Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Γιορτή για την Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων

Γιορτή για την Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων

0
mt_gallery

kaph1

Οι ηλικιωμένοι όχι μόνον δεν είναι βάρος ή στο περιθώριο της ζωής αλλά ενεργά μέλη των σύγχρονων κοινωνιών

 

Δήμαρχος Λευκάδας:

«Νιώθω ντροπή για το ΚΑΠΗ μας!!»

 

….είπε ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής στα πλαίσια της γιορτής για την Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011 στο Foyer του Θεάτρου Λευκάδας. «Σαν Δημοτική Αρχή νιώθω ντροπή για την κατάσταση που βρίσκεται το ΚΑΠΗ σήμερα». Θα το ήθελε πολύ καλύτερο αλλά οι οικονομικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Οι περικοπές που γίνονται δυστυχώς αφήνουν το πιο άσχημο αντίκτυπο στις ήδη ευπαθείς ομάδες. Ο Δήμαρχος ευελπιστεί τους επομένους μήνες να καταφέρει να βελτιωθεί η κατάσταση στο ΚΑΠΗ Λευκάδας. Πρέπει όμως να γίνει άμεση προτεραιότητα! «Ας είναι αφορμή η  γιορτή της ημέρας των ηλικιωμένων να θυμηθούμε το χρέος μας απέναντι τους. Οι ηλικιωμένοι, στη θέση των οποίων θα έρθουμε όλοι μας κάποια μέρα, χρειάζονται το σεβασμό μας, τη φροντίδα και την αγάπη μας.» Μην ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην κοινωνία μας. Εκτός από την μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, την βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενη συμμετοχή τους  στην αγορά εργασίας (αφού δεν μπορούν να ζήσουν πλέον με την σύνταξη!!) οι ηλικιωμένοι όχι μόνον δεν είναι βάρος ή στο περιθώριο της ζωής αλλά ενεργά μέλη των σύγχρονων κοινωνιών. Πρέπει όμως για να μπορούν να κάνουν όλα αυτά, εμείς που λέμε ότι είμαστε μια σύγχρονη κοινωνία να εξασφαλίσουμε οι ηλικιωμένοι μας να διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής!!

Να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, η Ελλάδα είναι μια γερασμένη χώρα.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι μεγαλύτερο του 17% και αναμένεται να φτάσει το 24% το 2030!!!

Μια κοινωνία χαρακτηρίζεται από το τρόπο που φέρεται στις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς εμείς στην Λευκάδα, όσον αφορά σε αυτό, είτε πρόκειται για ΑΜΕΑ, είτε για ηλικιωμένους, είτε για απλούς ανθρώπους που τυχαίνει να έχουν μια ιδιαιτερότητα, οτιδήποτε διαφορετικό στην δική μας κοινωνία δύσκολα ενσωματώνεται, αντιθέτως περιθωριοποιείται. Υπάρχουν όμως ακόμα άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δίνουν χαρά στους συνανθρώπους τους. Ζωντανό παράδειγμα ο σύλλογος «Κούλια» από την Περατιά, ο οποίος ήρθε αφιλόκερδος στην γιορτή των ηλικιωμένων μας να χαρίσει στιγμές γέλιου και ξενοιασιάς! Όπως μας είπε κος Χαιδάκης: «Είμαστε μια ομάδα αθεράπευτων ρομαντικών αλτρουιστών. Μια ομάδα από την Περατιά, ένας σύλλογος που έκανε την κρίση της χώρας επιθεώρηση και τα προβλήματα της ζωής τραγούδι!» Στο Σύλλογο αυτό συμμετέχουν απλοί  άνθρωποι της καθημερινότητας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως μας είπε ο κος Χαιδάκης «έγιναν  ηθοποιοί, μικρά παιδιά που δεν είχαν πιάσει όργανα στα χέρια, τους κάναμε οργανοπαίκτες!» Όλα αυτά τα κατάφεραν μέσα σε 8 μήνες και τώρα περιοδεύουν στα μέρη μας. Ήταν μια ωραία γιορτή, ο κόσμος χάρηκε, πέρασε καλά, γέλασε και χάρη στην «ομάδα αθεράπευτων ρομαντικών αλτρουιστών» για λίγα λεπτά ξέχασε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της γιορτής, στην Αντιδήμαρχο κα Ζωή Σκιαδά-Πετούση και στο ΚΑΠΗ Λευκάδας που έστησαν αυτή την γιορτή έστω και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν. Αποδεικνύεται όταν κάνεις κάτι από καρδιάς, αυτό βγαίνει στον κόσμο!

 

Κ.Μ.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Λευκάδας για την διαδήλωση των μαθητών
Επόμενο άρθροΆκτιος Δρόμος 2011