Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ο Θανάσης Καββαδάς για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Ο Θανάσης Καββαδάς για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου

0

Θανάσης Καββαδάς

Στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στις 29/4/15 κληθήκαμε να συζητήσουμε σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ο εισηγητής της Δημοτικής Αρχής και Δήμαρχος κος. Δρακονταειδής, κατόπιν σχετικής ερώτησής μου, αντί να απαντήσει με ακρίβεια για τα διαθέσιμα του Δήμου (συνολικό ποσό διαθεσίμων, ποσό ανταποδοτικών τελών που θα παραμείνουν στα ταμεία του Δήμου, ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου το επόμενο 15θήμερο) έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι θα παραμείνει στα ταμεία του Δήμου και τι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, απάντησε ότι θα γνωρίζει την ερχόμενη εβδομάδα.

Διερωτώμαι, δεν θα έπρεπε στο Δ.Σ. να έχει έρθει ολοκληρωμένη εισήγηση με όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου;

Δεν θα έπρεπε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να μάθουν με ακρίβεια ποιο είναι το ποσό που πρόκειται να μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας;

Ακολουθεί η τοποθέτησή μου επί του θέματος:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε κάτι πρωτόγνωρο, κάτι πρωτοφανές για την Τοπική αυτοδιοίκηση. Συζητάμε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της βουλής και προβλέπει την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ και από τους ΟΤΑ και ακυρώνει το αυτοδιοίκητο των Δήμων.

Αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα των ημερών και σε καμία περίπτωση  η κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων, άλλωστε η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χρωματίζεται, τα χρώματα βρίσκονται στην βουλή. Όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της ΠΝΠ και να μην διεκδικήσουμε την οικονομική αυτονομία του Δήμου μας  που είναι το τελευταίο που μας έχει απομείνει.

Διάβασα με πολλή προσοχή την εισήγηση του Δημάρχου, που μας καλεί να βάλουμε πλάτη.  Ο κ. Δήμαρχος επικαλείται «κατεπείγουσες συνθήκες» και το «ενδεχόμενο» να  «προκύψει ανάγκη  προσωρινού εσωτερικού δανεισμού» από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στην ΤτΕ. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αυτό που επιβάλει η ΠΝΠ είναι εσωτερικός δανεισμός (άλλωστε το είπε και ο βουλευτής). Εγώ προσωπικά όταν ακούω για «ανάγκη», για «ταμειακή διευκόλυνση» και «ρέπος» αυτό καταλαβαίνω.

Και με προκαλείτε κ. Δήμαρχε γιατί στην τελευταία παράγραφο της εισήγησής σας, αναφερόμενος σε προηγούμενη ΠΝΠ, υπογραμμίζετε ότι «η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα με περικοπή της χρηματοδότησης και του προσωπικού της και με ουσιαστική υπονόμευση της αυτοτέλειάς της». Αναρωτιέμαι την κατάργηση της αυτοτέλειας τώρα δεν την βλέπετε;

Λέτε: «ο τόπος μας αγωνίζεται να κάνει νέα αρχή». Νέα αρχή που επικαλείστε με εξαθλίωση δεν μπορεί να γίνει. Ήδη έχουν δανείσει την κεντρική διοίκηση Οργανισμοί, Ταμεία, φορείς της υγείας, της παιδείας, οι Περιφέρειες και τώρα ζητούν και τα χρήματα των Δήμων. Η επόμενη κίνηση ποια θα είναι; Οι αποταμιεύσεις του κόσμου; Βέβαια, για την συνταγματικότητα της πράξης θα αποφασίσει το ΣτΕ καθώς πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί ότι προσέφυγαν σε αυτό κάποιοι φορείς της παιδείας για να αποφανθεί η νομιμότητα της ΠΝΠ.

Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει εθνική ανάγκη. Ούτε ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με γνώμονα το παρόν και το μέλλον της Πατρίδος. Επειδή όμως στην ανακοίνωσή σας αναφέρεται επίσης ότι χωρίς Ελλάδα δεν γίνετε να υπάρξουν ΟΤΑ, θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για την προοπτική της χώρας που οραματίζεται η κυβέρνηση. Γιατί δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, και οι ενδοκυβερνητικές φωνές είναι πολλές και τις περισσότερες φορές επικίνδυνες για τις συνομιλίες (δημοψήφισμα, δραχμή) και την επόμενη ημέρα της χώρας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η οικονομική στενότητα της Κεντρικής διοίκησης έχει στερήσει πόρους από το Δήμο μας. Πληροφορούμαι ότι τους τελευταίους 4 μήνες δεν έχουμε πάρει, όχι μόνο εμείς, όλοι οι Δήμοι τα παρακρατηθέντα που δικαιούμαστε από τους δημόσιους φόρους σύμφωνα με τον Ν.3756/2009 ποσού 4 Χ 63 000 = 252 000 €.

Όμως αγαπητοί συνάδελφοι, η οικονομική κρίση  έφερε δυστοκία στην καταβολή των τελών υπέρ του Δήμου αλλά έφερε και ευκαιρίες που δυστυχώς ο Δήμος δεν αξιοποίησε.

Και εξηγώ: Ενώ οι τράπεζες την τελευταία 4ετία και προ την ανακεφαλαίωση των τραπεζών έδιναν επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις από 3% έως 5,5% τα χρήματα του Δήμου παρέμεναν σε εμπορική τράπεζα με το πενιχρό επιτόκιο του 1%.

Ο Δήμος είχε τη δυνατότητα εφόσον έκανε σωστό προγραμματισμό και κάλυπτε τις δαπάνες του να τοποθετήσει τα υπόλοιπα ποσά σε προθεσμιακές καταθέσεις που θα μπορούσαν να αποδώσουν στο ταμείο του από 40 000€ έως 50 000€ ανά εκατομμύριο το χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, δεν ξέρω γιατί, αλλά χρέος μας είναι να διαχειριζόμαστε τα χρήματα του Δήμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με την ΠΝΠ το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα κινηθεί ο Δήμος μετά την εφαρμογή της.

Ένας από τους προβληματισμούς μου είναι ο εξής και θα σας τον καταθέσω απλά και κατανοητά. Χωρίς να θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας, διερωτώμαι: τι θα γίνει εάν τελικά δεν καταφέρουμε να έρθουμε σε συνεννόηση; Τι θα γίνει στο χειρότερο σενάριο;

Στο ενδεχόμενο αυτό, που το απεύχομαι, και εφόσον έχουμε δώσει τα χρήματα, θα είναι σα να μην έχουμε ούτε πάτο στο βαρέλι να ξύσουμε.

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας. Πρέπει  να το συζητήσουμε και να καταλήξουμε, όχι σε «ρήξη» αλλά σε προτάσεις, αντιπροτάσεις εάν θέλετε, που τουλάχιστον να διασφαλίζουν και να εξασφαλίζουν, την οικονομική λειτουργία του Δήμου.

Επαναλαμβάνω ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη χώρα και να προσφέρουμε τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τα θεσμικά όργανα των ΟΤΑ  και χωρίς να υπάρχουν διασφαλίσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αφού τα διαθέσιμα των δήμων δεν είναι παρά το υστέρημα των τοπικών κοινωνιών.

Και ερωτώ 2 μόνον βασικά πράγματα:

-Γιατί δεν νομοθετεί η κυβέρνηση για την εξασφάλιση των χρημάτων;

-Θα έχουμε απόδοση όλων των πόρων που δικαιούμαστε από την κεντρική διοίκηση;

Αυτά και πολλά άλλα πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση.

Απ’ ότι γνωρίζω η οριστική απόφαση θα ληφθεί στο Τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική στις 7 Μαΐου, οπότε και ελπίζω η κυβέρνηση να έχει αλλάξει στάση.

Αν θέλετε, κ. Δήμαρχε κι εφόσον θα είστε παρόν, λάβετε υπ’ όψιν σας  2 εναλλακτικές  προτάσεις που αναφέρω.

1ον: η οικονομική συμβολή μας στην Εθνική ανάγκη που έχει προκύψει να γίνουν με κριτήρια, όπως ακριβώς με κριτήρια επιχορηγούνται οι ΟΤΑ (ΣΑΤΑ).

2ον: να μην αποδοθεί το σύνολο των αποθεματικών των Δήμων στο ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν στο ΓΛΚ να γίνεται μηνιαία καταβολή, μέρους των αποθεματικών από όλους τους Δήμους.

Αθανάσιος Καββαδάς
Δημοτικός Σύμβουλος Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα για τον μητρικό θηλασμό
Επόμενο άρθροΑν εσύ… ήμουν εγώ!