρέπει να επιβραβεύονται νοσηλευτικά ιδρύματα που κρατάνε τους ασθενείς περισσότερο από ότι απαιτείται και επόμενος η πληρότητα εμφανίζεται αυξημένη; Θα δεχόμασταν το νούμερο αν το κράτος ήταν εντάξει απέναντι μας.»

Ένα καλό και πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην παιδιατρική κλινική, όπου πήραν τον γιατρό, αποδυνάμωσαν την κλινική και στην συνέχεια λένε ότι δεν έχουμε πληρότητα.

Η Λευκάδα μπορεί να παλέψει! Η μελέτη Κυριόπουλου είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια μας!

Την μελέτη Λιαρόπουλου έρχεται να αντικρούσει η μελέτη του καθηγητή Οικονομικών και πρώην πρύτανη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου, ο οποίος «κρίνει θετικά την συνολική αποδοτικότητα του Νοσοκομείου Λευκάδας και έχει εκφράσει την θετική του γνώμη για την ανάγκη που υπάρχει σε επίπεδο κτηριακών υποδομών, δηλαδή στην κατασκευή νέου Νοσοκομείου.» Άλλο ένα δυνατό χαρτί στον αγώνα που πρέπει να δώσει η Λευκάδα για το Νοσοκομείο είναι σύμφωνα με τον βουλευτή η εισήγηση της 6ης ΔΥΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας το 2011 σύμφωνα με την οποία πρέπει να παραμείνει το Νοσοκομείο Λευκάδας αυτόνομο νομικό πρόσωπο. «Αυτό που έχω να πω είναι ότι όλα αυτά μας δίνουν την δυνατότητα επιχειρηματολογίας και διεκδικήσεως του να συνεχίσει να λειτουργεί το Νοσοκομείο Λευκάδας ξεχωριστά.»

Οι ευθύνες όχι μόνο στο κράτος αλλά και στις Διοικήσεις!

Δεν γίνεται να παραβλέψουμε ότι ευθύνες υπάρχουν και θα πρέπει να αποδοθούν και στις Διοικήσεις που έχουν περάσει από το Νοσοκομείο Λευκάδας και των οποίων «έργο» εν κατά κλείδι μας οδήγησε στο σήμερα!

Ο βουλευτής Λευκάδας πιστεύει ότι «Χρέος όλων μας βεβαίως και κυρίως των εκάστοτε διοικήσεων του Νοσοκομείου είναι να εργαζόμαστε ώστε το Νοσοκομείο να μην έχει ελλείψεις σε επιστημονικό και όχι μόνο προσωπικό και επομένως να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Γιατί όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες μοιραία αναζητούνται λύσεις όπως οι συγχωνεύσεις. Σε γενικό πλαίσιο εμείς πρέπει τώρα να κοιτάξουμε την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου Λευκάδας και θα αγωνιστούμε να διατηρήσουμε το Νοσοκομείο μας.»

Λευκάδα και Πρέβεζα μαζί!

Εκεί που τους παίρνει θα κλείσουν Νοσοκομεία!

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Λευκάδας και συγκεκριμένα με αυτό της Πρεβέζης για εξοικονόμηση πόρων. Θα υπάρχει διοίκηση από κοινού και στην Λευκάδα ένα Κέντρο Υγείας για τις πρώτες ανάγκες. Αυτό αποτελεί ένα πιθανό σενάριο το οποίο κάποιοι θέλουν να εφαρμόσουν για εμάς! Το ζητούμενο είναι κατά πόσο εμείς θα τους αφήσουμε. Γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκεί που τους παίρνει θα κλείσουν νοσοκομεία, εκεί που θα υπάρχουν δυνατά επιχειρήματα θα κάνουν πίσω!

Το Νέο Νοσοκομείο είναι ανεξάρτητο.

Σε ερώτηση μας πόσο εφικτό είναι η Λευκάδα να αποκτήσει νέο Νοσοκομείο λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συμβαίνουν ο βουλευτής Λευκάδας ήταν κατηγορηματικός ότι το Νέο Νοσοκομείο είναι ανεξάρτητο από την μορφή που θα έχει η παροχή Νοσοκομειακής Υπηρεσίας στο Νομό. Το νέο Νοσοκομείο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και εξελίσσεται. Δεν μπόρεσε βέβαια να μην αναγνωρίσει το παράλογο της υπόθεσης δηλ. από τη μια να κτίζεις Νοσοκομείο και από την άλλη να έχεις πρόθεση να καταργήσεις το αυτόνομο νομικό πρόσωπο.

Το Νέο Νοσοκομείο στόλιζε πολλά από τα προεκλογικά φυλλάδια, ακούσαμε από υποψήφια βουλευτή ότι θα πρέπει να γίνει πόλεμος για να κλείσει το νοσοκομείο, ακούσαμε από όλους τους υποψηφίους ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί το παλιό! Μάλιστα αποτελούσε και μήλον της έριδος στις προεκλογικές εκστρατείες……

Και τώρα αποτελεί το αστείο της δεκαετίας….γιατί αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι άλλο ένα Νοσοκομείο φάντασμα. Βέβαια ας μην παραβλέψουμε ότι στα σχέδια κάποιων αυτό το νέο κτήριο θα μπορεί άνετα να «φιλοξενήσει» κλινικές και παροχές υγείας υψηλού επιπέδου και αποδόσεων… ιδιωτικού επιπέδου……

Άμεση κινητοποίηση τοπικών φορέων για την διάσωση του Νοσοκομείου!

Προκειμένου να προλάβουμε το κακό θα πρέπει άμεσα εδώ στην Λευκάδα να οργανωθούμε. Ο βουλευτής σύντομα θα συναντήσει τις τοπικές Αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης, μια θέση από κοινού αποδεκτή. Έδειξε αποφασισμένος να αμφισβητήσει και το 44% και το -4! «Όλα αυτά όμως θέλουν χρόνο. Η δική μας επιχειρηματολογία θα είναι ότι το Νοσοκομείο είναι βιώσιμο βάσει στοιχείων που θα δοθούν από εμάς.»

Κατά πόσο βέβαια μπορεί να επηρεάσει η οποιαδήποτε δράση, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνουμε πλέον εμείς, ούτε οι αιρετοί ούτε η κυβέρνηση, είναι ένα θέμα. Από την άλλη βεβαίως υπάρχουν και οι αντίστοιχες ευθύνες! Και τώρα; Είναι γεγονός ότι κάποιοι άφησαν το Νοσοκομείο να καταρρεύσει αφού εδώ και δεκαετίες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική αναβάθμιση! Όλο και κάποιος χτύπαγε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά οι περισσότεροι έκαναν πως δεν άκουγαν ή απλά δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη στάση μας απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα και με τα πρόσωπα που επιλέξαμε. Πρέπει να πούμε όμως ότι υπήρξαν και κάποιοι που δούλεψαν αλλά εις βάρος του Νοσοκομείου Λευκάδας προκειμένου να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Πρέπει να πούμε ότι αν κλείσει τότε έχουμε και εμείς οι ίδιοι ευθύνη γιατί δεν το παλέψαμε, ποτέ δεν το διεκδικήσαμε επί της ουσίας παρά ελάχιστες φορές και αυτές από τον καναπέ και από τα καφενεία. Για να είμαστε ειλικρινείς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι όντως κάποιες κλινικές στο Νοσοκομείο υπολειτουργούν όπως η γυναικολογική! Κλινικές όπως αυτές της παιδιατρικής, της ορθοπεδικής, της καρδιολογικής και της παθολογικής είναι όμως ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας! Μην ξεχνάμε ότι το Νοσοκομείο Λευκάδας εκτός από το νησί εξυπηρετεί και το Μεγανήσι, καθώς και τους γύρω Δήμους και κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας. Το καλοκαίρι εξυπηρετεί τον πενταπλάσιο κόσμο, δεν νοείται να υπάρχει τουριστικός προορισμός χωρίς Νοσοκομείο!

Αξιολογώντας τα όσα ακούμε γεννάται το ερώτημα για το πως προέκυψαν τα στοιχεία που αναφέρονται στην συγκεκριμένη μελέτη, ποιός ασχολήθηκε πραγματικά με το τι ανάγκες καλύπτει το Νοσοκομείο Λευκάδας …. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μελέτες συντάσσονται βάσει κάποιων εντολών…… και συνήθως ανάλογο είναι και το αποτέλεσμα …..

Αυτή τη στιγμή κάποιοι παίζουν με τις ζωές και το μέλλον ανθρώπων οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη το Νοσοκομείο Λευκάδας. Δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν σε άλλα Νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στατιστικές με αριθμούς, που κάποιοι επιθυμούν να δουν, παίζουν με τις τύχες εργαζομένων οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα για το αύριο. Όλη η κοινωνία της Λευκάδας αναρωτιέται τι θα γίνει με το Νοσοκομείο, δυστυχώς κανείς δεν δίνει απάντηση γιατί μάλλον δεν θα μας αρέσει.. …..

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροLive Rock Music στο Road House
Επόμενο άρθροΤα θέματα της 19ης Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Π.Ι.Ν.